Blijven of weggaan? Zo weet je dat het tijd is voor een nieuwe baan

9 min. leestijd
Nieuwe baan of blijven? Wanneer andere baan zoeken

Je zit al een tijdje niet lekker in je vel. Je bent prikkelbaar en hebt de grootste moeite om je bed uit te komen ‘s ochtends. De reden? Daar kun je je vinger niet helemaal op leggen. Is een nieuwe baan misschien de oplossing? 

Voor veel werknemers is dit helaas de realiteit. Tegelijkertijd is deze groep zich er vaak niet van bewust dat hun huidige baan de oorzaak is van dit gevoel. Geldt dit ook voor jou? Dan is het misschien tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Een nieuwe baan waar je wél gelukkig van wordt, en waar je energie van krijgt — en het niet verspilt. Want geloof ons, zo’n baan is er voor iedereen! 

Maar wanneer is het tijd om een andere baan te zoeken? En waar vind je ‘m? En hoe weet je zeker dat je sombere gevoel wel echt het gevolg is van ontevredenheid in je baan? In dit artikel stellen we je vragen, delen onze kennis en laten je zien dat je werkende leven te kort is om in een baan te blijven die je ongelukkig maakt.  

Ruim driekwart van de beroepsbevolking is vaak ongelukkig op werk

Dat gelukkige werknemers een vereiste is voor een gezonde onderneming is inmiddels duidelijk. Niet alleen de productiviteit gaat omhoog, de kosten gaan ook sterk omlaag wanneer een bedrijf investeert in het werkgeluk van medewerkers. Toch blijkt uit onderzoek dat maar liefst 85% van de werknemers ontevreden is met hun werkomgeving. Of dit nu ligt aan de indeling van de werkplekken, de mensen of de cultuur — feit is dat een enorm deel van de werkenden vaak ongelukkig is op werk. 

Natuurlijk is ontevredenheid iets anders dan ongelukkig zijn. Iedereen heeft wel eens een slechte dag of is af en toe ontevreden over hoe dingen gaan binnen een organisatie. Toch kunnen deze ‘ergernissen’ leiden tot structureel ongeluk.  

Vaak is een baan het niet waard om je er structureel ongelukkig door te voelen. Sterker nog, het kan zelfs je gezondheid negatief beïnvloeden. Neem je gevoel daarom serieus en overweeg je mogelijkheden.    

Bekijk vacatures op GoodCompany

Kies een sector en vul een functietitel in:


Bekijk alle vacatures per sector:

De belangrijkste factoren bij het zoeken naar een nieuwe baan

Ook onze consultants spreken regelmatig werknemers die zich ongelukkig voelen in hun baan. Opvallend is dat veel van de professionals die zij spreken vaak dezelfde redenen aandragen om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. “Een overstap naar een nieuwe baan is altijd sociaal, inhoudelijk of arbeidsvoorwaardelijk,” vertelt Danny Bone, Recruitment Consultant binnen Good Company.

“Reisafstand, flexibiliteit of doorgroeimogelijkheden spelen vaak een rol.”
 

“Soms spreek ik werknemers die totaal niet passen binnen de cultuur van hun huidige werkplek. De organisatie is bijvoorbeeld te hiërarchisch of niet internationaal genoeg. Maar ook de samenwerking met collega’s kan voor frictie zorgen en er vervolgens toe leiden dat iemand wil vertrekken. Deze sociale factoren spelen vaak een rol, maar zijn doorgaans niet direct doorslaggevend,” merkt hij op. “De financiële of arbeidsvoorwaardelijke factoren spelen ook regelmatig een rol in de keuze voor een nieuwe baan. Hierbij is salaris vooral een bijkomstigheid en doorgaans niet de primaire reden. Dingen als reisafstand, flexibiliteit of opleidingen worden vaker genoemd.” 

Danny laat weten dat de werkinhoudelijke factoren de meest voorkomende redenen zijn voor werknemers om de overstap te maken naar een nieuwe baan. “Werknemers willen blijven leren, doorgroeien en verbreden,” geeft hij aan. “Vaak is de mogelijkheid er wel binnen het bedrijf, maar wordt dit pas duidelijk wanneer een werknemer aangeeft op zoek te zijn naar iets anders of zelfs al een nieuwe baan heeft gevonden. De communicatie over persoonlijke ontwikkeling is dan gewoon niet goed genoeg vanuit bedrijven richting hun medewerkers.”   

Danny Bone Recruitment Consultant Good Company

De ervaring van Danny leert dat de keuze voor een nieuwe baan voor iedereen persoonlijk is, en vooral afhangt van een combinatie van factoren. Hij laat bovendien weten dat veel van de professionals die hij spreekt na een overstap significant beter op hun plek zitten. “Door goed te kijken naar persoonlijke behoeften, kwaliteiten en eigenschappen probeer ik de juiste mensen aan de juiste bedrijven te koppelen.” 

Kom in contact 

Danny en de andere consultants van Good Company helpen je graag verder in je carrière. Met hun brede netwerk en steengoede mensenkennis zoeken ze een werkgever die precies bij je past. Maar ze doen meer: van actieve begeleiding en salarisonderhandelingen tot evaluatiegesprekken en carrièreadvies.

