Cv maken? Alles wat je moet weten + handige voorbeelden

4 min. leestijd
voorbeeld cv maken met tips

Bij een sollicitatie hoort naast een motivatie- of sollicitatiebrief ook een goed cv. Maar hoe maak je een cv? En op welke dingen moet je letten bij het opstellen van je cv? Welke opbouw voor je cv houd je aan? Een goed cv kan veel deuren voor je openen, maar dan moet je wel weten hoe je dit aan moet pakken. Hier vind je een aantal handige tips om simpel en effectief een onderscheidend cv te maken, inclusief uitgebreide cv voorbeelden. Aan de slag!

Hoe maak je een cv?

Voordat je je cv gaat opstellen zul je het nodige speurwerk moeten verrichten in jouw persoonlijke en werk-gerelateerde geschiedenis. Welke opleiding heb je ook alweer gedaan en in welke jaren? Wanneer was je lid van welk bestuur? En welke (bij)banen heb je gehad en hoe lang heb je overal gewerkt? Het is handig als je dit altijd in een bestand op een rijtje hebt staan en alleen af en toe hoeft aan te vullen. Je cv maken duurt dan direct een stuk minder lang.

informatie verzamelen cv maken

Cv opbouw

Wat heb je nodig om een eerste indicatie van iemand te krijgen? Persoonsgegevens. Welke informatie heb je nodig om iemand te kunnen bereiken? Contactgegevens. Als je je cv gaat maken vormt dit samen dan ook de belangrijkste concrete inhoud. Denk hierbij aan:
– Naam
– Geboortedatum
– Adres en woonplaats
– E-mail en telefoonnummer

De gegevens hoeven niet heel groot en prominent op je cv te staan, maar ze mogen zeker niet ontbreken.

Profiel

Bij het maken van je cv kun je naast het weergeven van de feiten ook een klein persoonlijk stukje over jezelf schrijven. Een kort inleidend tekstje over wie je bent en welke kwaliteiten je hebt, waarin je jouw competenties uitlicht, je drijfveer benoemt en je ambities benadrukt.

Maak je persoonlijke profiel vooral niet te lang. Het is een korte indicatie van jou als persoon, geen autobiografisch hoogstandje. Houd wanneer je bezig gaat met je cv maken in gedachten dat je curriculum vitae kort en bondig moet zijn.

Geschikte foto voor je cv maken

Een foto toevoegen in je cv kan zeker verschil maken. Het maakt je cv namelijk persoonlijker en een professionele foto zet jou op een voorsprong. Gebruik dus niet die vakantiefoto waar je zo leuk op staat met je zonnebril op. Steek er liever even wat energie in om een goede foto voor op je cv te (laten) maken.

Cv schrijven

Na het noteren van je basisgegevens voor het maken van je cv en het toevoegen van je foto, begint het echte werk. Het noemen van je professionele kwaliteiten, je werkervaring en eventuele andere relevante vaardigheden. Deze kun je op verschillende manieren weergeven.

De meest mensen die hun cv maken gebruiken hiervoor bulletpoints. Dit is een ordelijke manier om de gegevens weer te geven, maar het kan ook aantrekkelijk zijn om ze eens in een ander jasje te steken. Zo kun je je werkervaring bijvoorbeeld mooi noteren in de vorm van een tijdlijn. En bij de vaardigheden zou je met een percentage of een ingekleurd balkje kunnen aangeven in hoeverre je alles beheerst.

Cv templates

Als je bij het cv maken inspiratie nodig hebt of niet goed weet hoe je iets zou kunnen weergeven, kun je gebruikmaken van bestaande cv templates. Gratis templates kun je bijvoorbeeld vinden op Canva, en voor een klein bedrag koop je op Creative Market een waar kunstwerk. Het enige wat je hoeft te doen is je eigen tekst op de goede plek invoegen en dan heb je een indrukwekkend cv in handen.

Cv voorbeeld Good Company

Download cv voorbeeld

Cv zonder randzaken

Een cv maken is niet hetzelfde als een motivatiebrief schrijven. Je cv is vooral bedoeld om op een logische en overzichtelijke manier jouw kwaliteiten naar voren te brengen. Er mag dan ook niet te veel verhalende tekst op staan.

Pas daarnaast ook op met niet-relevante informatie. Het is voor een werkgever meestal niet nodig om te weten op welke basisschool je hebt gezeten of dat je een krantenwijk hebt gehad toen je dertien was. Beperk je bij je cv maken tot wat belangrijk is om te weten voor je toekomstige werkgever.

Cv voorbeeld

Op internet zijn veel goede cv voorbeelden te vinden die als inspiratie kunnen dienen wanneer jij bezig gaat met het maken van je cv. Je kunt dan vervolgens zelf in alle vrijheid bepalen wat je uit welke voorbeelden meeneemt, om zo tot je eigen unieke cv te komen. Enkele originele voorbeelden zijn:

CV voorbeeld voor social media marketeerCV voorbeeld voor marketing manager

Overige cv tips

Probeer je cv klein te houden. Dat is dé gouden regel bij een cv maken. Bij voorkeur niet meer dan een A4’tje, maximaal twee. Bedenk dat je waarschijnlijk een motivatiebrief mee gaat sturen, waarin je dieper in kunt gaan op je kwaliteiten en motivatie.

Controleer je spelling! Niets staat zo knullig als een dikke dt-fout in je cv. Laat je cv even nakijken door een vriend of stuur hem even langs je moeder, alle feedback is welkom.

Als aanvulling op je cv kun je tegenwoordig erg goed refereren aan je LinkedIn-profiel. Hier kun je extra informatie kwijt die niet in je cv past. Zorg dus dat deze ook te allen tijde up-to-date is.

Solliciteren
Alle artikelen >
Gerelateerde artikelen