Sollicitatiebrief voorbeeld: Gebruik dit voorbeeld voor succes

3 min. leestijd
sollicitatiebrief voorbeeld

Een sollicitatiebrief schrijven is vaak een belangrijk onderdeel van een sollicitatieprocedure. Dit is namelijk het eerste moment waarop je jouw toekomstige werkgever kunt overtuigen van je kwaliteiten. Een goede sollicitatiebrief schrijven is echter een kunst. Hoe krijg je alle punten die je wil bespreken in je sollicitatiebrief zonder langdradig of saai te worden? Hoe stel je een goede brief op, en op welke zaken moet je letten? Wij helpen je. Met een aantal handige tips en een sollicitatiebrief voorbeeld kun je snel aan de slag.

Concreet, overtuigend en enthousiast

Concreet, overtuigend en enthousiast: dat zijn de drie sleutelwoorden die verbonden zijn aan een goede sollicitatiebrief. Drijf in je sollicitatiebrief niet te ver af van hetgeen waar het om draait: jouw motivatie voor die functie overbrengen. Je moet tenslotte ook nog een goed cv schrijven en daar kun je ook nog veel op kwijt. Houd je zinnen in je sollicitatiebrief dus kort en overzichtelijk, en zorg ervoor dat geen enkele zin overbodig is. Dit hoeft niet te betekenen dat je sollicitatiebrief ontzettend stroef leest. Hier en daar wat humor, indien dit bij het bedrijf past, kan zeker op z’n plaats zijn.

Sollicitatiebrief voorbeeld

Kies je woorden zorgvuldig. Het doel van je sollicitatiebrief is natuurlijk om uitgenodigd te worden voor een online sollicitatiegesprek of een eerste gesprek op kantoor. Goedgekozen woorden hebben een overtuigend effect, en helpen bij het bereiken van je doel.

“Zorg dat ze nieuwsgierig worden.”

Bijvoorbeeld: “Naast leiderschapservaring en een commerciële achtergrond heb ik nog veel meer te bieden. Ik zou daarom graag mijn motivatie toelichten tijdens een persoonlijk gesprek.

Benoem bij het schrijven van je sollicitatiebrief vooral de aspecten van de functie waar je echt enthousiast van wordt. Wat trekt je aan? Waar zie je uitdaging? Zodra je enthousiasme aanstekelijk genoeg is om een glimlach op het gezicht van jouw toekomstige werkgever te toveren, ben je bijna verzekerd van een gesprek. Een sollicitatiebrief is trouwens niet de plek om slechte eigenschappen te benoemen. Focus je in je brief op jouw sterke punten en laat je van je beste kant zien.

Sollicitatiebrief voorbeeld – Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?

Het volgende voorbeeld van een sollicitatiebrief zou je kunnen gebruiken ter inspiratie. De openingszin van je sollicitatiebrief, net als je opbouw en afsluiting, vormen essentiële onderdelen van een goede motivatiebrief. Uiteraard is het wel belangrijk om in je sollicitatiebrief dicht bij jezelf te blijven en een schrijfstijl aan te houden die bij je past.

Sollicitatiebrief voorbeeld

Download voorbeeld sollicitatiebrief

Of ben je op zoek naar inspiratie voor een sollicitatiebrief in het Engels?

Een samenhangend verhaal in een mooi jasje

De inhoud van je brief staat. Zorg er nu ook voor dat de stijl, layout en opzet van je sollicitatiebrief niet afdoet aan je sterke verhaal. Gebruik een korte inleiding voor je sollicitatiebrief waarin je de interesse wekt, vervolg dit met een samenhangend stuk bestaande uit één of meer inhoudelijke (korte) paragrafen en een sollicitatiebrief afsluiten doe je met een overtuigende zin.

Sollicitatiebrief voorbeeld ter inspiratie

Dit sollicitatiebrief voorbeeld is natuurlijk niet de enige manier om een goede sollicitatiebrief te schrijven. Geef er vooral je eigen draai aan en zorg ervoor dat het past bij jouw personal branding. Blijf eerlijk en straight-to-the-point, maar benadruk zeker ook jouw prestaties en datgene wat jou uniek en geschikt maakt.

Op zoek naar een nieuwe baan?

Deel je cv met ons, dan gaan we samen op zoek naar een baan die echt bij je past.

Sleep je cv hierheen of een bestand

of een bestand (docx of pdf)

(docx of pdf)

Solliciteren
Alle artikelen >
Blog cv updaten

Cv updaten in 2023: 10 handige tips

Heb je het gevoel dat je meer kunt halen uit je cv? Wij geven je de voorzet! Gebruik deze 10 tips en beland niet langer onder aan de stapel.

Sara de Rouw

5 min

effect coronavirus op sollicitatiegedrag

Hoe het coronavirus ons sollicitatiegedrag beïnvloedt

Wat hebben persconferenties over het coronavirus en sollicitaties met elkaar te maken? En waarom is werkzekerheid voor velen juist nu zo belangrijk?

Good Company Redactie

3 min

Gerelateerde artikelen