Voorbeeld sollicitatiebrief Engels en handige tips

5 min. leestijd
sollicitatiebrief engels voorbeeld

Hoe schrijf je een Engelse sollicitatiebrief? In het Nederlands zijn de meeste formaliteiten van een sollicitatiebrief al ingewikkeld, laat staan in het Engels. Maar steeds vaker wordt er expliciet gevraagd naar een sollicitatiebrief in het Engels (ook wel cover letter, motivation letter of application letter genoemd)  – vergezeld door een Engels cv. Dit komt door de razendsnel internationaliserende arbeidsmarkt.
Veel sectoren kennen een sterke groei in bedrijven die zich ook over de grens vestigen of juist vanuit het buitenland naar Nederland komen. Om de interessante Engelse vacatures niet uit te sluiten is het belangrijk dat je een goede motivatiebrief in het Engels kunt schrijven. Maar hoe stel je een Engelse sollicitatiebrief netjes op en wat is gangbare terminologie in een Engelse motivatiebrief? We helpen je met een overzichtelijke uitleg én een voorbeeld van een Engelse sollicitatiebrief.

Opbouw Engelse sollicitatiebrief:

1. Datum
2. Afzender en geadresseerde
3. Aanhef
4. Afsluiting
5. Voorbeeld Engelse sollicitatiebrief

Bekijk vacatures op GoodCompany

Kies een sector en vul een functietitel in:


Bekijk alle vacatures per sector:

Voorbeeld sollicitatiebrief Engels

Hieronder lees je de specificaties, maar laten we beginnen met een voorbeeld van een Engelse sollicitatiebrief. Als je solliciteert bij een internationaal bedrijf zou je sollicitatiebrief in het Engels er zo uit kunnen zien. Zie jij de verschillen al tussen een Engelse en Nederlandse sollicitatiebrief?
Voorbeeld Sollicitatiebrief Engels - Example English Application Letter

Engelse sollicitatiebrief

Voordat je je Engelse sollicitatiebrief schrijft, is het belangrijk dat je je verdiept in de formaliteiten rondom solliciteren in het Engels. Denk bijvoorbeeld aan de gebruikte aanhef, afsluiting en toon in je brief Engelse sollicitatiebrief. Welke woorden kies je en hoe presenteer je jezelf in het Engels zonder fouten te maken?

Datum

Zelfs een simpele datum kan verwarring veroorzaken in het Engels. Er zijn namelijk verschillende manieren om de dag aan te duiden:

  • July 30, 2018
  • 30th July, 2018
  • July 30th, 2018
  • 30 July 2018

Welke je kiest is aan jou; ze zijn namelijk allemaal correct. Denk er wel aan dat je ‘eerste/first’ en ‘tweede/second’ wel vermeldt als ‘31st’ en ‘22nd’. Ook handig om te weten: in de Verenigde Staten worden dag en maand vaak omgedraaid in de datumvermelding. Dit betekent dat 30 juli 2018 (30-07-2018) wordt geschreven als 07-30-2018. Om verwarring te voorkomen kun je daarom beter één van de hierboven genoemde vermeldingen aanhouden in je Engelse sollicitatiebrief.

Op zoek naar een nieuwe baan?

Deel je cv met ons, dan gaan we samen op zoek naar een baan die echt bij je past.

Sleep je cv hierheen of een bestand

of een bestand (docx of pdf)

(docx of pdf)

Afzender en geadresseerde

Je vermeldt de afzender zoals je ook in een Nederlandse sollicitatiebrief zou doen, in de linker- of rechterbovenhoek van je brief. De geadresseerde vermeld je door de juiste titel te kiezen en het adres goed te vermelden. In het Engels is de gangbare mannelijke aanspreektitel ‘Mr.’ en de vrouwelijke aanspreektitel ‘Ms.’ – gevolgd door de achternaam van de geadresseerde. Wanneer de geadresseerde een academische titel heeft, wordt in beide gevallen de titel vervangen door ‘Dr.’.

Let op: in Amerika is het gangbaar om óók de voornaam voluit te schrijven.

