Wat verdient een SAP consultant gemiddeld in Nederland?

4 min. leestijd

Binnen de IT-sector heb je allerlei disciplines, talen en specialisaties. Java, .Net of bijvoorbeeld ERP, zoals SAP. In dit artikel richten wij ons op de SAP consultant (ook wel SAP Specialist). Wat is SAP, wat doet een SAP consultant, wat is het salaris van een SAP consultant en waar vind je de tofste SAP vacatures? 

“SAP staat voor Systeme, Anwendungen und Produkte”
 

Wat is SAP (betekenis)

SAP is een afkorting voor Systeme, Anwendungen und Produkte in der Datenverarbeitung (Systemen, Applicaties en Producten). Zoals de naam al doet vernoemen, vindt het zijn oorsprong in Duitsland. SAP specialiseert zich in bedrijfssoftware-oplossingen en het belangrijkste product is SAP ERP (Enterprise Resource Planning). Met dit programma kun je bedrijfsmatige processen beheren en vastleggen. Dit programma zorgt ervoor dat informatie- en besturingssystemen aan elkaar worden gekoppeld.

Bekijk vacatures op GoodCompany

Kies een sector en vul een functietitel in:


Bekijk alle vacatures per sector:

Wat doet een SAP consultant

SAP ERP zorgt ervoor dat alles wat in een bedrijf gebeurt met elkaar wordt verbonden. Op die manier kunnen verschillende afdelingen met elkaar communiceren en data van elkaar uitlezen en inzetten. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als het gaat om financiële administratie, distributie of personeelsadministratie. SAP ERP software wordt dus ingezet om het bedrijf en de bedrijfsprocessen zo goed mogelijk te stroomlijnen en zo efficiënt mogelijk in te richten.

Een SAP Consultant, richt zich – hoe kan het ook anders – op SAP-software. SAP is echter zo’n groot softwareprogramma, dat er niet één soort SAP Specialist bestaat, maar binnen dit veld allerlei verschillende SAP specialisten, die gespecialiseerd zijn in verschillende modulen. Grofweg kun je de Technische en Functionele SAP Consultants onderscheiden.

Verhuizen voor een nieuwe baan, 15 vragen die je helpen beslissen!

Wat verdient een SAP Consultant in Nederland?

Wil je werken als SAP consultant? Dan ben je vast nieuwsgierig wat een SAP Consultant in Nederland verdient. SAP Consultants behoren tot de bestbetaalde groep binnen de ICT-sector. SAP-specialisten met minstens drie jaar ervaring verdienen veruit het hoogste salaris met een gemiddelde van €3.650,- per maand.

Salaris Junior SAP Consultant

Kijk je op sites als Glassdoor, dan ligt het salaris van een Junior SAP Consultant op zo’n €2700,-. Onze ervaring bij Good Company is echter dat het salaris doorgaans wat hoger ligt en dat heeft natuurlijk ook weer te maken met de krappe arbeidsmarkt. Als jij net bent begonnen, maar nog niet supergespecialiseerd bent, kun je jezelf een Junior SAP consultant noemen en verdien je tussen de €3000,- en €4200,-.

Salaris Medior SAP Consultant

Heb je al wat ervaring opgedaan? Dan kun je als Medior SAP Consultant al snel rekenen op een salaris tussen de €4200,- en €4800,-.

Salaris Senior SAP Consultant

Ben je behoorlijk ervaren en behoor je tot de Senior SAP Consultants, dan loopt je salaris nog veel verder op. Ga er gerust vanuit dat je als Senior SAP Consultant een salaris verdient vanaf €4800,- tot wel €6500,-.

Senior+ (Principle Consultant, Practice Lead, Business Consultant)

En ben je naast Senior SAP Consultant nog een beetje meer, bijvoorbeeld Practice Lead, dan verdien je het meest. Je salaris loopt op van €6500,- tot €8000,-.

“Ben je naast Senior SAP Consultant nog een beetje meer? Dan loopt je salaris op tot €8000,-.”
 

Gemiddelde salaris SAP Consultant

En wat is dan het gemiddelde salaris van een SAP Consultant in Nederland? Als wij kijken naar alle SAP specialisten die wij geplaatst hebben bij Good Company, hadden zij een gemiddeld salaris van €5500,-.

Werken als SAP Consultant – waar is het meest vraag naar?

In de SAP-markt is de vraag naar SAP consultants groter dan de vraag naar specialisten die actief zijn bij eindklanten. Eindklanten kiezen ervoor om consultancy partijen aan te laten haken in plaats van zelf mensen aan te nemen, met het logische gevolg dat de vraag naar consultants groter is.

Kijken we naar de vraag naar SAP Consultants, dan is binnen dit veld de vraag om SAP Functioneel & SAP Integratie Consultants het grootst.
Binnen SAP Functioneel is dan weer de vraag naar SAP SD/MM Consultants & SAP EWM Consultants het grootst. Op SAP Integratie vlak is de vraag het grootst naar SAP ABAP Consultants.

Doorgaans kiezen partijen ervoor om via Good Company de senior kandidaten aan te nemen, alhoewel het ‘na coronatijd’ ook weer gemakkelijker is geworden om junior SAP specialisten aan te werven. Tijdens de coronaperiode merkten wij namelijk dat veel bedrijven het lastiger vonden om junioren aan te nemen omdat bedrijven (vanwege het thuiswerken) aan de junior kandidaten niet voldoende ondersteuning konden bieden (of hier mogelijk nog niet goed op ingericht waren).

Opleiding tot SAP Specialist

>Wil jij je in SAP specialiseren en een SAP consultant worden? Kijk dan eens tussen SAP trainingen en certificaten die je kan behalen. Ook zijn er veel bedrijven die intern SAP trainingen aanbieden of via traineeships SAP consultants opleiden. 

Vacatures SAP Consultant

Ben jij op zoek naar een baan als SAP Consultant en benieuwd wat de markt momenteel te bieden heeft? Check dan alle SAP vacatures op onze site!

Ben jij toe aan een nieuwe baan? Bij Good Company helpen we je graag verder. We nemen je mee in ons netwerk, stellen je voor aan de mooiste bedrijven en helpen je bij elke stap along the way!

Op zoek naar een nieuwe baan?

Deel je cv met ons, dan gaan we samen op zoek naar een baan die echt bij je past.

Sleep je cv hierheen of een bestand

of een bestand (docx of pdf)

(docx of pdf)

Arbeidsmarkt
Alle artikelen >
Openstaande vacatures bij Good Company die per direct werk verschaffen

Zit jouw nieuwe baan tussen deze openstaande vacatures

Er staan nog steeds veel vacatures open bij bedrijven die hard op zoek zijn naar nieuw talent! Zit jouw nieuwe baan ertussen? Bekijk snel alle functies.

Elise Westhof

6 min

Good Company Blog WE Fashion Interview

Applaus op je eerste werkdag: hoe WE Fashion internationaal genoeg is om complex te zijn en bescheiden genoeg om persoonlijk te zijn

In dit interview met Sander, Head of eCommerce bij WE Fashion, spreken we over het vinden van zijn baan, het werken bij een van de bekendste kledingbedrijven van Nederland, het onboardingsproces van WE Fashion en het samenwerken met Good Company als zowel werkgever als werkzoekende.

Elise Westhof

6 min

Gerelateerde artikelen