Een online sollicitatiegesprek voeren als sollicitant, hoe doe je dat?

5 min. leestijd
online sollicitatiegesprek als sollicitant

1. Goede netwerkverbinding
2. Camera van goede kwaliteit
3. Verzorgde uitstraling
4. Een rustige achtergrond
5. Introductie en afscheid

Een online sollicitatiegesprek voeren wordt steeds gangbaarder. Vooral bedrijven die verschillende vestigingen hebben, verspreid over diverse landen, hanteren deze vorm van sollicitatiegesprekken. Ook al verschilt een online sollicitatiegesprek als sollicitant niet bijzonder veel van een traditioneel gesprek waarbij beide partijen in dezelfde ruimte zijn, toch zijn er een paar dingen die belangrijk zijn om rekening mee te houden. Je loopt bijvoorbeeld geen risico om in de file te komen op weg naar je videosollicitatie, maar bent ineens wel afhankelijk van een sterke internetverbinding. Met deze tips bereid je je zo goed mogelijk voor op het voeren van een online sollicitatiegesprek.

1. Goede netwerkverbinding en betrouwbare hardware

Om het online sollicitatiegesprek te kunnen voeren, zijn een stabiele netwerkverbinding en betrouwbare hardware, zoals een goede laptop of desktop, noodzakelijk. Het is natuurlijk heel frustrerend als halverwege het sollicitatiegesprek de verbinding aan jouw kant wordt verbroken. Houd er ook rekening mee dat je laptop opgeladen is wanneer je begint aan het gesprek. Sommige laptops besluiten nog wel eens spontaan uit te vallen, dat kun je op deze manier mooi voorkomen.

Als het goed is, heeft je gesprekspartner via de mail of telefonisch een afspraak met je gemaakt voor het gesprek, waarin aangegeven werd wanneer, hoe laat en op welk platform het gesprek plaats zal vinden. Als je nog niet bekend bent met het videoplatform dat gekozen is, zoals Skype of Zoom, is het verstandig om je hier even goed in te verdiepen.

Bekijk vacatures op GoodCompany

Kies een sector en vul een functietitel in:


Bekijk alle vacatures per sector:

2. Webcam of ingebouwde camera van goede kwaliteit  

Evenals een fysiek sollicitatiegesprek is het online sollicitatiegesprek vaak het eerste moment waarop jij en je toekomstige werkgever elkaar zien. Afgezien van de foto die je eventueel bij je cv hebt gevoegd, is dit het moment waarop iemand een gezicht krijgt bij jouw naam. Dat lukt het best met een goede camera. Lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen vormen namelijk een wezenlijk onderdeel van ieder sollicitatiegesprek en dragen vaak bij aan de positieve beeldvorming van jou als kandidaat. En dit komt met een goede camera tot z’n recht. 

Een camera die scherp beeld levert geeft je tegelijkertijd de mogelijkheid om oogcontact’ te maken. Door af en toe in de webcam of camera van je laptop te kijken, geeft dit de indruk dat je oogcontact met de persoon aan de andere kant maakt. Natuurlijk is dit via de computer een stuk lastiger, maar door een paar keer te oefenen wordt het al snel natuurlijker. 

3. Verzorgde uitstraling tijdens je online sollicitatiegesprek

Je voert het online sollicitatiegesprek als sollicitant waarschijnlijk vanuit een omgeving die voor jou comfortabel en vertrouwd is, maar houd je het liefst wel aan de kledingvoorschriften zoals je dat anders ook had gedaan. Je broek en schoenen zijn dan wel niet te zien door de ander, voor je gevoel en zelfvertrouwen kan het enorm schelen als je een volledige outfit draagt die je ook naar een fysiek gesprek aan zou trekken. Je trui of blouse zijn wel zichtbaar en het is dan ook aan te raden om iets te kiezen waar jij je goed in voelt maar wat ook professioneel overkomt. 

Lees meer tips over de juiste kleding voor een sollicitatiegesprek.

