Een creatieve vacaturetekst schrijven? Tips en voorbeelden

7 min. leestijd
creatieve vacaturetekst tips en voorbeelden

Het schrijven van een vacaturetekst is best ingewikkeld. Helemaal als je met jouw vacaturetekst ook nog een beetje op wil vallen tussen de duizenden andere personeelsadvertenties die het internet rijk is. Om de aandacht van talent op jouw vacante positie te vestigen, is een unieke, creatieve vacaturetekst noodzaak.

Met een creatieve vacaturetekst heb je namelijk meer kans op succes. Maar het opstellen van een dergelijke vacature vraagt ook net wat meer van je. Je wil het juiste talent aanspreken, laten zien wie je bent als bedrijf en ook nog eens aanzetten tot actie — en dat allemaal zo beknopt mogelijk. Een flinke opgave! 

Toch zijn er slimme manieren om relatief snel en gemakkelijk een creatieve vacaturetekst te schrijven die niet alleen de functie goed belicht, maar ook precies het talent aanspreekt waar jij naar op zoek bent. Hoe? Bekijk snel onze tips en handige voorbeelden van een creatieve vacaturetekst!

Creatieve vacaturetekst tips

   1. Grijp de aandacht 
   2. Vermijd clichés 
   3. Betrek je medewerkers
   4. Maak een ontwerp 
   5. Eindig sterk 
   6. Vraag feedback

Tip 1 | Grijp de aandacht

Iedere internetgebruiker weet dat bepaalde titels beter werken dan andere. Die triggerende, intrigerende titel met die pakkende introductie grijpt je aandacht; de voorspelbare, vervangbare dooddoener doet dit niet. Sterker nog, een saaie titel en introductie kunnen er zelfs voor zorgen dat de associatie met jouw hele merk berust op enkel deze twee dingen. Er wordt namelijk niet verder gelezen. Je krijgt simpelweg de kans niet om kandidaten ervan te overtuigen dat je bedrijf meer is dan een nietszeggende titel en een slappe introductie. 

Een creatieve vacaturetekst begint dus met een titel en introductie die getuigen van lef, inventiviteit en eigenheid. Iets aparts, iets grappigs, iets wat je aan het denken zet — als het maar de aandacht pakt. Zolang het past bij je bedrijf, de mensen en daarmee jouw bedrijfscultuur, zit je goed.

Tip 2 | Vermijd clichés

In het verlengde van punt een, ligt het vermijden van clichés. Als je een nietszeggende functietitel hebt die ook nog eens tot in den treure gebruikt wordt in tientallen vacatureteksten, gooi je je eigen glazen in. Kandidaten willen serieus genomen worden, en een bedrijf dat een ‘spin in het web’, een ‘creatieve duizendpoot’ of een ‘unicorn’ zoekt, doet dat dus niet. Bovendien maakt dit de zoektocht naar talent voor jou ook niet makkelijker; door een ‘brede’ functietitel te gebruiken, één waar een groot deel van de werkzoekenden zich in zullen herkennen, zul je grote aantallen irrelevante cv’s op je bureau krijgen. Die moeten vervolgens alsnog stuk voor stuk doorgenomen worden om te kijken of die echte unicorn er niet tóch tussen zit. 

Daarom: betrek de vacaturetekst op je bedrijf en unieke zoektocht naar talent. Welke toon wil je hiervoor aanslaan en welke woorden gebruik je om duidelijk te maken dat je niet zomaar zoekt naar talent — maar naar die buitengewone professional die naadloos aansluit op je organisatie? Wees creatief en denk niet in clichés. Dat is toch écht het geheim achter een creatieve vacaturetekst.

Tip 3 | Betrek je medewerkers

De mensen die precies weten wat het werk bij jouw bedrijf zo leuk maakt, zijn je medewerkers. Zij kunnen je vertellen wat een kandidaat wil lezen, waar ze warm voor lopen en hoe je ze over de streep trekt — ze waren namelijk zelf ooit die kandidaat. De gesprekken die je voert met mensen binnen je bedrijf kunnen je nieuwe inzichten geven over jouw status als werkgever. Wat doe je goed en waar liggen verbeterpunten? 

Bij het opstellen van een creatieve vacaturetekst verwerk je vervolgens de inzichten die je hebt opgedaan. Belicht vooral het werknemersbeleid en laat zien dat je weet waar kandidaten naar op zoek zijn. 

