De 5 beste secundaire arbeidsvoorwaarden die je kunt bieden als werkgever 

8 min. leestijd
werkgevers met beste secundaire arbeidsvoorwaarden

Goede secundaire arbeidsvoorwaarden zijn tegenwoordig onmisbaar als je talent aan je wil binden. Met enkel een goed salaris trek je de moderne werknemer namelijk niet over de streep. Hier is meer voor nodig. Goede secundaire arbeidsvoorwaarden bieden je de mogelijkheid om personeel te vinden, te binden en te houden. De vijf voorbeelden in dit artikel helpen je om jouw secundaire arbeidsvoorwaardenpakket te bepalen. Inspiratie nodig voor bijzondere secundaire arbeidsvoorwaarden? Ook die hebben we voor je op een rij gezet. Investeer daarom nu in jouw arbeidsvoorwaardenpakket,  je krijgt er gelukkige, gemotiveerde werknemers voor terug! 

Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden? 

Onder secundaire arbeidsvoorwaarden verstaan we de extra’s die bovenop het salaris, een primaire arbeidsvoorwaarde, komen. Overige primaire arbeidsvoorwaarden zijn bijvoorbeeld de duur van het contract en de werkuren per week ― zaken die direct betrekking hebben op de arbeidsovereenkomst en voor iedere functie gelden. Secundaire arbeidsvoorwaarden daarentegen kunnen per bedrijf verschillen en lopen uiteen van een pensioenregeling tot een abonnement bij de lokale sportschool. Desalniettemin zijn deze secundaire arbeidsvoorwaarden tegenwoordig minstens zo belangrijk als hun primaire tegenhanger. Met deze voorwaarden kun je namelijk het werkgeluk verhogen, de werk-privébalans verbeteren en het verloop binnen je bedrijf laag houden. Belangrijk dus. 

Op zoek naar talent?

We begrijpen dat je je het liefst omringt met mensen die het beste in jou en elkaar naar boven halen.

Sleep je vacature hierheen

of een bestand (.docx of .pdf)

(.docx of .pdf)

 

De voordelen van goede secundaire arbeidsvoorwaarden 

Er zitten vele voordelen aan het bieden van de beste secundaire arbeidsvoorwaarden. Ook voordelen die je misschien niet zou verwachten.

+ | Ruimte voor salarisonderhandeling 

Door goede secundaire arbeidsvoorwaarden te bieden, creëer je ruimte voor onderhandeling over het basissalaris. Wanneer je een werknemer veel extra’s biedt die zijn of haar werk aanzienlijk leuker of gemakkelijker maken, is de kans groot dat hij of zij akkoord gaat met een lager basisloon. Hiermee kom je bovendien verschillende persoonlijkheden met uiteenlopende drijfveren tegemoet. Waar de een veel waarde hecht aan een fiscale beloning, vindt de ander het juist belangrijk dat flexibiliteit binnen zijn of haar functie een optie is. Een thuiswerkregeling of flexibele werkuren bijvoorbeeld. Onder de streep zal je waarschijnlijk op hetzelfde bedrag uitkomen, maar voor de motivatie van je personeel kunnen leuke secundaire arbeidsvoorwaarden het verschil maken.  

+ | Langdurige werkrelaties

Als je jouw werknemers secundaire arbeidsvoorwaarden biedt die aansluiten op hun leven, vergroot je de kans dat ze zich voor langere tijd aan je bedrijf binden. Veel werknemers geven namelijk aan dat werktevredenheid deels bepaald wordt door de secundaire arbeidsvoorwaarden die ze ontvangen in ruil voor hun kennis en inzet. Bovendien worden deze voorwaarden door ruim 60% genoemd als belangrijke factor in het aannemen van een nieuwe baan. Kortom, door de beste secundaire arbeidsvoorwaarden te bieden, behoud je je personeel. 

+ | Verhoogde productiviteit en efficiëntie

Niet alleen de tevredenheid van je werknemers gaat omhoog wanneer ze een goed secundair arbeidsvoorwaardenpakket ontvangen, ook hun productiviteit gaat omhoog. Tevreden werknemers produceren namelijk meer en beter. Wat uiteindelijk de efficiëntie van jouw bedrijf verhoogt. Een investering in goede secundaire arbeidsvoorwaarden betaalt zich dus binnen afzienbare tijd terug in de vorm van productie, kwaliteit en efficiëntie. 

