12 x de meest vreemde vragen gesteld tijdens een sollicitatiegesprek

3 min. leestijd
vreemde vragen sollicitatiegesprek

Solliciteren is voor iedereen spannend; zowel voor jou als voor de sollicitant. Je kunt je tot op zeker hoogte voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Maar je kunt nooit helemaal zeker weten wat je gesprekspartner zal antwoorden en hoe je hierop gaat inhaken. Zeker niet als je je toekomstige collega eens even flink wil verrassen met je vragen. Zou jij deze vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek?

Vreemde vragen kunnen inzicht geven in de kwaliteiten van een sollicitant. Ze kunnen jouw vragen beantwoorden over de mate van creativiteit en flexibiliteit. Probeer ze eens uit tijdens het volgende sollicitatiegesprek!

1. “Welke superkracht zou jij kiezen? Onzichtbaar zijn of kunnen vliegen?”

– Microsoft

2. “Stel dat je een potlood bent en we stoppen je in een blender. Hoe ontsnap je?”

– Goldman Sachs

3. “Hoeveel ribbels telt een muntstuk van 50 cent?”

– Deloitte

4. “We zoeken een getal tussen 1 en 1000. Hoeveel gokken heb je minimaal nodig om een specifiek getal te vinden, wanneer je bij elke gok de hint ‘hoger’ of ‘lager’ meekrijgt?”

– Facebook

5. “Wat hebben hout en alcohol met elkaar gemeen?”

– Guardsmark

6. “Je hebt acht muntstukken. Zeven wegen hetzelfde, een niet. We geven je een weegschaal. Hoe vind je dat ene muntstuk als je slechts 3 stappen mag ondernemen?”

– Intel

7. “Wat zou je doen indien je een pizzeria van je oom erft?”

– Volkswagen

8. “Hoe weeg je een olifant wanneer je geen weegschaal hebt?”

– IBM

9. “Welk liedje past het best bij je werkethiek?”

– Dell

10. Stel: Jeff Bezos loopt je kantoor binnen en hij zegt: “Ik heb 1 miljoen dollar voor je om je beste idee mee te gaan lanceren.” Welk idee zou dat zijn?

– Amazon

11. “Heb je weleens een pen gestolen van je werk?”

– Jiffy Software

12. “Er wordt je gevraagd om een Boeing 747 vol met jelly beans uit te laden, hoe zou je dat aanpakken?”

– Bose

Wat zijn de goede antwoorden?

Goede antwoorden zijn er niet op deze vragen. Het gaat er voornamelijk om dat je inzicht krijgt in de denkwijze van je gesprekspartner. Verwacht niet dat ze echt dé manier vinden om een olifant te wegen zonder weegschaal. Maar wees alert; als ze direct antwoorden met ‘dat kan ik niet’, scoort dat ook geen punten. Je wil juist zien hoe innovatief iemand is en of diegene logisch kan redeneren.

Goede antwoorden sollicitatievragen

Ook bij de vraag welk liedje bij jouw werkethiek past is voor jou niet erg relevant. Je wil met deze vraag vooral te weten komen wat de manier van werken is van deze kandidaat en ook hoe goed hij of zij zichzelf kent op dit gebied.

Manier van antwoorden

Naast het inzichtelijk maken van de denkwijze van de sollicitant kan je met deze vragen ook vaststellen hoe iemand reageert op onverwachte gebeurtenissen. Staan ze met een mond vol tanden of bijten ze zich direct vast in het probleem? Bedenk voor jezelf dat het niet erg is als iemand niet onmiddellijk een antwoord klaar heeft. Het zijn ten slotte niet erg gangbare kwesties die voorgelegd worden. Om de sollicitant wat tijd te geven om tot een antwoord te komen kun je altijd de vraag even herhalen, of simpelweg aangeven dat ze hier uiteraard even over na mogen denken.

Voorbereiding op je sollicitatie

Het heeft misschien niet zoveel zin om je specifiek te richten op bovenstaande vragen. Grote kans dat je tijdens het sollicitatiegesprek net weer andere vragen zult stellen. Maar het kan een leuke afwisseling zijn tijdens het gesprek, of een goede manier om het ijs te breken.

Heb je hulp nodig bij het voorbereiden van een sollicitatiegesprek? Of kun je wel wat advies gebruiken op het gebied van de juiste sollicitatievragen? Good Company is meer dan een recruitment bureau en begeleidt je in iedere stap van het proces naar een nieuwe collega.

Op zoek naar talent?

We begrijpen dat je je het liefst omringt met mensen die het beste in jou en elkaar naar boven halen.

Sleep je vacature hierheen

of een bestand (.docx of .pdf)

(.docx of .pdf)

Voor werkgevers
Alle artikelen >
Personeel werven feestdagen

Personeel werven tijdens feestdagen: 7 slimme tips voor succes

De feestdagen komen er weer aan! Kaarslicht, kerstbomen, uitgebreide diners, pakjes en gezelligheid. Maar ook een unieke kans voor slimme wervers die tijdens de feestdagen personeel aanwerven. Terwijl de wereld zich in kerstsfeer hult, versieren bedrijven zich met talent om hun doelstellingen van het nieuwe jaar te gaan waarmaken. In dit artikel onthullen we de […]

Eva Haarsma

11 min

Blog Good Company_Ervaring van Studytube

Ervaring Good Company door Studytube: Van veelbelovende start-up tot internationale scale-up

Studytube maakte de afgelopen jaren een indrukwekkende groei door van kleine start-up naar een internationale scale-up met een succesvol leerplatform. Hoe ze deze ontwikkeling doormaakte, wat Studytube precies voor bedrijf is, waar ze naartoe willen groeien in de toekomst en wat de bijdrage van Good Company is geweest als recruitmentpartner? Dat lees je in dit interview met Studytube!

Eva Haarsma

7 min

Gerelateerde artikelen