Soms blijkt buiten je comfortzone gaan, de beste beslissing die je ooit kon maken — Ontdek alle tips van Roger (SOA People) voor een succesvolle carrièreswitch

6 min. leestijd
Blog Carriereswitch Tips

Ineens bereik je een punt in je leven waarop je verlangt naar verandering in je baan. Misschien voelt het werk eentonig, ontbreekt de uitdaging of sluiten je eigen waarden of wensen niet meer aan bij de bedrijfscultuur. Wellicht heb je nieuwe talenten ontdekt die je wil verkennen. Wat het ook is, soms is het tijd voor een overstap naar een ander beroep, werkgever of vakgebied.

Tegelijkertijd kan het maken van een carrièreswitch best spannend en intimiderend zijn. Hoe maak je die overstap? Je stapt toch opeens uit je comfortzone… No worries! Het kan ook de beste beslissing van je leven zijn. Denk aan wat het je oplevert: je leert ervan, groeit verder in je carrière en ontdekt iets nieuws. 

Roger maakte onlangs zo’n sprong. Hoewel hij niet actief op zoek was naar een nieuwe baan, vonden we iets dat perfect bij hem bleek te passen en waar hij uit zichzelf nooit op gesolliciteerd zou hebben: de functie van Finance Business Consultant bij SOA People in Nieuwegein — een vooraanstaand technologie- en consultancybedrijf in Europa dat gebruikmaakt van SAP-technologieën om organisaties wereldwijd te ondersteunen. 

Ongeveer een jaar geleden stapte hij over naar consultancy met hulp van Good Company. Zijn verhaal zit vol waardevolle tips, lessen en inzichten voor iedereen die denkt aan een carrièreswitch. We delen ze daarom graag met je!

Tip 1 – De kracht van een goed gesprek en netwerken

Netwerken kan een buitengewoon effectieve stap zijn om te achterhalen wat precies bij je past en hoe je de overstap kunt maken naar een ander vakgebied. Toen Roger voor het eerst benaderd werd voor een consultancyrol, had hij twijfels of dit wel bij hem zou passen. Hij had immers geen ervaring in dit vakgebied. Na een paar gesprekken met een van onze consultants, besloot hij contact op te nemen met het bedrijf waar deze vacature openstond:

“Ik ben toen gewoon een kop koffie gaan drinken. Niet eens met het idee om te solliciteren, maar eigenlijk voornamelijk vanuit interesse. Zo is het balletje gaan rollen.”

Rogers benadering van netwerken is een waardevolle les voor iedereen die overweegt van carrière te switchen. Tijdens het klassieke ‘een kopje koffie drinken’ ontdekte Roger dat zowel de werkgever als de baan goed bij hem pasten, en hij werd aangenomen! Eenvoudigweg een gesprek aangaan met een bedrijf biedt de perfecte gelegenheid om te ontdekken of er een klik is, wat de mogelijkheden zijn en wat je voor elkaar kunt betekenen. Uiteraard is dit ook een uitgelezen kans om direct te netwerken. Het leggen van contacten met professionals in het vakgebied via platforms als LinkedIn is ook een slimme zet.

Bekijk vacatures op GoodCompany

Kies een sector en vul een functietitel in:


Bekijk alle vacatures per sector:

Tip 2 – Stap uit je comfortzone

Laat angst of twijfel je niet weerhouden om te solliciteren op functies waarvan je denkt dat ze bij je passen. Roger benadrukt dat wanneer je de moed bijeenraapt en de stap zet om iets te doen wat je interessant lijkt, het vaak succesvol uitpakt.

Wat Roger overtuigde om toch de stap naar consultancy te zetten? “Ik denk een stukje vrijheid in de rol en het feit dat je betrokken bent bij steeds verschillende projecten. Hierdoor krijg je een kijkje in de keuken bij diverse bedrijven. Er is veel afwisseling vergeleken met een vaste positie bij één bedrijf, en dat is verrijkend. Ik heb heel lang hetzelfde gedaan, dus op een gegeven moment zit je in een bepaalde comfortzone. De stap zetten naar iets totaal anders kan dan onzeker of overweldigend lijken. Ik ben blij dat ik die stap heb gezet en denk dat ik dit de rest van mijn loopbaan zal blijven doen.”

Tip 3 – Overstappen kan op elk moment in je carrière

Volgens Roger is het in elke levensfase mogelijk om die sprong te wagen, zelfs op latere leeftijd:

“Het was zeker spannend. Ik ben geen 20 meer, dus op een gegeven moment wordt het steeds uitdagender om een carrièreswitch te maken. Ik zit al behoorlijk ver in mijn loopbaan. Ik heb de ‘high fly’ al gehad en ben nu bezig met een zachte landing. Toch wilde ik altijd al graag mijn kennis op een boeiende manier delen. Ik heb zelfs overwogen om één dag per week leraar op een basisschool te worden, omdat ik kennisoverdracht interessant vind. Met consultancy kan ik dat doen, waarbij ik voortdurend bezig ben met het adviseren van klanten. Dat deed ik voorheen nooit. Ik ontdekte iets nieuws in mezelf wat ik leuk vind om te doen en waar ik goed in ben, maar consultancy was iets waar ik nooit aan had gedacht.”

