Maakt werken echt gelukkig? Het antwoord dat je niet verwacht!

5 min. leestijd
maakt werk gelukkig

Afgelopen week stond in het teken van de Dag van het Geluk (20 maart). Het moment waarop het World Happiness Report wordt uitgebracht. We mogen onze handen dichtknijpen, zo blijkt elk jaar weer. En dat terwijl we toch nog vaak als klaagvolkje worden bestempeld. Van de meer dan 150 landen staan wij op nummer 6 als het gaat om meest gelukkige landen. Wat zijn wij een mazzelaars!

Geluk is natuurlijk afhankelijk van meerdere factoren. Bij dit onderzoek wordt elk jaar gekeken naar onder meer politieke vrijheid, de mate waarin corruptie en social support wordt ervaren, en het aantal jaren dat mensen gemiddeld in goede gezondheid leven. Ook de vrijheid die mensen ervaren om levenskeuzes te maken en het Bruto Binnenlands Product wordt meegenomen. Geld dus. En hoe zit het dan met werk? Ook dat heeft een enorme impact op je geluksgevoel.

Blue mondays

Eindelijk is het weekend en kun je doen wat je wil. Tijd voor de leuke dingen in het leven. Maar voor je het weet is het alweer maandag, is de pret voorbij en begint de werkweek alweer zuchtend bij het koffieapparaat. Of die heerlijke vakantie waarvan je hoopte dat er nooit een einde aan zou komen? Je ziet het helemaal verkeerd: dit maakt je niet gelukkig. Werk maakt pas écht gelukkig. En als je eerlijk bent: hoe voel je je als je geen baan hebt? Toch op z’n minst onrustig. Dat heeft met meer te maken dan alleen een verlies aan inkomen.

Bekijk vacatures op GoodCompany

Kies een sector en vul een functietitel in:


Bekijk alle vacatures per sector:

Flow

De juiste baan kan voor een diepe voldoening zorgen. Het enigszins ontastbare, maar toch wel sprekende concept hiervoor is ‘flow’. Een term die vooral samenhangt met het boek van Mihali Csikszentmihalyi. Het is het gevoel dat je ervaart als je volledig opgaat in dat wat je doet. De momenten waarop de tijd voorbij gevlogen lijkt te zijn. Juist werkende mensen blijken in die gelukzalige flow te komen. De Amerikaanse psycholoog gaf 8000 mensen een apparaatje dat op willekeurige momenten begon te piepen. De proefpersonen werd gevraagd op die momenten te noteren waar ze mee bezig waren. En ook welke gedachtes en gevoelens ze daar bij hadden. Hieruit bleek dat de meerderheid vooral gelukkig was tijdens het werk (66%) en veel minder gelukkig in hun vrije tijd (22%). Ze waren thuis bovendien beduidend neerslachtiger. Volgens Csikszentmihalyi te wijten aan het feit dat we groepsdieren zijn. Van nature willen we ergens bijhoren, ons nuttig voelen en bijdragen aan een gezamenlijk doel. Samen is dat een vorm van zelfbevestiging.

Zelfbevestiging

Deze zelfbevestiging schijnt heel belangrijk voor ons te zijn. En eigenlijk is dit onderdeel niet eens gekoppeld aan welk werk je nou precies doet. Of je nu een droombaan hebt dus, of dat je gewoon meedraait in het werkende leven. Toch is er meer. Zo is er ook onderzoek gedaan naar de invloed van hard werken op je gemoedstoestand. Hard werken zou namelijk heel gelukkig maken. Belangrijk onderscheid hierin is wel dat dit een vrije keus moet zijn. Werken onder grote tijdsdruk maakt juist ongelukkig en datzelfde geldt voor opgelegde druk. Zo werd ooit een groep medewerkers, werkend aan de lopende band, een knop gegeven waarmee ze de band stop konden zetten als het ze te snel ging. Een andere groep had die knop niet. De groep mét de knop was aanzienlijke gelukkiger met hun werk, alleen vanwege het gevoel van zelfcontrole. Want de knop werd nooit gebruikt, alleen het idee dat optie er was, was al genoeg.

Werk geeft een kick

Naast een inkomen, heeft werk ook iets competitiefs. Zeker als je in een competitieve branche werkt, maar ook als dat niet zo is. Je hebt een wedstrijdje met jezelf; wat een kick als je hebt bereikt wat je wilde! En die kick hoef je dan misschien ook niet meer ergens anders in te zoeken. Want werkloos zijn heeft een grote invloed op ook je geestelijk welbevinden. Wie werkloos is, is namelijk veel vatbaarder voor een alcoholverslaving, depressies en zelfs voor het plegen van zelfmoord. De reden ook dat psychiatrische patiënten vaak aangespoord worden te werken om zich beter te voelen. Werken als therapie of medicijn.