Bovendien kun je ervoor kiezen om je medewerkers een actieve rol te laten spelen in het opstellen en verspreiden van je vacaturetekst. Denk bijvoorbeeld aan een korte interview in video of tekst met één van de medewerkers van de afdeling waar op dat moment een functie ingevuld moet worden. Of zorg voor een mogelijkheid om te chatten met een directe collega in die functie. Zo creëer je interactie, wat de ervaring met jouw bedrijf en vacaturetekst alleen maar ten goede komt.

Tip 4 | Maak een ontwerp

Een creatieve vacaturetekst is niets zonder sterk design. Ook al draait het voornamelijk om de inhoud van de vacature, het maakt wel degelijk verschil of een vacaturetekst in zwarte letters op een witte pagina wordt weergegeven, of dat hier interessante elementen, buttons en linkjes in verwerkt zijn. Met een mooi ontwerp stimuleer je de lezer namelijk om actie te ondernemen. Door bijvoorbeeld een opvallende solliciteerbutton te plaatsen, wordt de aandacht van de sollicitant onbewust gestuurd. 

Waarschijnlijk heeft jouw bedrijf een eigen huisstijl, wat een prima basis vormt voor het ontwerp van jouw creatieve vacaturetekst. Gebruik kleuren die kenmerkend zijn voor je bedrijf en laat foto’s zien die perfect passen bij de sfeer op de werkvloer. Op die manier prikkel je niet alleen de interesse van een sollicitant, je overtuigt hem of haar van de boodschap in je vacaturetekst.

Tip 5 | Eindig sterk

Uiteindelijk is het doel van jouw vacaturetekst natuurlijk om zoveel mogelijk geschikte kandidaten te laten solliciteren. De introductie kan nog zo sterk zijn en de inhoud nog zo pakkend, als het einde tegenvalt, ben je terug bij af. Daarom: zorg voor een sterke afsluiting van je creatieve vacaturetekst. 

Uiteraard is het verstandig om te laten weten tot wanneer gereageerd kan worden op de vacature en wat de vervolgstappen zijn, maar ook in dit stuk van de tekst kun je creativiteit kwijt. Grijp de aandacht van je lezer nog één keer en zet aan tot actie. Hoe? Op een manier die past bij de identiteit van jouw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan zinnen als ‘we verheugen ons op je reactie’, ‘we leren je graag kennen’ of ‘we laten ons graag verrassen’.

Tip 6 | Vraag feedback

Voordat je jouw vacature online zet, is het verstandig om feedback uit meerdere hoeken te vragen. De teammanager bijvoorbeeld, een directe collega, iemand buiten het bedrijf — iedere tip is waardevol en helpt je om de vacaturetekst zo optimaal mogelijk te maken. Is er iets niet duidelijk? Mist er nog informatie? Door feedback te vragen stuit je op dingen die je anders misschien niet had opgemerkt, maar die wel invloed hebben op de prestatie van je vacature. 

Kun je wat hulp gebruiken bij het opstellen en optimaliseren van je vacature? Good Company helpt je bij het maken van een sterke, wervende vacaturetekst die past bij het talent dat jij wil aanspreken.

Op zoek naar talent?

We begrijpen dat je je het liefst omringt met mensen die het beste in jou en elkaar naar boven halen.

Sleep je vacature hierheen

of een bestand (.docx of .pdf)

(.docx of .pdf)

Creatieve vacaturetekst voorbeelden

Toch nog niet helemaal overtuigd van jouw creatieve vacature? De volgende voorbeelden laten je zien hoe ludiek, grappig, uitdagend of bold je te werk kunt gaan in je zoektocht naar geschikt talent. 

   1. De Vloer
   2. Los Angeles
   3. IBM
   4. Good Company

1 | De Vloer

Het Vlaamse reclamebureau De Vloer beschreef in hun vacaturetekst voor Office Manager de keiharde waarheid. De titel van de vacature was dan ook niet ‘Office Manager’, maar ‘Head of Godverdomme Alles’. Want ja, welke office manager heeft de woorden ‘ik doe hier godverdomme alles’ niet meer dan eens gezegd?

Ondanks de ludieke titel en grappige toon komen toch alle belangrijke punten van de functie aan bod. Op deze manier lever je dus niets in op de inhoud maar laat je wel een gigantische indruk achter op je lezer. 

