Ontbijt. De één zweert erbij, de ander slaat het liever over. Toch is het een belangrijk moment in je ochtendroutine waar je, als het even kan, tijd voor moet nemen. Je ontbijt is namelijk een grote bron van energie, die je nodig hebt om goed te kunnen werken. Zelfs als je de hele dag achter een computer zit. Om ’s ochtends niet te veel tijd kwijt te zijn – niemand houdt van onnodig vroeg opstaan – hebben wij een aantal snelle ontbijtideetjes voor je op een rij gezet. Eet smakelijk!
Moet een ontbijt gezond zijn? Natuurlijk is het verstandig om de juiste producten te kiezen die veel goede voedingsstoffen bevatten. Maar een lekkere boterham met een dikke laag hagelslag moet af en toe ook kunnen, toch? Het belangrijkste is om te variëren in je ontbijt; eet niet iedere ochtend hetzelfde en probeer een balans te vinden tussen gezond en lekker.
Heb je geen zin om je om te scholen tot foodgoeroe, maar wil je wel een bewust en lekker ontbijtje voor jezelf kunnen maken? Gooi eens wat fruit, noten en zuivel in een kom, en laat je verbazen door de goede smaakcombinatie! Een paar lepels (magere) kwark of yoghurt, een handje zaden- of notenmix, wat plakjes appel of banaan en een theelepeltje kaneel – in minder dan een minuut heb jij je ontbijt op tafel. Wissel dit af met bijvoorbeeld volle Griekse yoghurt, rozijnen of havervlokken voor wat extra verzadiging. Experimenteer met smaken en ontdek of er een echte ontbijtchef in je schuilt!
Bekijk vacatures op GoodCompany
Shake it ‘till you make it
We weten dat een echte professional als jij geen tijd heeft om uren in de keuken te staan om je eigen ‘oat bars’ te bakken. Daarom delen we ons geheim met jou: mik alles in een blender en drink het onderweg naar je werk. Dezelfde voedingswaarden – een tiende van de tijd.
Efficiënter kan het niet. Avocado, spinazie, banaan en (halfvolle) melk is bijvoorbeeld een gouden combinatie. Probeer ook eens amandelmelk in plaats van koeienmelk, of gooi er een paar walnoten door. Vooral bladgroenten en zoete fruitsoorten zijn ideaal voor heerlijke smoothies. Ook hier geldt; uitproberen en afwisselen. Zo tover je met de minste moeite een paar ingrediënten om in een gezond ontbijt.
Natuurlijk hebben we ook rekening gehouden met de onwankelbare boterhameters onder ons. Snel en makkelijk is een boterham zeker, maar afwisselend vaak niet. Natuurlijk kun je variatie aanbrengen in wat je op je boterham smeert, maar de praktijk leert dat we graag teruggrijpen naar ons favoriete broodbeleg. Om deze valkuil te omzeilen, en toch een beetje variatie aan te brengen in je ontbijt kun je je favoriete beleg combineren met andere ingrediënten. Begin jij de dag echt niet zonder je bammetje kaas? – Leg er wat plakjes komkommer en een handje tuinkers bovenop. Het kost misschien twintig seconden extra, maar dat smokkel je er tijdens het tandenpoetsen wel weer vanaf.
Word een echte workday prepper
Je kent ze wel, de echte fanatiekelingen als het gaat om de voorbereiding op de apocalyps – de doomsday preppers. Neem dit principe, en pas het toe in de voorbereiding op je ontbijt. Als je het leuk vindt om in de keuken te staan, en hier ook wel wat tijd aan wilt spenderen, kun je meer halen uit je ontbijt. Workday preppers zweren bijvoorbeeld bij de ‘breakfast muffin’; een vooraf bereidde (vaak hartige) muffin die je ’s ochtends alleen nog maar hoeft op te eten. Houd je van een eitje bij je ontbijt? – Mix 8 eieren, 6 eetlepels strooikaas en blokjes groente (wortel, mais, paprika, etc.) door elkaar en verdeel het mengsel over een ingevette muffinbakvorm. Bak de ontbijtmuffins vervolgens ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven (190 graden). De volgende drie ochtenden ben je verzekerd van een heerlijk ontbijt!
Een beetje energie steken in je ontbijt zorgt ervoor dat je die energie dubbel en dwars terugkrijgt.