Rogers ervaring benadrukt dat het nooit te laat is om je dromen na te jagen, zelfs als je al verder bent in je loopbaan.

Tip 4 – Ken je eigen sterke punten

Rogers voornaamste advies voor wie overweegt een overstap te maken naar een ander vakgebied? “Het is essentieel dat je je bewust bent van je eigen sterke punten en tegelijkertijd flexibel genoeg bent om nieuwe dingen te leren. Sta open voor nieuwe ervaringen en durf die sprong te wagen. Als je aan het begin van je carrière staat, wil je je kennisniveau, salaris en verantwoordelijkheden zien groeien. Daarvoor heb je een werkgever nodig die je die kansen biedt én ondersteunt. Als je niet tevreden bent bij je huidige werkgever, zou ik zeggen: wacht niet te lang, maar zoek een ander bedrijf dat wel die kansen biedt. Er zijn genoeg bedrijven die op zoek zijn naar geschikte kandidaten.”

Tip 5 – Wees jezelf tijdens sollicitatiegesprekken

Hoe pak je het sollicitatieproces aan en maak je een goede indruk? Volgens Roger is het essentieel dat je tijdens het gesprek kalm blijft en de vragen beknopt beantwoordt. Af en toe een moment van stilte is helemaal niet erg; het kan zelfs heel zelfverzekerd overkomen. “Ze nodigen je niet voor niets uit. Ze weten dat ze iemand uitnodigen met kennis en vaardigheden en zijn nieuwsgierig naar jou. Blijf dus vooral jezelf,” benadrukte Roger tijdens het interview.

Tip 6 – Personal branding is onmisbaar

LinkedIn en persoonlijke branding worden steeds belangrijker op de arbeidsmarkt. Deel je kennis in je vakgebied door bijvoorbeeld een blog te schrijven. Hiermee vergroot je je zichtbaarheid en trek je mogelijk werkgevers aan. Roger: “Regelmatig je profiel bijwerken, is wel belangrijk, bijvoorbeeld eens in de twee maanden.”

Tip 7 – Het nut van goede bemiddeling en een recruiter aan je zijde

Roger benadrukt de cruciale rol van Good Company in zijn succesvolle overstap. Tom Koning, een van onze SAP-consultants, bood hem een interessante kans bij SOA People aan. Het persoonlijke contact zoals hij dat ervaren heeft en de ondersteuning tijdens het sollicitatieproces, zijn zeker van invloed geweest:

“Tom is altijd vrolijk. Hij belde me enthousiast op en zei: ‘ik heb iets interessants voor je, misschien moet je hier eens gaan praten, want ik denk dat het goed bij je past’. Weet je wat het is, hij kent de juiste functie voor je en dringt niet op. Ook hield hij mij goed op de hoogte van de volgende stap in het proces en gaf mijn wensen door. Dat vond ik heel fijn. Ik had zelf nooit verwacht dat ik de consultancy in zou gaan, maar toch heb ik die stap gemaakt dankzij Tom. En dat blijkt nu de goede keuze te zijn geweest. Uit mezelf had ik nooit gesolliciteerd.”

Ook met Good Company een uitdagende nieuwe stap zetten?

Wij kunnen je ondersteunen bij het leggen van nieuwe connecties, het vinden van passende vacatures en het delen van tips en tricks om een gesprek met een potentiële werkgever aan te gaan. Overweeg je ook een carrièreswitch, wil je weten hoe je positie is op de arbeidsmarkt of ben je benieuwd naar rollen die wellicht buiten je vertrouwde terrein liggen? Neem gerust contact met ons op of bekijk direct ons overzicht van vacatures voor mogelijke kansen!

Carrièretips
Alle artikelen >
Blog Carriereswitch Tips

Soms blijkt buiten je comfortzone gaan, de beste beslissing die je ooit kon maken — Ontdek alle tips van Roger (SOA People) voor een succesvolle carrièreswitch

Ineens bereik je een punt in je leven dat je toe bent aan verandering in je carrière. Maar het maken van een carrièreswitch kan best spannend en intimiderend zijn. Hoe maak je die overstap? Roger Maas van SOA People vertelde ons onlangs hoe hij de overstap naar een ander vakgebied maakte. Zijn verhaal zit vol waardevolle tips, lessen en inzichten, die we graag met je delen in dit artikel!

Elise Westhof

6 min

Nieuwe baan of blijven? Wanneer andere baan zoeken

Blijven of weggaan? Zo weet je dat het tijd is voor een nieuwe baan

Voel je je ongelukkig op werk? De stap naar een nieuwe baan is best ingewikkeld. Ben jij toe aan een nieuwe baan? Let op deze 5 signalen!

Sara de Rouw

9 min

Gerelateerde artikelen