Cv updaten in 2020: 10 handige tips

5 min. leestijd
cv tips

Tot nu toe staat 2020 in het teken van verandering. Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat werk veranderd is. Of dit nu voor jou betekent dat je thuis moet werken, je op de werkvloer zorgvuldig aan alle maatregelen moet houden of zelfs helemaal zonder baan zit door de crisis – werk is zonder twijfel anders. Hoe ga je hiermee om als professional? Eén van de dingen die je juist op dit moment kunt doen, is het updaten van je cv. Je cv updaten in 2020 betekent namelijk dat je veel nieuwe ervaringen kunt toevoegen, of hervonden eigenschappen waarvan je dacht dat ze niet belangrijk waren voor je werk. Misschien moet je zelfs een ‘coronagat’ in je cv zetten, omdat je werkgever helaas niet de middelen had om alle werknemers te behouden. Wat je ook toevoegt, maak het positief!

Je cv updaten in 2020

Met de volgende 10 tips helpen we je bij het updaten van je cv in 2020. Door rekening te houden met de huidige ontwikkelingen, in te spelen op toekomstige trends en in te zetten op jouw persoonlijke kwaliteiten, ligt de arbeidsmarkt van 2020 aan je voeten.

  1. Terug naar de basis
  2. Kijk naar de toekomst 
  3. Maak gebruik van verandering
  4. Breid je cv uit
  5. Vernieuw je design
  6. Kies je foto zorgvuldig 
  7. Benoem je digitale skills
  8. Doe inspiratie op
  9. Gebruik templates 
  10. Werk selectief

Bekijk vacatures op GoodCompany

Kies een sector en vul een functietitel in:


Bekijk alle vacatures per sector:

1. Terug naar de basis

Als we iets hebben geleerd de afgelopen maanden is het wel dat de basis telt. Dat geldt ook voor je cv. Vaak is een sterke basis met een paar kleine aanvullingen al genoeg om iemand te overtuigen van jouw kunnen. Kijk daarom kritisch naar je huidige cv en schrap alle informatie die overbodig is. Wat zijn jouw kernkwaliteiten? Welke (werk)ervaring heeft je gemaakt tot wie je nu bent? De kracht van een goed cv zit in de simpele dingen.

2. Kijk naar de toekomst

Bedrijven zoeken steeds meer naar persoonlijkheden in plaats van enkel naar vaardigheden. We zien de laatste jaren dat steeds meer werkgevers zoeken naar de juiste cultural fit (of jij goed binnen de bedrijfscultuur past). Niet alleen blijkt dat werknemers die binnen de bedrijfscultuur passen langer bij hun werkgever blijven, ze presteren ook nog eens beter en zijn gelukkiger in hun baan. Speel met je cv in op deze trend door vooral je persoonlijke eigenschappen uit te lichten.

Resume/cv design

3. Maak gebruik van verandering

Zoals eerder in dit artikel al aan bod kwam kent 2020 enorme veranderingen als het gaat om werk. Hier kun je als werknemer je voordeel mee doen. En je cv is een goede plek om hiermee te beginnen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat thuiswerken een blijvertje is, maar dat het bepaalde eigenschappen vereist die niet iedere medewerker bezit. Heb jij ontdekt dat dit je goed af gaat? Benoem dit vooral! En hoe ben je de afgelopen periode omgegaan met deze verandering? Heb je ontdekt dat jouw flexibele werkhouding je de afgelopen maanden flink heeft geholpen? Zet ’t op je cv.

4. Breid je cv uit

Het uitbreiden van je cv betekent niet per definitie het uitbreiden van je document. Hiermee doelen we namelijk op het uitbreiden van de platformen waarop je jouw cv onder de aandacht brengt. Uitblinken met je LinkedIn-profiel is bijvoorbeeld een effectieve manier om je cv online bij te houden. Maar ook een (portfolio)website of eigen blog kan een goede aanvulling zijn op je fysieke cv. Bovendien zijn deze platformen niet geboden aan de beperkingen waar je met een fysiek cv vaak wel tegenaan loopt. Je bent bijvoorbeeld niet gelimiteerd tot slechts één à twee A4’tjes wanneer je een portfoliowebsite opzet. Refereer op je cv ook vooral aan de aanvullingen die je online hebt staan.

5. Vernieuw je design

Je cv updaten kent verschillende elementen. Denk bijvoorbeeld aan de lay-out. Een visueel aantrekkelijk cv heeft een grotere kans om daadwerkelijk gelezen te worden. Zorg er daarom voor dat je een aantal unieke eigenschappen toevoegt aan de lay-out en opmaak van jouw cv update. Een banner in kleur, de juiste icons en een clean design geven een enorme boost aan de uitstraling van je cv. Een cv update kan niet zonder visuele update, waarbij platformen als Canva je enorm kunnen helpen!