Ben je toe aan een nieuwe baan? 

Voordat je rigoureuze besluiten neemt, is het verstandig om in kaart te brengen waarom je je voelt zoals je je voelt. Het kan namelijk zo zijn dat je je werk, je baas of je collega’s de schuld geeft van je sombere gevoel, maar dat er toch meer aan de hand is — misschien wel buiten werk. Stel jezelf daarom deze vragen: 

Domineert mijn werk mijn gedachten? 

Te veel piekeren over je werk is vaak een teken dat je ongelukkig bent in je huidige baan. Natuurlijk overdenkt iedereen tijdens het avondeten wel eens zijn of haar werkdag, maar voortdurend piekeren over werkzaamheden, opdrachten of samenwerkingen gaat echt ten koste van je gemoedstoestand. Als je gedachten dus vooral vol zitten met werk, en er weinig ruimte overblijft voor ontspanning, is het tijd voor verandering.  

Praat ik voornamelijk negatief over mijn werk als ik met vrienden of familie ben?

Veel werknemers praten enorm negatief over hun baan als ze met vrienden of familie zijn, vaak zonder dit zelf door te hebben. Het is menselijk om de negatieve dingen te onthouden en aan te stippen, maar het zorgt er ook voor dat je omgeving een veelal vertekend beeld krijgt van je werk. En dit heeft vervolgens weer effect op jou. Zodra je in deze neerwaartse spiraal terechtkomt, is er vaak geen weg meer terug. 

Krijg ik energie van mijn werk? 

Een baan die bij je past geeft je energie, een baan die niet je talenten benadrukt, vreet het juist. Vermoeid thuiskomen na een drukke werkdag is volkomen normaal en betekent ook zeker niet dat je geen energie krijgt van je baan. Je kunt namelijk prima vermoeid maar voldaan zijn. Maar als je vermoeid thuiskomt en alweer opziet tegen de volgende werkdag, is er echt iets mis.  

Vind ik het moeilijk om de positieve kanten van m’n werk in te zien? 

Zodra je moeite hebt om de positieve aspecten van je werk tegenover de negatieve te zetten, is het foute boel. Dit zorgt er namelijk voor dat je geen lichtpuntjes in je werkdag kunt zien, en daarmee je motivatie verliest. Overheerst bij jou de negativiteit? Dan is het de moeite waard om kritisch na te denken over je huidige baan. 

Voel ik mij nog betrokken bij het succes van het bedrijf?

Dit is misschien wel één van de belangrijkste vragen die je jezelf kunt stellen als je twijfelt aan je baan. Voel ik me nog écht betrokken? Onverschilligheid sluipt er namelijk in, maar is funest voor je motivatie. Zodra het je niets meer kan schelen wat er binnen het bedrijf gebeurt, en je iedere dag voornamelijk op komt dagen om betaald te krijgen, weet je dat je op zoek moet naar iets nieuws. Op den duur houd je dit namelijk niet meer vol. We zijn mensen, en mensen hebben het gevoel nodig dat ze ergens aan bijdragen — dat ze onderdeel uitmaken van iets groters.    

5 signalen dat je baan je ongelukkig maakt 

Als de bovenstaande vragen je te weinig inzicht hebben gegeven in waarom je je ongelukkig voelt, kunnen onderstaande punten je misschien verder helpen. Deze punten zijn namelijk duidelijke signalen dat je werk je ongelukkig maakt. 

1. Je stelt je werkzaamheden uit 

Normaalgesproken ben je iemand die met een strakke planning alles ruim op tijd af krijgt. Maar de laatste tijd merk je dat deze planning vaak in het water valt, of dat je ‘m zelfs helemaal niet meer maakt. Dit is een teken dat je de motivatie niet meer hebt om te doen wat je moet doen — en dus ongelukkig wordt van je werk. 

2. Je weekend staat in het teken van de maandag

Wanneer je dan vrijdagmiddag eindelijk vrij bent, ben jij in je hoofd eigenlijk alweer bezig met maandagochtend. Je ziet er zo tegenop dat het je hele weekend in beslag neemt, waardoor je de rust en ruimte niet vindt om op te laden. Deze neerwaartse spiraal breekt je op en is een duidelijk signaal dat je niet meer op je plek zit. 

3. Je dag gaat heel langzaam 

‘Time flies when you’re having fun’, toch? Datzelfde geldt wanneer je het helemaal niet naar je zin hebt, maar dan omgekeerd. Als je merkt dat je ieder kwartier op de klok kijkt tijdens werktijd, is de kans groot dat je ongelukkig bent met je baan. Je werk kan je niet meer boeien en iedere minuut voelt als tien. 