+ | Meer sollicitaties op je vacatures

Ook tijdens je zoektocht naar personeel kunnen secundaire arbeidsvoorwaarden het verschil maken. Benoem daarom in je vacature altijd zowel primaire als secundaire voorwaarden. De keuze om te solliciteren hangt namelijk veelal af van de dingen die geboden worden door het bedrijf. Daarnaast creëer je door het bieden van leuke secundaire arbeidsvoorwaarden een positieve associatie met je merk, wat ook bijdraagt aan jouw employer branding

beste secundaire arbeidsvoorwaarden

De 5 beste secundaire arbeidsvoorwaarden

Ondanks dat je als bedrijf zo creatief kunt zijn met je secundaire arbeidsvoorwaardenpakket als je wil, zijn er een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden die bijna iedere kandidaat over de streep trekken. Deze voorwaarden zijn misschien voor de hand liggend, ze blijven belangrijk voor de werknemer van tegenwoordig.

1. Pensioenregeling

In tegenstelling tot wat veel bedrijven verwachten, blijft de pensioenregeling onverminderd populair als secundaire arbeidsvoorwaarde. Ook de jongste generatie werknemers heeft deze voorwaarde nog steeds hoog op de lijst staan. Met een onzekere toekomst en wereldwijde veranderingen biedt een pensioenregeling een mate van zekerheid. Veel bedrijven bieden hun werknemers al een goede pensioenregeling, maar nog lang niet alle.

2. Opleidingsbudget 

Steeds meer werknemers vinden persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling erg belangrijk in hun werk. Als werkgever in deze behoefte faciliteren kan je een voorsprong geven op de rest. Niet alleen houd je je werknemers tevreden, je krijgt er ook hernieuwde kennis en inzichten voor terug. Een weloverwogen investering in je personeel dus. 

3. Thuiswerkregeling 

Het werklandschap verandert enorm. Fysieke kantoren worden steeds vaker enkele dagen per week ingeruild voor thuiswerkplekken. Niet omdat werknemers zich niet prettig voelen op kantoor, maar simpelweg omdat dit vaak beter uitkomt en voor velen de concentratie verhoogt. In tegenstelling tot de kantoortuin biedt de thuiswerkplek namelijk weinig afleiding: geen collega’s, geen achtergrondgeluiden en betere focus. Maar ook voor ouders van jonge kinderen is een thuiswerkregeling een enorme uitkomst. Zo hoeven zij voor een margedag bijvoorbeeld geen verlofdag meer op te nemen. Met een thuiswerkregeling bied je als werkgever dus ook een stukje flexibiliteit.    

4. Flexibele werktijden 

Flexibiliteit kun je bovendien bieden door flexibele werktijden aan te bieden. Op die manier kunnen werknemers hun werkritme optimaal indelen en het meeste uit hun dag halen. Met deze voorwaarde kom je ouders tegemoet die ‘s ochtends hun kinderen naar school moeten brengen, maar geef je ook de mogelijkheid om afspraken buiten werk te plannen aan de randen van de dag. Op die manier wordt werk steeds meer verweven met ons dagelijks leven en kunnen we het steeds beter combineren met onze behoeften. 

5. Dertiende maand

Aan het einde van het jaar, tijdens de duurste weken rond kerst en oud en nieuw, is het voor veel werknemers fijn om een extra fiscale buffer te hebben. Een dertiende maand of eindejaarsuitkering biedt ze dit. Het is de beloning voor een jaar hard werken en daarmee een fijn moment om naar uit te kijken. Bovendien voelen werknemers zich gewaardeerd wanneer ze aan het einde van het jaar extra salaris ontvangen. Op die manier gaan ze gemotiveerd het nieuwe jaar in!   

Leuke secundaire arbeidsvoorwaarden

De 5 leukste secundaire arbeidsvoorwaarden 

Naast de welbekende secundaire voorwaarden, zijn er ook een heleboel leuke of bijzondere secundaire arbeidsvoorwaarden die je jouw werknemers kunt bieden. Denk vooral buiten de kaders en luister naar de behoeften van medewerkers. Zo kom je tot unieke secundaire arbeidsvoorwaarden die niemand anders biedt. 

1. Kinderopvang op werk 

Doordat werk en privé steeds vaker door elkaar lopen, en ook het gezinsleven hier soms behoorlijk onder kan lijden, is deze secundaire arbeidsvoorwaarde enorm populair. Kinderopvang wordt steeds duurder en daarmee wordt het voor veel ouders moeilijker om hun kinderen iedere dag onder te brengen bij een kinderopvang. Het resultaat is dan vaak dat één ouder of beide ouders besluiten minder te werken. Door als bedrijf deze dienst te bieden kunnen werknemers blijven werken, terwijl ze met een gerust hart hun kinderen aan het einde van de dag in hetzelfde gebouw ophalen. 

