Boost je cv met deze 10 handige tips

3 min. leestijd

Heb je het gevoel dat je meer kunt halen uit je cv? Gebruik je nog steeds hetzelfde bestand dat je ooit maakte in Word 2003? Dan is het hoog tijd om de bezem eens grondig door je cv te halen. Opschonen, uitbreiden en bijschaven. Wij geven je de voorzet voor het maken van een nieuw en verbeterd cv. Gebruik deze tien tips en beland niet langer onder aan de stapel.

1. Schrap het onnodige

Staat je supermarktbaantje uit 2001 nog steeds in volle glorie tussen jouw werkervaring? Grote kans dat deze ervaring niet relevant meer is voor de banen waar jij op dit moment naar op zoek bent. De ruimte die je hieraan kwijt bent kun je echt beter gebruiken. Wat je hiervoor in de plaats kunt zetten zie je bij punt 10.

2. Update je inhoud

Je ziet steeds vaker dat cv’s niet alleen gebruikmaken van korte stukjes tekst; op visueel gebied wordt er tegenwoordig heel wat geëxperimenteerd. Zo kun je bijvoorbeeld je vaardigheden, en hoe goed je deze beheerst, vertalen naar een score op een schaal van vijf. Beheers je de Nederlandse taal tot in de puntjes maar kan je Engels nog wat verbetering gebruiken? Vijf ingevulde hokjes bij Nederlands en vier bij Engels. Simpel, maar het ziet er wel aantrekkelijk uit.

Resume/cv design

3. Breid je cv uit

Hiermee bedoelen we niet dat je nog een A4’tje aan je document moet toevoegen. We bedoelen het vergroten van de platformen waarmee je jouw cv onder de aandacht kunt brengen. Giet je cv in verschillende vormen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je LinkedIn-profiel, of misschien zelfs wel een (portfolio) website. Zo heb je meer bereik en kun je dieper ingaan op jouw kwaliteiten, behaalde resultaten en vaardigheden.

4. Vernieuw je design

Een visueel aantrekkelijk cv heeft een grotere kans om daadwerkelijk gelezen te worden. Zorg er daarom voor dat je een aantal unieke eigenschappen toevoegt aan de lay-out en opmaak van jouw cv. Een banner in kleur, de juiste icons en een clean design geven een enorme boost aan de uitstraling van je cv.

5. Kies je foto zorgvuldig

Voeg altijd een recente foto van jezelf aan je cv toe. Een goede, professionele foto kan een hoop doen voor de geloofwaardigheid van je cv. Een beetje energie steken in een goede foto kan daarom ook zeker geen kwaad. Portretfoto’s met een neutrale achtergrond vallen op, en geven jou een professionele uitstraling.

6. Benoem je digital skills

Tegenwoordig bestaan veel banen uit meer dan alleen offline zakendoen of vergaderen. Een groot deel van de hedendaagse werkzaamheden speelt zich online af. Jezelf hierin blijven ontwikkelen is daarom een goede manier om relevant te blijven. Zet deze digitale vaardigheden daarom ook zeker op je cv, evenals je mate van beheersing.

Digital skills cv computer

7. Doe inspiratie op

Heb je toevallig onlangs een mooi cv voorbij zien komen? Grote kans dat je goede ideeën opdoet wanneer je je verdiept in cv’s van anderen. Welk design past bij jou? Hoeveel tekst wil je gebruiken? Allemaal vragen waar je het antwoord zeer waarschijnlijk op zult vinden wanneer je (online) zoekt naar goede voorbeelden.

8. Gebruik templates

Je bent niet de enige die worstelt met de opmaak en inhoud van een cv. Gelukkig bestaan er daarom legio websites waar je gemakkelijk templates kunt downloaden voor een mooi en overzichtelijk document. Gratis templates kun je bijvoorbeeld vinden op CVMKR, en voor een klein bedrag koop je op Creative Market een waar kunstwerk. Het enige wat je hoeft te doen is je eigen tekst op de goede plek invoegen. Je kunt het design natuurlijk hier en daar nog wat tweaken, maar de basis voor je nieuwe cv ligt er.

9. Highlight je USP’s

Het benoemen van je hobby’s, passie of iets waar je trots op bent kan in je voordeel werken. Er zijn namelijk veel mensen met een soortgelijke baan of skillset, maar weinig/geen mensen met precies dezelfde combinatie hobby’s of interesses. Recruiters en bedrijven waarderen het vaak als je je cv een persoonlijk tintje geeft door jouw unique selling points te benadrukken.

10. Werk selectief

Hoe bepaal je welke informatie je wél vermeldt op je cv, en welke niet? Uiteraard staan je persoonlijke gegevens duidelijk vermeld, evenals je gevolgde en afgeronde opleidingen. Daarnaast is het van belang dat je al je vorige functies benoemt, ook wanneer deze binnen hetzelfde bedrijf vielen. Heb je bij een bekend merk gewerkt? Dit kan relevant zijn om te noemen; recruiters of werkgevers zijn hier vaak gevoelig voor. Het noemen van vrijwilligerswerk blijkt echter minder goed te werken dan verwacht. Weeg je keuzes dus goed af, en ga niet voorbij de twee-A4’tjes-grens.

In tien stappen een nieuw cv

Je cv pimpen is leuk, én effectief! Dus ga snel aan de slag en laat ons weten of deze tips jou geholpen hebben.

Solliciteren
Alle artikelen >
Gerelateerde artikelen