Maslow

De piramide van Maslow is inmiddels wellicht enigszins gedateerd en wat zwart/wit, maar er is zeker nog een kern van waarheid. De behoeftepiramide van Maslow stelt dat ieder mens bepaalde basisbehoeften heeft. Pas als de eerste behoeftes zijn behaald, zal je de behoefte of ruimte hebben om de volgende fase te realiseren. Dit begint met de basis (eten, lucht en water), vervolgens veiligheid, dan sociaal contact (liefde en vriendschap), dan erkenning en zelfrespect, en uiteindelijk zelfontplooiing. Een vervolg hierop is het statement dat mensen een zucht hebben naar het kunnen doen van hun eigen ding (autonomie), het gevoel willen ervaren dat ze moeilijke opdrachten aankunnen (competentie), dat ze een band willen voelen met anderen (verbondenheid) en zich tevreden voelen over zichzelf (zelfvertrouwen). Stuk voor stuk zijn dat behoeften die in werk bevredigd kunnen worden.

Fijn werk

En wélk werk je doet, heeft toch ook wel ergens nog invloed natuurlijk. Een baan vinden die bij je past, is zeker belangrijk. Een functie die aansluit: niet boven je kunnen, want dat veroorzaakt te veel stress. Maar ook niet ver daaronder want dan ga je je al snel stierlijk vervelen. Het werkt bovendien ook nog eens de andere kant op: als je gelukkiger bent, krijg je ook meer plezier in je baan. Dus was je al rond aan het kijken naar een andere werkgever? Ga eens wat vaker je vrienden opzoeken, misschien wordt je werk daar ook een stuk leuker van. Kies bovendien je opleiding en baan heel bewust en gericht op het plezier dat je eraan beleefd. Niet op basis van wat je verstandig lijkt.

Geld

Een inkomen is natuurlijk fijn, maar als je er fatsoenlijk van kunt leven, is dat genoeg. Daarna geldt: geld maakt niet gelukkig. Maar dit wist je natuurlijk al. Een nieuwe laptop kan je natuurlijk wel even happy maken, dit is echter altijd maar heel tijdelijk. Daarna ben je er alweer aan gewend en moet je iets anders vinden om gelukkig van te worden. Ook onderzoeken waarbij mensen gevolgd worden die de loterij hebben gewonnen, spreken boekdelen. Ze zijn regelmatig doodongelukkig, relaties zijn kapot en soms zijn ze nog armer dan hoe ze ooit begonnen. Anderzijds kan geld je wel helpen bij het verwezenlijken van wensen en je leven makkelijker maken. Maar een eindeloos geluksgevoel, krijg je er niet van.

Learn and apply

Om afsluitend nog terug te komen op het report dat deze week verscheen; daaraan werd ook een mooie conclusie toegevoegd. Namelijk dat veel mensen naar aanleiding van hun onderzoek reageren met: ik ga verhuizen, dan ben ik gelukkiger! Maar dat is niet het antwoord, aldus de onderzoekers. “(…) learn and apply the lessons and inspirations that underlie their happiness. Happiness is not something inherently in short supply, like gold, inciting rushes to find and much conflict over ownership. My gold cannot be your gold. But happiness, unlike gold, can be created for all, and can be shared without being scarce for those who give. It even grows as it is shared.”

Carrièretips
Alle artikelen >
Blog Carriereswitch Tips

Soms blijkt buiten je comfortzone gaan, de beste beslissing die je ooit kon maken — Ontdek alle tips van Roger (SOA People) voor een succesvolle carrièreswitch

Ineens bereik je een punt in je leven dat je toe bent aan verandering in je carrière. Maar het maken van een carrièreswitch kan best spannend en intimiderend zijn. Hoe maak je die overstap? Roger Maas van SOA People vertelde ons onlangs hoe hij de overstap naar een ander vakgebied maakte. Zijn verhaal zit vol waardevolle tips, lessen en inzichten, die we graag met je delen in dit artikel!

Elise Westhof

6 min

Nieuwe baan of blijven? Wanneer andere baan zoeken

Blijven of weggaan? Zo weet je dat het tijd is voor een nieuwe baan

Voel je je ongelukkig op werk? De stap naar een nieuwe baan is best ingewikkeld. Ben jij toe aan een nieuwe baan? Let op deze 5 signalen!

Sara de Rouw

9 min

Gerelateerde artikelen