4 tips voor de juiste kleding voor je sollicitatiegesprek

5 min. leestijd
sollicitatiekleding

Een goede outfit voor een sollicitatiegesprek maakt niet alleen een sterke indruk op je gesprekspartner, ook jij kan een flinke boost in je zelfvertrouwen verwachten. Hoe goed je je ook voorbereidt op je sollicitatiegesprek, als je broek niet lekker zit, je jasje te strak is of je schoenen knellen, werk je jezelf tegen. Professioneel overkomen hoeft niet te betekenen dat je je in een (mantel)pak hijst. Het kan ook anders. Het kan persoonlijker én comfortabeler. De kleding voor je sollicitatiegesprek moet namelijk bij jou passen.

Kleding zegt veel over iemand. Een outfit is vaak een visuele representatie van iemands karakter. Daarom is het van belang dat je voorafgaand aan je sollicitatiegesprek aandacht besteedt aan je kleding, maar dat je tegelijkertijd dicht bij jezelf blijft. Met de volgende kledingtips helpen we je op weg. 

1. Kleding voor je sollicitatiegesprek: je eigen stijl

Iedereen heeft outfits die geschikt zijn voor bepaalde situaties en juist totaal ongeschikt voor andere. Jij hebt waarschijnlijk ook iets in je kast hangen dat prima door kan gaan voor een sollicitatie-outfit. Een simpele pullover of een mooie blazer staan bijvoorbeeld altijd goed boven een donkere spijkerbroek. Gelukkig kom je hier bij veel bedrijven ook zeker mee weg; steeds meer organisaties versoepelen hun dresscode en vinden een spijkerbroek helemaal geen probleem. 

Probeer de items die jij in je kast hebt hangen ook eens op een andere manier te combineren. Op die manier blijf je bij je eigen stijl, weet je zeker dat je outfit lekker zit maar heb je toch het gevoel dat je een stapje extra hebt gezet om een goede indruk te maken. 

Wat je vooral niet moet doen is jezelf een nieuwe stijl aanmeten die helemaal niet bij je past. Draag je bijvoorbeeld altijd sneakers en ben je van plan om voor je sollicitatiegesprek hakken te dragen die je nog niet hebt ingelopen? Kies voor een middenweg en ga voor platte laarsjes. Zo krijg je geen last van je voeten maar maak je wel een professionele indruk. Hetzelfde geldt voor outfits: als je je niet comfortabel voelt in een pak of een jurk, probeer dan vooral op een andere manier hetzelfde resultaat te behalen. Een nette broek met een overhemd of blouse werken evengoed. 

De juiste kleding voor je sollicitatiegesprek

Bekijk vacatures op GoodCompany

Kies een sector en vul een functietitel in:


Bekijk alle vacatures per sector:

2. Dresscode of niet?

Vaak hebben bedrijven foto’s op hun website staan van de werkvloer. Op deze foto’s vind je dan ook vaak werknemers in hun werkkleding. Perfect! Door even een blik te werpen op deze foto’s weet je in welke richting je moet denken voor het samenstellen van je sollicitatiekleding. 

Heb je het idee dat er een strikte dresscode wordt gehanteerd op de werkvloer? Stuur dan vooral even een mailtje naar degene die jou heeft uitgenodigd voor het gesprek. Dit is voor jou een manier om zekerheid te krijgen over de kledingvoorschriften en voor het bedrijf een teken dat je het gesprek serieus neemt. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken dat jouw vraag als gek wordt ervaren! Veel sollicitanten worstelen met dezelfde vraag en er zijn genoeg die deze vraag voorleggen aan het bedrijf. 

Geen dresscode? Speel op safe en trek iets aan waar jij je goed in voelt en wat op het eerste oog goed past bij de cultuur binnen het bedrijf. 

3. Jij staat centraal

Bedenk bij het uitzoeken van de kleding voor je sollicitatie ook dat dit gesprek om jou draait, niet om je kleding. Zorg er dus voor dat je geen t-shirt aantrekt met afleidende prints of teksten. Hierdoor kan je gesprekspartner namelijk onbewust afgeleid worden, waardoor jouw verhaal niet goed blijft hangen.

Denk ook aan je accessoires. Een paar oorbellen of een mooi horloge kunnen je outfit echt afmaken, maar ze kunnen er ook voor zorgen dat alle aandacht naar die klingelende hangers gaat wanneer je je hoofd een klein beetje beweegt. Overigens is het ook goed om je bewust te zijn van je zenuwtrekjes als het gaat om accessoires. Veel mensen vallen in spannende situaties, bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek, terug op onbewuste maniertjes, zoals het draaien van ringen of het spelen met je ketting. Doe jij dit? Overweeg dan om bijvoorbeeld geen ring om te doen of geen ketting te dragen. Want wat er niet is, kan je ook niet afleiden. 

Kleding voor je sollicitatiegesprek

4. Proefdragen

Een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek begint niet de avond van tevoren, dat geldt ook voor je kleding. Het liefst heb je al een paar dagen van tevoren bedacht wat je aan gaat trekken. Om te voorkomen dat je vijf minuten voor je gesprek toegeeft dat je je toch niet helemaal lekker voelt in die ene broek, kun je je outfit proefdragen. Gewoon als je een dagje thuis bent bijvoorbeeld. Kun je een paar uur comfortabel rondlopen zonder gekweld te worden door een afzakpanty of een te strakke stropdas? Mooi, dan heb jij je outfit voor je sollicitatiegesprek uitgezocht. Zo niet, probeer een andere outfit en kijk hoe dat bevalt.

Het is uiteraard wel een goed idee om je kleding na het proefdragen nog even in de was te gooien. Doe dit ook op tijd. Er is niets zo vervelend als een klamme outfit die nog een beetje muf ruikt. Het zou zonde zijn als je jouw perfecte outfit toch niet zou kunnen dragen omdat je timing niet helemaal uitkwam. Vergeet ook je schoenen niet schoon te maken en te poetsen!

Kleding voor je sollicitatiegesprek: de juiste balans

Waar het dus vooral op neerkomt is dat je de goede balans moet vinden tussen jouw stijl en de verwachtingen van het bedrijf. Als je een outfit kiest waarin je je volledig op je gemak voelt maar deze bestaat uit een joggingbroek, is de kans groot dat je je tijdens het gesprek een stuk minder comfortabel gaat voelen. Als je kleding kiest voor je sollicitatiegesprek waarin je je totaal niet comfortabel voelt maar waarvan je wel denkt dat dit bij het bedrijf zal passen, valt dit waarschijnlijk af te lezen aan je gezicht en houding. Kortom, ga voor balans. 

 

Solliciteren
Alle artikelen >
Blog cv updaten

Cv updaten in 2024: 10 handige tips

Heb je het gevoel dat je meer kunt halen uit je cv? Wij geven je de voorzet! Gebruik deze 10 tips en beland niet langer onder aan de stapel.

Sara de Rouw

5 min

effect coronavirus op sollicitatiegedrag

Hoe het coronavirus ons sollicitatiegedrag beïnvloedt

Wat hebben persconferenties over het coronavirus en sollicitaties met elkaar te maken? En waarom is werkzekerheid voor velen juist nu zo belangrijk?

Good Company Redactie

3 min

Gerelateerde artikelen