Wat is het salaris van een data engineer in Nederland?

4 min. leestijd
Blog Salaris Data Engineer

Veel organisaties hebben vandaag de dag te maken met een overvloed aan ongestructureerde data(sets). Deze data komt uit verschillende bronnen: van e-mail tot social media en CRM tot Google Analytics. Het is vaak lastig om al deze ongestructureerde informatie te verwerken en te gebruiken. Gelukkig weet een data engineer daar wel raad mee! Een data engineer verzamelt, organiseert en verwerkt data, zodat het gebruikt kan worden voor analytische doeleinden. Ze schrijven o.a. scripts en creëren visualisaties om het inzichtelijk te maken voor anderen. Er is momenteel veel vraag naar goede data engineers, wat je ook weer terugziet in het salaris. Hoe hoog is het salaris van een data engineer? Wat zijn de salarisverschillen tussen junior, medior en senior? En wat is het gemiddelde loon van een data engineer in Nederland? Je leest het allemaal in dit artikel!   

Direct een jump maken naar het salaris per niveau? Klik dan hieronder. 

Dataprofessionals in Nederland

Als dataprofessional kan je verschillende richtingen opgaan: data science, big data, data-analyse, data consulting of data engineering. Eén daarvan is helemaal hot op dit moment: data engineering! Het vak wordt steeds populairder en door de hoeveelheid aan data zijn bedrijven volop op zoek naar mensen die dit vak beheersen. Net als data-analyse, is data engineering nodig om een bedrijf draaiende te houden en van waardevolle inzichten te voorzien. Zodat je kunt inspelen op gebeurtenissen in de markt, het bedrijf of bij de klant. Er is op dit moment weinig vraag naar echte gespecialiseerde data scientists, gezien data science als een ‘luxeproduct’ wordt gezien. Maar dus wel een grote vraag naar ervaren data engineers of analisten.  

Bekijk vacatures op GoodCompany

Kies een sector en vul een functietitel in:


Bekijk alle vacatures per sector:

Wat verdien je als data engineer?

Wat je precies als data engineer verdient, hangt sterk af van de organisatie waar je bij gaat werken. Ook spelen ervaring, kennis, leeftijd en werkzaamheden een rol. Naast je standaard salaris kun je vaak rekenen op andere mooie secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een laptop van de zaak, cursussen en werktelefoon.

Junior data engineer salaris

Ben je net afgestudeerd of heb je maximaal 3 jaar ervaring? Dan verdien je als junior data engineer ongeveer tussen de €2.700,- en €3.500,- per maand (gebaseerd op een 40-urige werkweek). 

Medior data engineer salaris

Heb je tussen de 3 en 5 jaar ervaring op het gebied van data engineering? Dan kun je rekenen op een brutoloon van ongeveer €3.500,- tot €4.250,- per maand. 

Senior data engineer salaris

Heb je meer dan 5 jaar ervaring? Dan loopt je salaris nog verder op. Je kunt als senior een salaris vanaf €4.250,- verwachten. 

Gemiddeld salaris data engineer in Nederland

Het gemiddelde salaris van data engineers in Nederland ligt op €4.000,- per maand. Wat neerkomt op een jaarsalaris van €48.000,-. Niet verkeerd natuurlijk! Bij de meeste bedrijven komt daar nog vakantiegeld bovenop en in sommige gevallen een bonus of bijvoorbeeld een 13e maand. Hoe je salarispakket er precies uitziet? Dat wisselt sterk per bedrijf.

Uurtje-factuurtje & t-shaped ontwikkelen 

Wil jij als data engineer aan de slag? Dan is het belangrijk dat je je t-shaped ontwikkelt. Kies een expertise die jij interessant vindt en bij je past, maar zorg er wel voor dat je breed onderlegd bent. Zeker als je technisch leider of manager wil worden. Het is dan belangrijk dat je alles beheerst, zodat je weet waar anderen het over hebben, de business naar een hoger niveau kan tillen en het hele (data)team kan aansturen. 

Soms hebben mensen het idee dat je als data engineer op basis van ‘uurtje-factuurtje’ werkt, dat het wat onpersoonlijk is, dat je veel op zelfstandige basis aan projecten werkt of zaken moet uitzoeken die niks met jouw werk te maken hebben. Bij Good Company zien we dat deze aannames helemaal niet kloppen. Het valt ons op dat data engineers juist bij bedrijven zeer gewaardeerd worden en echt onderdeel van het team zijn. En ook dat je zelf vaak projecten kan kiezen die jij interessant vindt om te doen. 

Hoe word je data engineer? 

Als je data engineer wil worden, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een wiskundige of computertechnische opleiding te volgen. Ook kun je voor de opleiding Informatica of WO-studie Data Science kiezen. Daarnaast kun je trainingen volgen om je verder te verdiepen in data en/of programmeertalen. 

Data engineer vacatures

Zoek jij je eerste baan als data engineer, wil je switchen van job of heb je al een aantal jaar ervaring en zoek je naar de volgende stap in je carrière? Bij Good Company vind je een ruim aanbod aan ICT-vacatures bij verschillende soort bedrijven. Van banen als data scientist en data engineer tot banen als data consultant. Bekijk hier alle openstaande vacatures.

Arbeidsmarkt
Alle artikelen >
Openstaande vacatures bij Good Company die per direct werk verschaffen

Zit jouw nieuwe baan tussen deze openstaande vacatures

Er staan nog steeds veel vacatures open bij bedrijven die hard op zoek zijn naar nieuw talent! Zit jouw nieuwe baan ertussen? Bekijk snel alle functies.

Elise Westhof

6 min

Good Company Blog WE Fashion Interview

Applaus op je eerste werkdag: hoe WE Fashion internationaal genoeg is om complex te zijn en bescheiden genoeg om persoonlijk te zijn

In dit interview met Sander, Head of eCommerce bij WE Fashion, spreken we over het vinden van zijn baan, het werken bij een van de bekendste kledingbedrijven van Nederland, het onboardingsproces van WE Fashion en het samenwerken met Good Company als zowel werkgever als werkzoekende.

Elise Westhof

6 min

Gerelateerde artikelen