2. Onbeperkt aantal vakantiedagen 

Steeds meer bedrijven voeren deze bijzondere secundaire arbeidsvoorwaarde in: een onbeperkt aantal vakantiedagen. Deze trend begon onder start-ups waar jonge, gemotiveerde en hoogopgeleide professionals de regie kregen over hun eigen verlof. Met positieve resultaten tot gevolg. Naar verwachting bleek het zelfregulerende systeem inderdaad te leiden tot evenveel en soms zelfs minder verlofopnames. Het werkgeluk en motivatie van werknemers daarentegen nam een vlucht. De vrijheid en verantwoordelijkheid om zelf te beslissen wanneer je verlof neemt heeft dus bijzonder positieve bijeffecten.    

3. Betaalde dagen voor vrijwilligerswerk

Voor veel werknemers is maatschappelijke relevantie in een baan belangrijk. Maar niet iedere functie draagt direct bij aan een betere wereld. Een aantal bedrijven heeft daar iets op gevonden; zij bieden werknemers de mogelijkheid om enkele dagen per jaar vrijwilligerswerk te doen. Werknemers krijgen gewoon doorbetaald en zo verhogen bedrijven het gevoel van maatschappelijke betrokkenheid onder werknemers. 

4. Baaldag 

Iedereen heeft ze, maar weinig mensen blijven er daadwerkelijk voor thuis: de baaldag. Toch kan het af en toe helpen om een dag rust te nemen van werk ook al ben je lichamelijk niet ziek. Een betaalde baaldag biedt uitkomst. Bedrijven die deze secundaire arbeidsvoorwaarde bieden, geven werknemers niet alleen de mogelijkheid om een dag te balen maar bieden ook een luisterend oor wanneer er meer aan de hand is. Zo waarborgen ze de mentale gezondheid van werknemers. Dit schept vertrouwen en draagt bij aan een duurzame werkrelatie.    

5. Powernaps 

Google is hier ooit mee begonnen en al snel volgden andere bedrijven met het invoeren van powernaps. Althans, de faciliteiten en de ruimte om een powernap te doen op werk. Het gevoel dat je soms aan het einde van de dag niets productiefs meer voor elkaar krijgt is bij iedereen bekend. Te weinig energie, te weinig focus. Door tussendoor een powernap te doen verklein je de kans op concentratieverlies en ben je bovendien gemotiveerder om je werk af te maken. Als bedrijf heeft dit uiteraard ook veel voordelen! Heeft jouw kantoor binnenkort een speciale nap-room?   

Secundaire arbeidsvoorwaarden die passen bij je bedrijf 

De keuze is reuze, en als bedrijf heb je rekening te houden met tientallen, honderden, soms duizenden wensen. Daarom is het vooral belangrijk dat je kijkt naar welke voorwaarden er bij jouw bedrijf passen als je je secundaire arbeidsvoorwaardenpakket samenstelt. Wat zijn je mogelijkheden en waar wil je de nadruk op leggen? Houd eens een enquête binnen je bedrijf of ga in gesprek met verschillende lagen van de organisatie. Zo kom je uiteindelijk tot een secundair arbeidsvoorwaardenpakket waar iedereen achter staat. 

Kun je hulp gebruiken bij het vinden van personeel of heb je behoefte aan advies over je secundaire arbeidsvoorwaarden? We helpen je graag!

 

 

Voor werkgevers
Alle artikelen >
Teamontwikkeling

Krachtige teams opbouwen: hoe werk je aan teamontwikkeling?

Succesvolle teams vormen de basis van elk bedrijf. Daarom is teamontwikkeling zo belangrijk! In dit artikel lees je hoe je onder andere met het Tuckman-model, Belbin’s teamrollen en teambuilding workshops de samenwerking binnen je team versterkt, je teamleden verder ontwikkelt en samen verder groeit.

Elise Westhof

4 min

Verborgen parels: hoe ontdek je de potentie in jouw werknemers op individueel niveau

In dit artikel ontdek je hoe je het verborgen potentieel van medewerkers kunt identificeren en benutten. Een mens is namelijk zoveel meer dan wat er op een A4’tje samen te vatten is. Kijk verder dan traditionele criteria en investeer in je eigen medewerkers. Lees hier hoe je dat kunt doen.

Elise Westhof

4 min

Gerelateerde artikelen