Vergeet ook je houding niet. Door een comfortabele stoel uit te zoeken en rechtop te gaan zitten, maak je automatisch een zelfverzekerde en rustige indruk. 

4. Een rustige achtergrond

Omdat het online sollicitatiegesprek om jou draait, is het verstandig om een achtergrond te kiezen die niet te veel afleidt. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je niet met je rug naar een raam gaat zitten. Niet alleen kan de buitenwereld afleiden, ook het licht wat door het raam achter je naar binnen valt zorgt ervoor dat jij slecht te zien bent. Ook een veelkleurig behang, wand met televisie die aanstaat, kamer met huisgenoten of rommelige slaapkamer zijn geen goede opties als achtergrond. Zoek een rustige, effen wand zonder afleiding, zo ben en blijf jij het focuspunt. 

5. Introductie en afscheid

Niet alleen voor een fysiek sollicitatiegesprek is op tijd komen een echte must, ook bij een videosollicitatie is het belangrijk dat je ten minste vijf minuten voor aanvang achter je laptop zit. Dan is het tijd voor de kennismaking. Waar je bij een fysiek sollicitatiegesprek vaak binnenkomt met een handdruk en de vraag of je iets wil drinken, gaat dat bij een online sollicitatiegesprek toch echt anders. Deze formaliteit sla je over, waardoor je waarschijnlijk gelijk terecht komt in een wederzijdse introductie. Hierdoor heb je minder tijd om indrukken in je op te nemen en je verhaal nog eens door te nemen. Het is daarom voor jezelf het prettigst als je vóór aanvang van het gesprek al helemaal klaar bent en niet overweldigd wordt als er direct vragen op je afgevuurd worden. 

Ook het afscheid gaat net even anders. Af en toe is het best ongemakkelijk om op een professionele manier afscheid te nemen van een online gesprekspartner. Een vriendelijke groet en een bedankje voor het gesprek is bij een online sollicitatiegesprek vaak genoeg. 

Klaar om je videosollicitatie te voeren?

Een online sollicitatiegesprek als sollicitant kan in het begin behoorlijk wennen zijn, maar met deze tips voel je je hopelijk goed voorbereid. Bedenk ook dat het voor je gesprekspartner mogelijk ook anders gaat dan normaal. En als er dan toch iets fout gaat, lach er dan even om en probeer het professioneel op te lossen. Daarnaast kun je ook overwegen om een aantal bestanden bij de hand te houden die je eventueel tijdens of voorafgaand aan het gesprek op kunt sturen, zodat je makkelijk kunt verwijzen naar projecten of je portfolio. 

Er zitten overigens ook enorme voordelen aan een online sollicitatiegesprek. Zo kun je bijvoorbeeld heel makkelijk even een spiekbriefje klaarleggen waar je altijd op terug kunt vallen. Deze situatie kan dus behoorlijk in je voordeel werken!   

Je kunt uiteraard altijd je voorbereiding even telefonisch met één van onze consultants bespreken, zodat je zeker weet dat je rekening hebt gehouden met alle onderdelen van jouw online sollicitatiegesprek. Succes!

Op zoek naar een nieuwe baan?

Deel je cv met ons, dan gaan we samen op zoek naar een baan die echt bij je past.

Sleep je cv hierheen of een bestand

of een bestand (docx of pdf)

(docx of pdf)

Solliciteren
Alle artikelen >
Blog cv updaten

Cv updaten in 2023: 10 handige tips

Heb je het gevoel dat je meer kunt halen uit je cv? Wij geven je de voorzet! Gebruik deze 10 tips en beland niet langer onder aan de stapel.

Sara de Rouw

5 min

effect coronavirus op sollicitatiegedrag

Hoe het coronavirus ons sollicitatiegedrag beïnvloedt

Wat hebben persconferenties over het coronavirus en sollicitaties met elkaar te maken? En waarom is werkzekerheid voor velen juist nu zo belangrijk?

Good Company Redactie

3 min

Gerelateerde artikelen