De 10 vragen die je bij elk sollicitatiegesprek kunt verwachten

4 min. leestijd
vragen sollicitatiegesprek

Tegenwoordig wil elk bedrijf uniek en origineel zijn. Of het nu gaat om werving van personeel of campagnes voor consumenten, het kan niet gek genoeg. Helaas voor deze bedrijven is er één ding waar bijna iedereen zich schuldig aan maakt: identieke vragen tijdens een sollicitatiegesprek. Helaas voor bedrijven, maar gelukkig voor jou als kandidaat. Nu kun je ervoor zorgen dat jij wél met originele antwoorden komt. Om je hierbij te helpen hebben we tien vragen voor je op een rijtje gezet die je kunt verwachten tijdens je sollicitatiegesprek.

“Waarom spreekt deze baan je zo aan?”

Met deze vraag wordt ingezet op het achterhalen van jouw zelfkennis, kennis van het bedrijf en ambitie. Zorg dus dat je je huiswerk gedaan hebt; weet wat het bedrijf doet en wat de functie waarop je solliciteert inhoudt. Laat je enthousiasme vooral doorschemeren!

Bekijk vacatures op GoodCompany

Kies een sector en vul een functietitel in:


Bekijk alle vacatures per sector:

“Wat zijn je hobby’s?”

Cliché, maar het zegt veel over jou als persoon. Houd je erg van muziek, of speel je zelfs een instrument? Waarschijnlijk ben je erg creatief! Wees trots op de dingen die je leuk vindt om te doen, of waar je energie uit haalt. Als je een hobby hebt naast je werk, is de kans groot dat dit jouw uitlaatklep is die ervoor zorgt dat je goed kunt functioneren.

“Wat kun jij bijdragen aan ons bedrijf?”

Deze vraag richt zich direct op jouw persoonlijke kwaliteiten en kennis van het bedrijf. Verdiep je daarom tijdig in het bedrijfsprofiel en zet je kwaliteiten voor jezelf op een rijtje. Koppel deze kwaliteiten aan de werkzaamheden en visie binnen het bedrijf, en voilà – een perfect antwoord op de vraag.

Sollicitatiegesprek houden

“Waarom wil je weg bij je huidige werkgever?”

Laat deze vraag je niet in verlegenheid brengen. Een groot deel van de kandidaten is op zoek naar meer uitdaging in hun functie. Uitdaging die ze bij een huidige werkgever niet krijgen. Geldt dit ook voor jou? Benadruk dan dat je voldoening haalt uit hard werken en goede resultaten. Om een andere reden weggegaan? Benoem wat je wilt benoemen. Maak je huidige/vorige werkgever nooit zwart, dit getuigt van weinig professionaliteit.

“Kun je iets vertellen over je vorige functie – welke verantwoordelijkheden had je?”

Hiermee doelt je gesprekspartner op de positie die jij hebt ingenomen binnen je team, welke taken je toegewezen kreeg en op welke manier je deze hebt uitgevoerd. Schets een goed beeld van de verantwoordelijkheden die je tot op heden hebt gehad; overdrijf het niet, maar bagatelliseer het ook vooral niet.

“Kun je een voorbeeld geven van een project waarin je je eigen ideeën hebt uitgevoerd, en hoe je dit hebt aangepakt?”

Jouw antwoord op deze vraag moet helder en concreet zijn. Het is daarom niet onverstandig om voorafgaand aan je sollicitatiegesprek een voorbeeld te bedenken van een project waar jij trots op bent. Met passie vertellen over de door jou bereikte doelen laat niet alleen zien dat je een hoop in huis hebt, ook jouw enthousiasme, ambitie en energie wordt benadrukt.

“Hoe ziet de ideale bedrijfscultuur eruit volgens jou?”

Om een beeld te krijgen van jou, en om te kijken of jij binnen het bedrijf past, is deze vraag een strategische zet. Naast het bezitten van de juiste kwaliteiten, is het minstens zo belangrijk dat je goed kunt opschieten met je collega’s. De humor en dynamiek binnen het bedrijf moeten je liggen. Wanneer dit niet aansluit is het zowel voor je werkgever als voor jou een lastige situatie. Schets daarom een reëel beeld waarin je aangeeft wat je belangrijk vindt en hoe jij het liefst werkt.

“Hoe ga je om met conflicten op de werkvloer?”

In ieder bedrijf komt het weleens voor dat er onenigheid is over een project, besluitvoering, strategie o.i.d. Dat de situatie zich voor kan doen is een gegeven, hoe jij ermee omgaat bepaalt of jij geschikt bent voor een functie of niet. Keihard de confrontatie aangaan is vaak niet de juiste oplossing, evenmin als het uit de weg gaan van conflicten.

“Welke stappen wil je nog maken in je carrière?”

Dit is een belangrijke in het rijtje. Een vraag over je carrièreplannen kun je zeker verwachten. Met jouw antwoord op deze vraag laat je namelijk zien hoeveel ambitie je hebt en waartoe je jezelf in staat acht. Veel zelfkennis en de juiste doelstellingen vormen hierbij een belangrijk onderdeel. Als je dit voor jezelf helder hebt, is het ook geen probleem om dit met enthousiasme over te brengen!

En vaak laatste sollicitatiegesprek vraag: “Heb je nog vragen voor mij?”

Je kunt ‘r donder op zeggen dat deze vraag jouw gesprek afsluit. Maak er gebruik van! Zowel inhoudelijke als praktische vragen laten zien dat je interesse hebt in de functie en bekend bent met de zaken die erbij komen kijken. Daarbij, een beetje extra informatie is voor jou natuurlijk ook prettig.
Ga goed voorbereid je sollicitatiegesprek in! Neem deze tips mee en word niet verrast door onverwachte vragen.
Solliciteren
Alle artikelen >
Blog cv updaten

Cv updaten in 2024: 10 handige tips

Heb je het gevoel dat je meer kunt halen uit je cv? Wij geven je de voorzet! Gebruik deze 10 tips en beland niet langer onder aan de stapel.

Sara de Rouw

5 min

effect coronavirus op sollicitatiegedrag

Hoe het coronavirus ons sollicitatiegedrag beïnvloedt

Wat hebben persconferenties over het coronavirus en sollicitaties met elkaar te maken? En waarom is werkzekerheid voor velen juist nu zo belangrijk?

Good Company Redactie

3 min

Gerelateerde artikelen