Als werkgever wil je graag de juiste mensen om je heen. Mensen die enthousiast zijn over jouw bedrijfsdoelen, passen bij je cultuur, plezier hebben in het werk, matchen met je team en gemotiveerd zijn. Je staat als werkgever voor de uitdaging om deze werknemers voor je bedrijf te vinden én ze vervolgens aan je te binden.
Het vinden van nieuwe talenten is echter slechts een deel van het verhaal. Wat niet vergeten kan worden is het versterken van de samenwerking in je bedrijf en je team verder te ontwikkelen. Teams zijn als het ware de bouwstenen van je bedrijf: jouw medewerkers zetten je wensen en doelen om naar concrete actieplannen en resultaten. Daarom is het zo belangrijk om te investeren in teamontwikkeling. Je verbetert hierdoor de teamprestaties, de samenwerking en zorgt ervoor dat er een gemeenschappelijke basis van vertrouwen en betere communicatie ontstaat. Niet alleen levert het jou wat op, ook toon je betrokkenheid bij je eigen mensen en is het een onmisbaar ingrediënt voor welzijn en werkplezier. Daarnaast draagt het bij aan de persoonlijke ontwikkeling van elk teamlid, die nieuwe vaardigheden en competenties ontwikkelt om effectief samen te werken binnen het team.
Hieronder een aantal voorbeelden om groepsontwikkeling te stimuleren
1. Tuckman model
Voor teamontwikkeling wordt vaak het Tuckman model gebruikt. Bruce W. Tuckman was een Amerikaanse psycholoog en onderzoeker die vooral bekend is van zijn onderzoek naar groepsdynamiek. Zijn model wordt vaak gebruikt tijdens teamsessies en managementtrainingen om te begrijpen hoe groepen evolueren en hoe leiders hun teams effectief kunnen begeleiden door de verschillende stadia van deze ontwikkeling. Het kan helpen bij het identificeren van potentiële uitdagingen en kansen voor groei.
De oorspronkelijke versie bestond uit 4 stadia, later is hier nog een vijfde aan toegevoegd. Dit zijn: forming, storming, norming, performing en adjourning.
2. Belbin’s teamrollen
Belbin’s Teamrollenmodel biedt een waardevol kader om de verschillende rollen en bijdragen van individuen binnen een team te begrijpen. Allereerst kunnen teamleden een Belbin Teamrol Assessment invullen om hun natuurlijke voorkeursrollen te ontdekken. Deze inzichten helpen bij het begrijpen van ieders unieke sterke punten en bijdragen aan het team. Dus als je op individueel niveau meer wil ontdekken, is dit een goed idee om te gebruiken, maar het gaat nóg verder dan dat.
Je kunt deze kennis namelijk perfect gebruiken bij het samenstellen van je teams. Het zorgt ervoor dat je verschillende talenten en perspectieven in een team kan toevoegen en dus een gebalanceerde teamcompositie kunt samenstellen. Elk teamlid kan worden toegewezen aan rollen die het beste passen bij hun vaardigheden. Dit zijn Bedrijfsman, Voorzitter, Plant, Brononderzoeker, Monitor, Vormer, Zorgdrager, Specialist en Groepswerker.
Om verborgen talent verder te verkennen, is het nuttig om af en toe rollen binnen het team te laten rouleren. Hierdoor kunnen teamleden verschillende vaardigheden ontwikkelen en nieuwe talenten ontdekken die mogelijk niet direct zichtbaar waren. Uiteindelijk kun je hierdoor zorgen voor een effectievere samenwerking, het minimaliseren van conflicten en bijdragen aan een betere dynamiek in het team, wat natuurlijk de prestaties ten goede komt.
3. Teamdiagnosemodellen
Deze modellen zijn handige instrumenten voor organisaties om diepgaande analyses te maken van de prestaties en de interne dynamiek van hun teams. Modellen zoals het Team Performance Model van Katzenbach en Smith bieden een gestructureerd raamwerk om verschillende aspecten van teameffectiviteit te evalueren en te verbeteren.
Door teamdiagnosemodellen toe te passen, kun je gerichte interventies ontwikkelen om de effectiviteit van je team te verbeteren. Dit kan variëren van het implementeren van teambuildingactiviteiten en trainingen tot het herzien van teamstructuren en werkprocessen. Het biedt een methodische aanpak om te begrijpen waarom teams mogelijk onderpresteren en hoe ze hun volledige potentieel kunnen benutten.
4. Workshops voor teambuilding
Teambuilding workshops vormen een essentiële strategie om de cohesie en effectiviteit binnen teams te versterken. Als je regelmatig workshops organiseert die specifiek zijn ontworpen om teamdynamiek te verbeteren en afgestemd worden op de behoeften van het team, kun je als organisatie verborgen talenten ontdekken, zoals leiderschap, samenwerkingscapaciteiten en probleemoplossend vermogen. Daarnaast bevordert het een positieve en productieve teamcultuur, wat vervolgens bijdraagt aan een betere samenwerking, verhoogde motivatie en betere prestaties binnen het team en de organisatie als geheel.
Groeien met je team
Wil jij groeien met je team en zoek je daarvoor nieuw talent? Wij helpen je graag! Neem contact met ons op via ons contactformulier of bel naar: 0202 616 000.