Afscheid collega tekst nodig? Tips en handige voorbeelden

6 min. leestijd
tekst afscheid collega

Afscheid collega tekst nodig? Een collega neemt afscheid en je zoekt naar een passende tekst. Wat zeg je tegen iemand waarmee je hebt samengewerkt? Het hangt voor een groot deel af van de reden van het afscheid. Is iemand bijvoorbeeld ziek geworden of ontslagen? Of is er misschien een heel positieve reden waarom iemand afscheid neemt – bijvoorbeeld omdat hij een mooie nieuwe baan aangeboden heeft gekregen? Hieronder vind je een aantal handige voorbeelden!

  1. Afscheid collega teksten voor op je werk
  2. Tips voor vrolijke afscheid collega teksten
  3. Tips voor serieuze afscheid collega teksten
  4. Collega teksten concrete voorbeelden
  5. Gedicht afscheid collega
  6. Tekst afscheid collega

Afscheid collega teksten voor op je werk

Soms kan afscheid ook redelijk neutraal zijn, maar voor de persoon in kwestie toch best beladen. Denk aan een afscheid vanwege pensioen. Voor veel mensen is dit lastiger dan je je misschien realiseert. En dan legt jouw eigen gevoel over het afscheid van een collega óók nog gewicht in de schaal: kun je de collega missen als kiespijn of was het je grote voorbeeld, steun en toeverlaat of gewoon een heel goede vriend? Kortom, hoe pak je zo’n afscheid van je collega aan en welke tekst is dan passend?

Bekijk vacatures op GoodCompany

Kies een sector en vul een functietitel in:


Bekijk alle vacatures per sector:

Tips voor vrolijke afscheid collega teksten

Als je voor het afscheid van een collega een tekst schrijft, is het vooral leuk om iets persoonlijks te schrijven. Denk bijvoorbeeld aan hoe iemand binnen is gekomen in het bedrijf, wat je van hem of haar geleerd hebt of wat je een bijzondere kwaliteit van iemand vond. Houd ook een beetje rekening met de persoon in kwestie. Is iemand verlegen en niet graag het middelpunt van aandacht? Houd dan een eventuele speech vooral kort, maar laat iemand ook niet gaan zonder er aandacht aan te schenken.

Op zoek naar een nieuwe baan?

Deel je cv met ons, dan gaan we samen op zoek naar een baan die echt bij je past.

Sleep je cv hierheen of een bestand

of een bestand (docx of pdf)

(docx of pdf)

Het is vaak wel leuk om een niet al te zoetsappig verhaal van de afscheidstekst voor je collega te maken, maar zet je collega niet totaal voor schut. Strooi er vooral wat humor doorheen als het afscheid niet heel verdrietig is en iemand bijvoorbeeld een mooie stap gaat maken. Is er een klassieke anekdote te vertellen over de eerste borrel die je met de collega hebt gehad misschien, of een ruzie die je met hem of haar hebt uitgevochten? Kies uiteraard alleen voor dingen die jullie goed doorstaan en bijgelegd hebben. En die niet al te wrang of wreed zijn. Het lijntje tussen humor en een pijnlijke opmerking is flinterdun, dus kies je woorden zorgvuldig. Bij twijfel: vraag een ander om advies. Twijfel je nog steeds? Niet doen.

Je kunt ook inzoomen op wat iemand hierna gaat doen. Gaat jouw collega met pensioen, is daar natuurlijk goed op in te haken. Welke hobby’s heeft je collega, waar houdt hij het meest van of wat had hij altijd al op zijn bucketlist staan?

Als iemand in een nieuwe baan gaat starten, kun je wat over dat toekomstige bedrijf zeggen wellicht en de taken die je collega daar op zich gaat nemen.

Tips voor serieuze afscheid collega teksten

Het is vooral lastig als een collega afscheid neemt om een minder leuke reden, zoals ziekte. Wat zeg je tegen iemand die een lastige fase van zijn leven tegemoet gaat? Het onderwerp vermijden, is geen goed idee. Dat voelt voor iedereen onprettig. In zulke gevallen kun je nog beter aangeven dat je het moeilijk vindt om de juiste woorden te vinden en dat je iemand heel veel sterkte wenst. Humor is vanzelfsprekend niet gepast in zulke gevallen.

Hetzelfde geldt voor een collega die ontslagen is. Benadruk in zo’n geval vooral de positieve punten. Bijvoorbeeld iemands motivatie of afgehandelde werkzaamheden. Weinig motivatie, maar wel een heel leuk persoon? Dan zoom je daar meer op in en geef je aan dat je de gezelligheid gaat missen. Kun je echt helemaal niets positiefs verzinnen? Dan maak je er maar een klein leugentje om bestwil van.

Collega teksten concrete voorbeelden

Pensioen

Lieve Kees, altijd had je het er al over: jij zou gaan skydiven! En dan het liefst in Nieuw-Zeeland. Het land waar je familie hebt, die je al veel te lang niet hebt gezien. We kunnen ons heel goed voorstellen dat je staat te trappelen om die in je armen te sluiten. En natuurlijk zien we de foto’s van je skydive met heel veel plezier tegemoet! Geniet van je welverdiende pensioen.