Het adres van de geadresseerde vermeld je op de volgende manier:
[huisnummer] [straatnaam], [eventueel district/wijk], [plaatsnaam]
[postcode], [land]

Een ingevuld voorbeeld ziet er als volgt uit:
      Mr. W. Atkins
      Tommy Hilfiger
      63 Brompton Road, Knightsbridge, London
      SW3 1DB, United Kingdom

Uiteraard is dit niet de enige manier om een adres te vermelden. Om zeker te weten dat je de goede vermelding gebruikt, kun je even op de website kijken van het bedrijf waar je solliciteert. Hier staat het adres zeker goed op.

Aanhef Engelse sollicitatiebrief

Gelukkig is de aanhef in het Engels minder ingewikkeld dan in het Nederlands. Waar je bij een Nederlandse sollicitatiebrief kunt kiezen uit ‘Geachte’, ‘Beste’ of elke andere vorm van begroeting, zit je met ‘Dear’ altijd veilig als aanhef voor een Engelse sollicitatiebrief.

In je aanhef herhaal je de titel en naam van de geadresseerde, dus ‘Dear Mr. Atkins’ is het begin van je Engelse sollicitatiebrief.

Afsluiting Engelse sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief in het Engels afsluiten kan op verschillende manieren:
      Yours sincerely,

Deze vorm wordt gebruikt wanneer de naam van de geadresseerde bekend is.
      Yours faithfully,

Deze vorm wordt gebruikt wanneer de geadresseerde een onbekende is.
      Sincerely yours,

Dit is de Amerikaanse versie van het Britse ‘Yours sincerely,’.

In alle gevallen schrijf je het eerste woord met een hoofdletter en het daaropvolgende woord met een kleine letter. De afsluiting wordt gevolgd door een komma en jouw handtekening en naam komen onder de afsluitingsregel te staan.

Handige tips & tricks

Een sollicitatiebrief in het Engels schrijven is niet altijd even makkelijk. Vaak gaat een sollicitatie namelijk gepaard met het nodige vakjargon. Gelukkig is online marketing een branche waarin Engelse termen veelal direct overgenomen en toegepast worden in Nederlandse zinnen. ‘Internet markthandel’ klinkt minder lekker dan ‘online marketing’, toch? Waar je wel op moet letten zijn de ‘vernederlandste’ termen; marketingspecialist wordt in het Nederlands aan elkaar geschreven, terwijl het in het Engels echt los van elkaar moet. Voor Engelse termen in je sollicitatiebrief geldt: bij twijfel – los.
Voor de één is schrijven in het Engels makkelijker dan voor de ander. Mocht jij bij de laatste groep horen; laat je sollicitatiebrief vooral even lezen door iemand die Engels als moedertaal heeft of gewoon erg goed is in de taal.
Voordat je een Engelse sollicitatiebrief gaat schrijven is het belangrijk om uit te vinden in welk land de geadresseerde zich bevindt en je woordkeuze hierop aan te passen. Vaak zit je in Europa goed met de Britse formaliteiten en wijkt alleen Amerika af in woordkeuze.
Een goede Engelse sollicitatiebrief laat gelijk zien dat je naast Nederlands ook Engels goed beheerst. Wel zo handig als je solliciteert op een functie in het buitenland of een functie waarin je veel met buitenlandse collega’s samenwerkt. Je brief vormt daarom een interessant onderdeel van jouw personal branding.

Meer weten over solliciteren?

Is je cover letter helemaal klaar? Ontdek welke stappen jij nog meer kunt maken! Of je nu op zoek bent naar een sollicitatiebrief voorbeeld of tips om je cv een boost te geven, wij staan voor je klaar. Voor meer tips, advies en informatie over solliciteren, de arbeidsmarkt of een nieuwe baan kun je altijd contact opnemen met één van de consultants van Good Company.
Solliciteren
Alle artikelen >
Blog cv updaten

Cv updaten in 2024: 10 handige tips

Heb je het gevoel dat je meer kunt halen uit je cv? Wij geven je de voorzet! Gebruik deze 10 tips en beland niet langer onder aan de stapel.

Sara de Rouw

5 min

effect coronavirus op sollicitatiegedrag

Hoe het coronavirus ons sollicitatiegedrag beïnvloedt

Wat hebben persconferenties over het coronavirus en sollicitaties met elkaar te maken? En waarom is werkzekerheid voor velen juist nu zo belangrijk?

Good Company Redactie

3 min

Gerelateerde artikelen