De lollige, en vooral herkenbare situatie in deze vacature heeft ervoor gezorgd dat de vacature van De Vloer viraal ging. Betere reclame kun je je niet wensen, toch?

creatieve vacaturetekst voorbeeld
Bron: thebestsocial.media

2 | Los Angeles

Niet alleen bedrijven weten op een creatieve manier nieuw personeel te werven, ook deze Amerikaanse stad trok alles uit de kast. Of, beter gezegd, roeide met de riemen die het had om te laten zien dat de positie snel vervuld diende te worden. 

Met een knipoog naar de pet peeve van iedere designer heeft de stad Los Angeles een advertentie gemaakt in Microsoft Paint. De boodschap van de vacature is duidelijk en de zelfspot van de werkgever kan waarschijnlijk de goedkeuring van veel kandidaten wegdragen.

Op deze manier kost het maken van een creatieve vacaturetekst je tijd noch geld noch moeite — en kun je gegarandeerd leuke reacties verwachten.

creatieve vacaturetekst voorbeeld ontwerp

 Bron: mymodernmet.com

3 | IBM

Een creatieve doch informatieve manier van het opstellen van een vacaturetekst is door middel van een infographic. Dit deed IBM. Alle relevante worden kort en bondig benoemd, vergezeld door duidelijke icoontjes, heldere afbeeldingen en een goede sollicitatiebutton. 

Een infographic als deze kan je vacaturetekst al snel naar een hoger niveau tillen. Bovendien krijg je met dit format de mogelijkheid om meer van je bedrijf te laten zien: foto’s, arbeidsvoorwaarden, uitgelichte verhalen, noem het maar op. Een relatief gemakkelijke maar effectieve manier dus.

creatieve vacaturetekst voorbeeld IBM

Bron: talentlyft.com

4 | Good Company

Ook wij doen natuurlijk ons uiterste best om talent aan te trekken dat past bij onze energie, cultuur en missie. Door in te spelen op karaktereigenschappen, nieuwsgierigheid en inclusiviteit proberen we de aandacht van lezers te trekken, om deze aandacht vervolgens om te zetten in actie. 

In plaats van een uitgebreide functieomschrijving, kiezen we voor een laagdrempelige aanpak — waarbij we waarde hechten aan het eerste contact en vanuit daar verder kijken. We geloven namelijk dat je pas kunt groeien met de juiste mensen om je heen. En om deze mensen te vinden, zul je eerst met ze in contact moeten komen.

creatieve vacaturetekst voorbeeld Good Company Download ons creatieve vacaturetekst voorbeeld.

Een creatieve vacaturetekst voor jouw functie?

Of je nu kiest voor een grappige, kunstzinnige of interactieve vacaturetekst, zolang de creativiteit naar voren komt, heb je een streepje voor en grijp je de aandacht. Kandidaten waarderen de extra moeite en zijn sneller geneigd om op creatieve vacatureteksten te reageren. 

Dus aarzel niet en start met experimenteren! Wie weet gaat jouw vacaturetekst binnenkort ook viraal.

Voor werkgevers
Alle artikelen >
Personeel werven feestdagen

Personeel werven tijdens feestdagen: 7 slimme tips voor succes

De feestdagen komen er weer aan! Kaarslicht, kerstbomen, uitgebreide diners, pakjes en gezelligheid. Maar ook een unieke kans voor slimme wervers die tijdens de feestdagen personeel aanwerven. Terwijl de wereld zich in kerstsfeer hult, versieren bedrijven zich met talent om hun doelstellingen van het nieuwe jaar te gaan waarmaken. In dit artikel onthullen we de […]

Eva Haarsma

11 min

Blog Good Company_Ervaring van Studytube

Ervaring Good Company door Studytube: Van veelbelovende start-up tot internationale scale-up

Studytube maakte de afgelopen jaren een indrukwekkende groei door van kleine start-up naar een internationale scale-up met een succesvol leerplatform. Hoe ze deze ontwikkeling doormaakte, wat Studytube precies voor bedrijf is, waar ze naartoe willen groeien in de toekomst en wat de bijdrage van Good Company is geweest als recruitmentpartner? Dat lees je in dit interview met Studytube!

Eva Haarsma

7 min

Gerelateerde artikelen