Persoonlijk ontwikkelen kun je helemaal zelf

4 min. leestijd
persoonlijk ontwikkelen

Op internet zijn talloze cursussen en trainingen te vinden waarmee je jezelf op persoonlijk vlak kunt ontwikkelen. Je hebt time management cursussen, trainingen in omgaan met feedback of lessen in het vergroten van je zelfvertrouwen. Hier heb je echter lang niet altijd een officiële cursus of training voor nodig. Bij veel activiteiten komt de ontwikkeling van bepaalde vaardigheden vanzelf naar voren.

Stevig in je schoenen staan

Iedereen kan wel een beetje zelfvertrouwen gebruiken. Niet alleen in je baan, maar ook in het dagelijks leven is het prettig als je stevig in je schoenen staat. Er zijn enorm veel zelfhulpboeken over geschreven en ook op het internet staan ontelbaar veel tips over hoe je dit zou kunnen bereiken. Het lezen hiervan zal je ongetwijfeld helpen, maar dit is een vrij theoretische benadering.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om zelf een actie te ondernemen waarmee je in een klap het gevoel hebt dat je de wereld aankunt. Dit bereik je bijvoorbeeld door iets te doen dat compleet buiten je comfortzone ligt. Doe mee aan een modeshow, ga bungeejumpen of neem een duik tussen de haaien. Nadat je iets gedaan hebt wat je vooraf zeer spannend vond, zul je na afloop het gevoel ervaren dat je alles aankan. Dit gevoel pakt niemand jou meer af en je kunt het op elk moment en in elke situatie weer oproepen. Vergeleken met het bungelen aan een touwtje onder een brug valt die presentatie die je op je werk moet geven dan toch best wel mee.

Persoonlijke ontwikkeling - zelfvertrouwen

Bekijk vacatures op GoodCompany

Kies een sector en vul een functietitel in:


Bekijk alle vacatures per sector:

Omgaan met feedback

Waar je ook werkt en wat je ook doet. Je zult altijd te maken krijgen met feedback. Vaak heb je tijdens je studie al wel enige kennis en ervaring opgedaan in het verwerken hiervan. Maar het blijft voor de meeste mensen toch lastig om suggesties van anderen aan te nemen over iets waar ze zelf hard aan gewerkt hebben.

Ook hiervoor geldt dat je kunt oefenen hiermee om te gaan door middel van allerlei tips en cursussen. Maar dit is ook bij uitstek iets dat je meekrijgt door te kickboksen. In deze sport, die zowel fysiek als mentaal erg zwaar is, leer je incasseren. Je leert door te gaan op momenten dat een situatie zwaar is en je je aangevallen voelt. Hierdoor kun je in het dagelijks leven ook makkelijker met negatieve situaties omgaan. Je zult negatieve feedback sneller zien als een reden om iets te verbeteren dan als een aanval op jou of jouw werk.

Zelfstandig handelen / initiatief nemen

In vrijwel elke vacature kom je tegen dat ze op zoek zijn naar iemand met een ‘proactieve houding’ of iemand die ‘niet bangs is om initiatief te nemen’. Het is niet altijd makkelijk aan te tonen dat jij hier daadwerkelijk goed in bent, maar er zijn wel activiteiten waarbij dit simpelweg capaciteiten zijn die je wel moet hebben.

Reizen is een goed voorbeeld van een activiteit waarbij je bent aangewezen op je zelfstandigheid. En zeker wanneer je in je eentje op reis gaat. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt en de acties die je uitvoert. Door alleen op reis te gaan leer je om zelf te bepalen wat wel en niet verstandig is om te doen. Deze vaardigheid kun je vervolgens in elke functie weer benutten.

Persoonlijke ontwikkeling - reizen

Samenwerken

Ondanks dat er vaak gevraagd wordt naar iemand met een proactieve en zelfstandige houding, is het minstens zo belangrijk om goed te kunnen samenwerken. Bij de meeste functies -zeker in de marketing– ben je vaak toch onderdeel van een groter team. Het is dan van belang dat je niet volledig je eigen plan trekt, maar dat je ook weet hoe je goed moet communiceren en samenwerken met anderen.

Ook deze vaardigheid kun je heel goed op eigen houtje ontwikkelen. Door bijvoorbeeld op een teamsport als voetbal te gaan, leer je dat je niet alles alleen kunt. Je zult gebruik moeten maken van je teamgenoten om die bal uiteindelijk in het doel te krijgen. Ook op de werkvloer ben je af en toe afhankelijk van anderen. Door een teamsport te beoefenen leer je om dit te accepteren en ook gebruik te maken van de mogelijkheden die anderen bieden.

Omgaan met stress

Wat voor jezelf een prettige vaardigheid is om te hebben, is het kunnen omgaan met werkstress. Je zult ongetwijfeld op je werk af en toe momenten ervaren waarop je het idee hebt dat je meer te doen hebt dan je aankunt. Dan is het zaak om rustig te blijven.

De gave om de rust bewaren is er een die lang niet iedereen bezit. Gelukkig is het wel voor iedereen mogelijk om dit onder de knie te krijgen. Met name het beoefenen van yoga is hiervoor heel nuttig. Bij yoga leer je verschillende oefeningen die kunnen bijdragen aan het controleren van je ademhaling, het tot rust brengen van je zintuigen en gedachten en het focussen op één ding. Met deze ingrediënten lukt het jou om rustig te blijven op de momenten dat je op het punt staat gestrest te raken.

Win-win

Heb jij het idee dat je jezelf nog veel meer zou kunnen ontwikkelen, maar lijkt het je te veel moeite? Dat hoeft dus helemaal niet. Door op reis te gaan of bepaalde sporten te doen kun je al snel het maximale uit jezelf halen. En het is nog leuk ook! Een win-winsituatie dus.
Carrièretips
Alle artikelen >
Blog Carriereswitch Tips

Soms blijkt buiten je comfortzone gaan, de beste beslissing die je ooit kon maken — Ontdek alle tips van Roger (SOA People) voor een succesvolle carrièreswitch

Ineens bereik je een punt in je leven dat je toe bent aan verandering in je carrière. Maar het maken van een carrièreswitch kan best spannend en intimiderend zijn. Hoe maak je die overstap? Roger Maas van SOA People vertelde ons onlangs hoe hij de overstap naar een ander vakgebied maakte. Zijn verhaal zit vol waardevolle tips, lessen en inzichten, die we graag met je delen in dit artikel!

Elise Westhof

6 min

Nieuwe baan of blijven? Wanneer andere baan zoeken

Blijven of weggaan? Zo weet je dat het tijd is voor een nieuwe baan

Voel je je ongelukkig op werk? De stap naar een nieuwe baan is best ingewikkeld. Ben jij toe aan een nieuwe baan? Let op deze 5 signalen!

Sara de Rouw

9 min

Gerelateerde artikelen