Nieuwe baan

Marie, wat hebben we vaak met elkaar gelachen. Je was werkelijk een zonnestraal op de afdeling. Bovendien kon ik altijd bij je terecht. Niet alleen omdat je zo ontzettend veel van je vakgebied weet, je kunt ook nog eens helder je kennis overbrengen en de verbanden zien waar ik soms naarstig naar zocht. En zelfs op persoonlijk vlak was je vaak mijn steun en toeverlaat. Ik weet nu nog niet zo goed hoe ik het zonder je moet doen, maar ga het toch proberen. Ik hoop dat ik je wel af en toe nog eens mag bellen, om te horen hoe het met je gaat in je fantastische nieuwe baan. Het is je meer dan gegund, alle geluk!

Nieuwe baan 2

Weet je nog hoe jij hier binnenkwam, Olivier? Vers van de pers, met de eerst vergaarde kennis stevig onder je arm geklemd, trillend op je studentenbenen. Wat je wist kwam uit de boeken, wat je kende waren studentenfeestjes en je werkervaring bestond vooral uit vrijwilligerswerk. Zonder zwembandjes dompelde je je onder in de praktijk en je wilde je koste wat kost zien te redden. Je was verlegen, had veel vragen en worstelde je door de ongeschreven regels heen. Ook nog in een roerige tijd in de organisatie, waardoor er weinig tijd was om je goed te begeleiden. Maar wát deed je het ontzettend goed! Je hield je staande, ontwikkelde je razendsnel en binnen no-time stond je stevig in je schoenen en was je overal van op de hoogte. In één woord: geweldig! Geen wonder dat er voor zo’n talent als jij ruimte is bij een inspirerend bedrijf. We wensen je alle goeds.

Afscheid collega wegens ziekte

Lieve Els, wat is het leven soms oneerlijk. Wat je allemaal te doorstaan hebt gekregen en hoe je je er altijd doorheen sloeg; het is onmogelijk om in woorden te vangen hoeveel respect we daarvoor hebben. We wensen je enorm veel sterkte de komende tijd.

Afscheid collega tekst bij een minder favoriete collega

Beste Piet, het verliep niet altijd even soepel en soms ook gewoon echt stroef. Kennelijk hebben we karaktereigenschappen die niet mooi als yin en yang in elkaar vallen. We konden lekker botsen. Dat neemt niet weg dat ik je motivatie en passie voor je werk altijd enorm heb gewaardeerd. Ik wens je dan ook alle geluk in je nieuwe functie.

Afscheid collega tekst bij ontslag

Beste Wim, het kwam niet volledig uit de lucht vallen, maar blijft het toch altijd een lastig moment als iemand het team verlaat. We willen je enorm bedanken voor alles wat je hebt gedaan. In de eerste plaats voor alles wat je de organisatie hebt gebracht en de tijd die je er in hebt gestoken. Maar ook zeker voor de moeite die je nam om collega’s te steunen en de gezelligheid die je met je meenam. Voor ons is er geen twijfel over dat je een plek zal vinden waar je je als een vis in het water zal gaan voelen. Het ga je goed.

Gedicht afscheid collega

En toen was er ineens dat moment,
Dat je toch echt moest gaan.
Het was natuurlijk al een tijdje bekend,
We wensen je veel succes in je nieuwe baan.
Wat heb je altijd veel gepresteerd,
Dat hebben we enorm gewaardeerd.
We zullen je dan ook zeker gaan missen,
Als je daar op de dijk zit te vissen.
Het is nou eenmaal zover: je pensioen.
En wij zullen het zonder je moeten doen.
Je bent wat kaal en grijs,
En soms totaal niet wijs.
Eigenlijk knettergek,
En bovendien een wrek.
Dat zijn grapjes, Jan.
Daar kan jij namelijk wel wat van.
Want wat hebben we genoten,
Als een stel malloten,
Van je plezier en pret,
Dus Jan, retteket,
We zien je niet graag gaan,
Maar heel veel succes in je nieuwe baan!

Tekst afscheid collega

De tekst voor het afscheid van een collega kan moeilijker zijn dan je dacht. Houd het vooral bij jezelf, dat is het belangrijkste. En denk terug aan alles wat je samen hebt meegemaakt en hoe je je collega hebt leren kennen. Je kunt ook eerst allemaal woorden opschrijven die je te binnen schieten als je aan je collega denkt. Kun je echt niks verzinnen en/of heb je weinig samengewerkt? Houd het dan eenvoudig en wens je collega simpelweg het allerbeste. Nog meer teksten nodig? Hier vind je nog meer afscheidsteksten.

Arbeidsmarkt
Alle artikelen >
Blog Salaris Data Engineer

Wat is het salaris van een data engineer in Nederland?

Momenteel zoeken veel bedrijven naar ervaren data engineers die een overvloed aan data kunnen structuren en inzichtelijk maken. Dit zie je ook terug in het salaris. Hoeveel je verdient als data engineer? Wat het gemiddelde salaris is? En wat de salarisrange is per ervaringsniveau? Dat lees je in dit blogartikel!

Elise Westhof

4 min

Salaris Software Developer Blog

Hoeveel verdient een software developer?

Als developer kun je je specialiseren in verschillende programmeer- en scripttalen. Voor ieder is er een taal of script passend bij zijn of haar kennis, ervaring en interesses. Maar wat verdien je eigenlijk in deze functie? Wat is het verschil tussen de salarissen van juniors, mediors en seniors? En is het salaris van software developers overal hetzelfde in Nederland? Je leest het hier!

Elise Westhof

4 min

Gerelateerde artikelen