6. Kies je foto zorgvuldig

Omdat online sollicitatiegesprekken op dit moment aan de orde van de dag zijn, is het belangrijk dat je een recente foto van jezelf toevoegt aan je cv. Zonder fysieke ontmoeting is het namelijk best lastig om een indruk van jou als persoon te krijgen. Een goede foto helpt hierbij! Bovendien vallen portretfoto’s met een neutrale achtergrond op, wat jouw kans om uitgenodigd te worden vergroot. Een goede LinkedIn profielfoto kan nu het verschil maken.

7. Benoem je digitale skills

Alles is online. Vergaderen, vrijdagmiddagborrels, sollicitatiegesprekken – nu we collectief op afstand in contact staan is onze wereld in korte tijd digitaal geworden. Goede digitale skills zijn dus van groot belang! Jezelf hierin blijven ontwikkelen is daarom een goede manier om relevant te blijven voor werkgevers. Zet deze digitale vaardigheden daarom ook zeker op je cv, net als de mate waarin je ze beheerst.

Digital skills cv computer

8. Doe inspiratie op

Je cv updaten kan behoorlijk lastig zijn wanneer je geen inspiratie hebt. Heb je toevallig onlangs een mooi cv voorbij zien komen? Grote kans dat je goede ideeën opdoet wanneer je je verdiept in cv’s van anderen. Welk design past bij jou? Hoeveel tekst wil je gebruiken? Allemaal vragen waar je het antwoord zeer waarschijnlijk op zult vinden wanneer je (online) zoekt naar goede voorbeelden.

9. Gebruik templates

Je bent niet de enige die worstelt met de opmaak en inhoud van een cv. Gelukkig bestaan er daarom legio websites waar je gemakkelijk templates kunt downloaden voor een mooi en overzichtelijk document. Gratis templates kun je bijvoorbeeld vinden op CVMKR, en voor een klein bedrag koop je op Creative Market een waar kunstwerk. Het enige wat je hoeft te doen is je eigen tekst op de goede plek invoegen. Je kunt het design natuurlijk hier en daar nog wat tweaken, maar de basis voor je nieuwe cv ligt er.

10. Werk selectief

Hoe bepaal je welke informatie je wél vermeldt op je cv, en welke niet? Uiteraard staan je persoonlijke gegevens duidelijk vermeld, net als je gevolgde en afgeronde opleidingen. Daarnaast is het van belang dat je al je vorige functies benoemt, ook wanneer deze binnen hetzelfde bedrijf vielen. Heb je bij een bekend merk gewerkt? Dit kan relevant zijn om te noemen; recruiters of werkgevers zijn hier vaak gevoelig voor. Het noemen van vrijwilligerswerk blijkt echter minder goed te werken dan verwacht. Weeg je keuzes dus goed af, en ga niet voorbij de twee-A4’tjes-grens.

In 10 stappen je cv updaten

Je cv updaten is leuk, én effectief! Op dit moment trekt de arbeidsmarkt voorzichtig weer aan en zijn bedrijven weer op zoek naar talent. Er is kritisch gekeken naar huidige processen en doelstellingen zijn geëvalueerd. Dit is je kans om de werknemer te worden waar jouw nieuwe werkgever op zit te wachten! Grijp je kans.

Op zoek naar een nieuwe baan?

Deel je cv met ons, dan gaan we samen op zoek naar een baan die echt bij je past.

Sleep je cv hierheen of een bestand

of een bestand (docx of pdf)

(docx of pdf)

 

Op zoek naar een nieuwe baan?

Deel je cv met ons, dan gaan we samen op zoek naar een baan die echt bij je past.

Sleep je cv hierheen of een bestand

of een bestand (docx of pdf)

(docx of pdf)

Solliciteren
Alle artikelen >
effect coronavirus op sollicitatiegedrag

Hoe het coronavirus ons sollicitatiegedrag beïnvloedt

Wat hebben persconferenties over het coronavirus en sollicitaties met elkaar te maken? En waarom is werkzekerheid voor velen juist nu zo belangrijk?

Good Company Redactie

3 min

online sollicitatiegesprek als sollicitant

Een online sollicitatiegesprek voeren als sollicitant, hoe doe je dat?

Online sollicitatiegesprekken worden steeds gangbaarder. Hoe bereid je je voor als sollicitant en waar moet je op letten? Je leest het in deze tips.

Eva Haarsma

5 min

Gerelateerde artikelen