Het professionele leven lijkt te draaien om de extravert. De persoon die opbloeit door sociale contacten, interactie en menigten. Degene die zich binnen enkele seconden op zijn gemak voelt tussen vreemden en graag op de voorgrond treedt. Maar hoe zit het met de mensen die liever op de achtergrond blijven en minder behoefte hebben aan allerlei sociale contacten? Hoe zit het met introverten?
Moderne bedrijven zoeken vaak mensen met een sterke persoonlijkheid die in staat zijn om met constante veranderingen, nieuwe actoren en onbekende omgevingen om te gaan. Succesvolle CEO’s zijn in veel gevallen ook extravert en omringen zich daarom graag met andere extraverten — mensen die hetzelfde zijn als zij. We creëren zo onbewust een professionele wereld waarin de extravert helemaal tot zijn recht komt, maar juist vele introverten angst aanjaagt. Dat is jammer, want ook introverten dragen aanzienlijk bij aan de prestaties en het welzijn van een bedrijf. Als ze maar de kans krijgen.
Een extraverte omgeving
Gedurende de negentiende en vroege twintigste eeuw draaiden het onderwijs en het beroepsleven om het doen van persoonlijk onderzoek. Tijd voor jezelf werd beschouwd als noodzakelijk voor het brein om tot vindingrijke inzichten te komen. Geen wonder dat veel grote denkers, schrijvers en wetenschappers in die tijd zich geregeld terugtrokken uit de drukte van het dagelijks leven om in afzondering na te denken. Deze ruimte voor persoonlijke reflectie paste echter niet meer bij de snelle technologische ontwikkelingen die na de Tweede Wereldoorlog opkwamen. De focus verschoof naar gezamenlijke inspanningen, doen voor denken en snelle vooruitgang.
Je terugtrekken om inspiratie te vinden, paste niet bij deze opkomende moderne visie. Dit markeerde het einde van een tijdperk waarin de introvert floreerde.
Vandaag de dag wordt het bedrijfsleven opgebouwd rond de talenten en wensen van extraverten. Een voorbeeld is de open kantoortuin. Dit hedendaagse concept, dat snel de gedachten van interieurontwerpers, kantoorbeheerders en managementgoeroes over de hele wereld verovert, weerspiegelt de essentie van extraversie. Open, sociaal, luid en direct.
Voor sommigen is dit de ideale werkplek. Voor anderen is het beperkend. Extraverten gedijen in deze open en toegankelijke omgeving, maar de kans is groot dat introverte collega’s hier last van hebben. Zij hebben juist ruimte nodig om zich terug te trekken, om zo te doen waar ze goed in zijn: creatief werken. Ze hebben een kamer met een deur nodig.
De introverte collega
Bij het overwegen van de waarden en talenten van extraverten en introverten in een HR-proces, is het belangrijk om te onthouden dat er geen eenduidige blauwdruk is voor beide profielen. Het is een spectrum, waarin individuele gevallen en overlappende kenmerken mogelijk zijn. Iemand kan meer aan de introverte kant van het spectrum zitten maar wel extraverte componenten hebben of andersom. Het label dat je erop plakt is niet belangrijk. Het begrijpen wat dit betekent voor hun behoeften, is dat wel.
Belangrijk is ook om je bewust te zijn van je eigen oordeel en vooroordelen. Extraverte mensen kiezen vaak andere extraverten om de klus te klaren. Dezelfde gedachtegang geldt voor introverten. Je vertrouwt het bekende. De mensen met wie je je het meest identificeert. Maar als werkgever betekent dit dat je mogelijk geweldig talent misloopt.
Onderzoek(1) toont aan dat het toevoegen van introverten aan een team het niveau van creativiteit en productiviteit aanzienlijk verhoogt. Niet omdat ze individueel de werkdruk dragen, maar omdat hun kwaliteiten versterkt worden wanneer ze samenwerken met extraverten. Echter is het essentieel dat ze soms onafhankelijk en in een afgesloten ruimte kunnen werken, zonder verstoringen. Sterker nog, het creatieve denken van introverten wordt versterkt wanneer ze alleen werken. Kijk dus niet gek op als deze persoon regelmatig alleen zit.
Omniverte teams
De kracht en het succes van een bedrijf komen voort uit de samenstelling en samenwerking van mensen die de visie ervan tot leven brengen. Het professionele klimaat van vandaag vraagt om wendbaarheid, aanpassing en communicatie. Maar het vraagt ook om doordachte overweging, creativiteit en herwaardering. Een bedrijf dat uitsluitend uit introverten bestaat, zal waarschijnlijk net zo slecht functioneren als een bedrijf dat alleen maar extraverten in dienst heeft.
Het is een misverstand dat introverten per definitie extraverten niet mogen. Integendeel, ze trekken meestal naar elkaar toe in het leven en werk. Hoewel we vaak kiezen voor het vertrouwde, blijft de aantrekkingskracht van het onbekende ons prikkelen.
Wanneer mensen met verschillende persoonlijkheden samenkomen, ontstaan er geweldige dingen. Nieuwe perspectieven, waardevolle feedback, uitgerekte comfortzones — resultaten die je bedrijf vooruithelpen.
Wees niet bang om een introvert aan te nemen, ze kunnen je verrassen. Maar zorg ervoor dat je ze ruimte geeft om na te denken.
Ook de coronaperiode heeft ons een onverwachte les gegeven: er zijn veel meer introverte werkenden dan we dachten. Terwijl we gewend waren aan de dynamiek van het kantoor, bleek voor velen thuiswerken juist ruimte te bieden voor focus en rust. Dit heeft onze kijk op werk en werkplekken veranderd.
Bij Good Company begrijpen we dat iedere persoon uniek is en we helpen je de juiste match te vinden – een plek waar je niet alleen kunt werken, maar ook echt kunt zijn wie je bent.