4. Je irriteert je aan de kleinste dingen

Die meeting die verschoven is, slechte koffie, de lach van die ene collega — alles irriteert je. Niet omdat deze dingen nu daadwerkelijk zo irritant zijn, maar omdat jij niet lekker op je plek zit. Alles wordt te veel en de kleinste dingen zorgen ervoor dat je uit je slof schiet. Is dit het geval? Dan is het tijd om om je heen te gaan kijken naar vacatures

5. Je ervaart stress-symptomen 

Zodra je te veel stress ervaart op je werk, laat je lichaam je dit weten. In de vorm van rug- of nekpijn, hoofdpijn, spanning of een laag energieniveau word je erop gewezen dat het teveel is. Wees hier alert op. Veel werknemers zijn zich er niet van bewust dat fysieke klachten het effect kunnen zijn van werkstress en ontevredenheid in een baan.

Het effect op je carrière

Wanneer je ongelukkig bent in je huidige baan heeft dit niet alleen effect op je dagelijkse bezigheden, ook je carrière zal er vroeg of laat onder gaan lijden. 

Denk er maar eens over na: als je ongelukkig bent op je werk is je motivatie vaak ver te zoeken, waardoor je steeds minder dingen bereikt om trots op te zijn en je persoonlijke ontwikkeling uiteindelijk stagneert. Zonder motivatie blijf je jezelf niet uitdagen en verbeter je niet de skills die een toekomstige werknemer misschien van je zal verwachten. 

Kortom, te lang blijven hangen in een baan die je ongelukkig maakt is zelfsabotage.   

Zet alles op een rijtje

Als blijkt dat je baan toch echt de voornaamste reden is van je slechte humeur of sombere gedachten, breng dan ook voor jezelf in kaart wat voor effect dit heeft op je leven buiten werktijd. De kans is namelijk groot dat je dit gevoel mee naar huis neemt. Veel werknemers die ongelukkig zijn in hun huidige baan reageren deze stress af op hun partner, kinderen, vrienden of familie. Onderschat namelijk niet de hoeveelheid stress die deze situatie met zich meebrengt! 

Zet daarom alles voor jezelf op een rijtje. 

Welke aspecten van je werk maken je ongelukkig? En kun je hier zelf verandering in brengen? Zo ja, heeft dit voldoende effect om je gevoel te veranderen? En misschien de allerbelangrijkste vraag: waar trek je de grens? Bepaal voor jezelf wanneer het tijd is om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. 

Een nieuwe baan of blijven?

Er zijn weinig dingen stressvoller dan van baan wisselen. De stap naar een nieuwe baan kan dan ook wat tegenstrijdig voelen als je niet lekker in je vel zit. Toch kan deze keuze je in korte tijd weer laten inzien dat werk wél leuk is! Wanneer het merendeel van je negatieve gedachten voortkomen uit de ontevredenheid over je huidige baan, is een overstap naar een nieuwe werkgever de enige goede oplossing. 

Binnen de huidige arbeidsmarkt lijkt de stap naar een nieuwe baan misschien wel krankzinnig. Waarom veiligheid en stabiliteit verruilen voor onzekerheid? Simpel: om je weer gelukkig te voelen. 

In een rapport van WeTransfer over nieuwe manieren van verbondenheid in tijden van corona, komt duidelijk naar voren dat de dapperen die van baan wisselden tijdens de pandemie verhoogde creativiteit ervaren, en bovendien het meeste vertrouwen hebben in hun ideeën. 

Op zoek naar een nieuwe baan die precies bij je past 

Wij snappen als geen ander dat de keuze voor een nieuwe baan niet altijd gemakkelijk is. Dagelijks spreken we mensen die twijfelen over hun baan, toekomst of carrière. Het is ons doel om hen te helpen — op weg naar een baan die precies bij ze past, omringd door mensen die het beste in ze naar boven halen. 

Twijfel jij over je baan of heb je behoefte aan een oriënterend gesprek met één van onze consultants? We delen graag onze expertise, ervaring en kennis met je om jouw volgende carrièrestap precies de juiste te laten zijn. 

Tip: Laat je cv eens checken door één van onze specialisten.

Op zoek naar een nieuwe baan?

Deel je cv met ons, dan gaan we samen op zoek naar een baan die echt bij je past.

Sleep je cv hierheen of een bestand

of een bestand (docx of pdf)

(docx of pdf)

 

Carrièretips
Alle artikelen >
Blog Carriereswitch Tips

Soms blijkt buiten je comfortzone gaan, de beste beslissing die je ooit kon maken — Ontdek alle tips van Roger (SOA People) voor een succesvolle carrièreswitch

Ineens bereik je een punt in je leven dat je toe bent aan verandering in je carrière. Maar het maken van een carrièreswitch kan best spannend en intimiderend zijn. Hoe maak je die overstap? Roger Maas van SOA People vertelde ons onlangs hoe hij de overstap naar een ander vakgebied maakte. Zijn verhaal zit vol waardevolle tips, lessen en inzichten, die we graag met je delen in dit artikel!

Elise Westhof

6 min

Nieuwe baan of blijven? Wanneer andere baan zoeken

Blijven of weggaan? Zo weet je dat het tijd is voor een nieuwe baan

Voel je je ongelukkig op werk? De stap naar een nieuwe baan is best ingewikkeld. Ben jij toe aan een nieuwe baan? Let op deze 5 signalen!

Sara de Rouw

9 min

Gerelateerde artikelen