Verborgen parels: hoe ontdek je de potentie in jouw werknemers op individueel niveau

4 min. leestijd

Vaak worden werknemers beoordeeld op hun bestaande vaardigheden, opleidingen, kennis en werkervaring die ze beschrijven in hun motivatiebrief en/of op hun cv. Maar dit leidt vaak tot het missen van verborgen talenten in (potentiële) medewerkers en kandidaten. Bijvoorbeeld hoe iemand zich gedraagt onder druk, samenwerkt met anderen, creativiteit toont, oplossingen weet te bedenken of flexibiliteit toont. Dit zie je niet direct op een cv of tijdens een gesprek en is vaak pas goed te beoordelen als je iemand aan het werk ziet. 

Een mens is zoveel meer dan dat wat er op een A4’tje staat en wordt juist gevormd door ervaringen, waarden, connecties, cultuur en levenslessen. Daarom is het zo belangrijk om verder te kijken dan traditionele criteria en te investeren in je eigen mensen. 

Hoe ontdek je verborgen individuele talenten en vaardigheden? 

    1. Creëer een open cultuur

Ten eerste is het creëren van een open cultuur onmisbaar. Werknemers die zich comfortabel voelen, delen namelijk sneller hun ideeën en suggesties, laten meer hun ware ‘ik’ zien en zijn minder bang om fouten te maken. Open communicatie zorgt ervoor dat je je medewerkers leert kennen en betrokkenheid creëert, waardoor je sneller verborgen potentie ontdekt. Ook neem je onnodige druk en stress weg, wat uiteindelijk leidt tot minder verzuim. 

    1. Stimuleer zelfanalyse en feedbackgesprekken

Waarschijnlijk doe je dit al een aantal keer per jaar: het voeren van een-op-een gesprekken met medewerkers. Koppel deze gesprekken aan persoonlijke (vaardigheden) assessments, waarmee zowel jij als de werknemer zijn of haar skills en (leer)behoeften verder in kaart brengen. Je kunt bijvoorbeeld de instrumenten Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) en DISC hiervoor gebruiken. 

Door deze methodes in te zetten, ontdek je sterktes, zwaktes, voorkeuren en motivaties van een persoon. Je leert meer over hoe iemand samenwerkt en communiceert, welke gerichte trainingen en ontwikkelingsmogelijkheden waardevol zijn en hoe je taken beter afstemt op de gedragsstijl van deze persoon. Daarnaast helpt het je om je werknemers (indien je werkt met meerdere teams binnen jouw bedrijf) in te delen bij een team dat past bij hem of haar. Zo zorg je voor de juiste balans van verschillende persoonlijkheidstypes in je teams.  

Door regelmatig individuele gesprekken en evaluaties met werknemers te voeren, kun je als werkgever de potentie van je werknemer verder achterhalen en ook ontdekken hoe die persoon zich in zijn/haar rol voelt. Luister naar wat er gezegd wordt, vraag door en probeer te begrijpen waar je werknemer behoefte aan heeft. Speel daar vervolgens op in met nieuwe mogelijkheden. 

    1. Job rotatie en cross-training

Ieder individu heeft unieke sterke kwaliteiten en vaardigheden die niet altijd direct de eerste maanden tot uiting komen of zelfs – door bijvoorbeeld de aard van de werkzaamheden – nooit het daglicht zien. Als het mogelijk is binnen jouw bedrijf, dan kan een job rotatie programma en/of een cross-training hierbij helpen. Je geeft hiermee je medewerker(s) de kans om in verschillende rollen en op andere afdelingen te werken. Dit helpt om een bredere skillset te ontwikkelen en verborgen talenten en interesses te onthullen die anders misschien niet naar voren waren gekomen.

    1. Mentorschap en coaching

Een ander alternatief is mentorschap en coaching. Dit zijn uitstekende manieren om verborgen potentieel bij werknemers te ontdekken en te ontwikkelen. Beide benaderingen kunnen op verschillende manieren worden geïmplementeerd, afhankelijk van de behoeften en middelen van je organisatie. Je kunt bijvoorbeeld ervaren medewerkers met een sterk trackrecord en goede communicatieve vaardigheden laten optreden als mentor, maar ook een externe mentor, die met een andere blik kijkt, is een goede optie. 

Waar je uiteindelijk voor kiest, het belangrijkste is om een gestructureerde, menselijke en ondersteunende aanpak te hanteren. Door zorgvuldig de behoeften van je organisatie en medewerkers te evalueren en een flexibele benadering te kiezen, benut je de voordelen van mentorschap en coaching zo optimaal mogelijk. 

    1. Talentmanagementsystemen

Talentmanagementsystemen (TMS) zijn krachtige tools om het verborgen potentieel van medewerkers te ontdekken en te benutten. Deze systemen bieden een gecentraliseerde database voor het vastleggen van vaardigheden, prestaties en ambities van medewerkers. Hierdoor kunnen patronen en trends eenvoudig worden geanalyseerd, waardoor je talenten en groeimogelijkheden beter kunt identificeren. Bovendien signaleer je dankzij deze tools sneller of medewerkers klaar zijn voor meer verantwoordelijkheid.

Daarnaast is het vaak mogelijk om deze systemen te integreren met andere leermanagementsystemen (LMS) om gerichte trainingen en ontwikkelingsmogelijkheden aan te bieden. Dit helpt medewerkers om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en hun potentieel te maximaliseren. Succession planning wordt ook ondersteund, waardoor toekomstige leiders binnen de organisatie kunnen worden voorbereid. Door medewerkers duidelijke carrièrepaden en ontwikkelingsmogelijkheden te bieden, verbeteren talentmanagementsystemen de betrokkenheid en retentie, wat uiteindelijk leidt tot een meer gemotiveerd en talentvol personeelsbestand.

Meer lezen over ontwikkeling en het ontdekken van verborgen potentie op teamniveau?

Ben je benieuwd hoe je niet alleen de individuele potentie van je werknemers, maar ook die van je team als geheel kunt ontdekken en ontwikkelen? Lees dan dit artikel over teamontwikkeling. Hierin geven we praktische tips en inzichten om de kracht van je team optimaal te benutten. Houd deze pagina voor werkgevers in de gaten.

Voor werkgevers
Alle artikelen >
Teamontwikkeling

Krachtige teams opbouwen: hoe werk je aan teamontwikkeling?

Succesvolle teams vormen de basis van elk bedrijf. Daarom is teamontwikkeling zo belangrijk! In dit artikel lees je hoe je onder andere met het Tuckman-model, Belbin’s teamrollen en teambuilding workshops de samenwerking binnen je team versterkt, je teamleden verder ontwikkelt en samen verder groeit.

Elise Westhof

4 min

Verborgen parels: hoe ontdek je de potentie in jouw werknemers op individueel niveau

In dit artikel ontdek je hoe je het verborgen potentieel van medewerkers kunt identificeren en benutten. Een mens is namelijk zoveel meer dan wat er op een A4’tje samen te vatten is. Kijk verder dan traditionele criteria en investeer in je eigen medewerkers. Lees hier hoe je dat kunt doen.

Elise Westhof

4 min

Gerelateerde artikelen