Personeel werven tijdens feestdagen: 7 slimme tips voor succes

11 min. leestijd
Personeel werven feestdagen

De feestdagen komen er weer aan! Kaarslicht, kerstbomen, uitgebreide diners, pakjes en gezelligheid. Maar ook een unieke kans voor slimme wervers die tijdens de feestdagen personeel aanwerven. Terwijl de wereld zich in kerstsfeer hult, versieren bedrijven zich met talent om hun doelstellingen van het nieuwe jaar te gaan waarmaken. In dit artikel onthullen we de geheime ingrediënten voor succesvolle werving tijdens de feestdagen. Zodat je zeker weet dat je er het eerste kwartaal direct sterk voorstaat.

 

Tip 1: Bouw je wervingsstrategie vroeg en grondig op voor de feestdagen


Wachten tot het laatste moment is geen optie. Vooral niet tijdens de feestdagen, wanneer de dagen al schaarser en hectisch zijn door vakantieperiodes. Om succesvol toptalent aan te trekken, is het essentieel om je wervingsstrategie ruim van tevoren in kaart te brengen. Hier zijn enkele stappen om in gedachten te houden:

 • Vroeg beginnen: Begin ruim op tijd met de voorbereiding van je wervingscampagnes, bij voorkeur enkele maanden voor de feestdagen. Dit geeft je de ruimte om alles grondig te plannen en uit te voeren.

 • Teamcoördinatie: Zorg ervoor dat alle betrokkenen in je wervingsteam, zoals tekstschrijvers, HR-professionals, ontwerpers, managers en marketeers, goed gesynchroniseerd zijn, zodat ze voldoende tijd hebben om hun deel van het proces op te pakken en door te geven aan de volgende.

 • Positie-identificatie: Identificeer de openstaande posities die je wilt invullen. Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van de vereiste vaardigheden en kwalificaties voor elke functie. Let erop dat dit extra lastig is als je mensen wil aantrekken voor posities die je op dit moment nog niet hebt, bijvoorbeeld voor organisaties die van start-up naar volwaardige scale-up willen doorgroeien.

 • Functieomschrijvingen: Werk nauw met je team samen om gedetailleerde functieomschrijvingen op te stellen. Deze moeten niet alleen de verantwoordelijkheden van de rol duidelijk uiteenzetten, maar ook de bedrijfscultuur en de voordelen van het werken bij jouw organisatie benadrukken. Vergeet niet om ook de soft skills goed in kaart te brengen want die zijn in the end vaak nog belangrijker dan de hard skills!

 • Budget en doelstellingen: Bepaal je wervingsbudget en doelstellingen. Een goed budget stelt je in staat om effectieve marketingcampagnes te financieren, terwijl duidelijke doelstellingen je helpen om het succes van je inspanningen te meten. Bedenk ook waar je dat budget aan gaat uitgeven. Heb je bijvoorbeeld al abonnementen om te werven via LinkedIn of Indeed, of ga je die nog aanschaffen? Wil je betaalde campagnes via social media gaan inzetten en waar richt je je dan precies op bij het bepalen van de doelgroepen en je doelstellingen? Denk zeker bij medior- en seniorposities ook na over een budget dat je aan recruitmentogranisaties kan uitgeven omdat je hierbij vooral richt op (geliefd!) talent dat niet uit zichzelf zoekt en solliciteert.

 • Recruitment marketing: Met recruitment marketing probeer je de reis die een kandidaat aflegt, van eerste contact met je werkgeversmerk tot het tekenen van een arbeidsovereenkomst, zo veel mogelijk te sturen en ondersteunen. Door doelgericht berichten uit te zetten op verschillende (online) kanalen, begeleid je de kandidaat door de gehele funnel. Hierbij is het belangrijk om je boodschap af te stemmen op de fase waarin een kandidaat zich bevindt. Stem je dit goed op elkaar af, dan loods je een potentiële kandidaat vloeiend de juiste richting op.

Door deze stappen te volgen en je wervingsstrategie tijdig te plannen, ben je goed voorbereid om de juiste kandidaten aan te trekken en je wervingsproces tijdens de feestdagen soepel te laten verlopen.

 

 

Tip 2: Domineer tijdens de feestdagen de zoekresultaten met SEO-geoptimaliseerde vacatureteksten


In een wereld waar zoekmachines regeren, is SEO (Search Engine Optimization) de sleutel tot het vergroten van de zichtbaarheid van je vacatureteksten. Hier zijn enkele waardevolle inzichten om je vacatureteksten te optimaliseren voor maximale impact:

 • Keyword-kracht: Het begint allemaal met de kracht van zoekwoorden. Onderzoek grondig welke zoekwoorden en -zinnen jouw doelgroep gebruikt om banen te vinden die overeenkomen met de posities die jij aanbiedt. Dit kunnen synoniemen of specifieke termen zijn die beter presteren dan de functietitel die je oorspronkelijk had bedacht. Denk niet alleen aan een goede titel, maar verweef ook synoniemen en long tail keywords in je vacatureteksten.
 • Strategische implementatie: Zodra je je zoekwoorden hebt geïdentificeerd, gebruik je ze strategisch in je vacatureteksten. Plaats ze niet alleen in de titel, maar ook in de hoofdtekst van de vacature. Dit verhoogt de kans dat je vacature hoger in de zoekresultaten verschijnt wanneer potentiële kandidaten zoeken. Houd in je achterhoofd dat zoekmachines een tekst analyseren op de manier waarop jij hem insteekt, dus: in de titel staan de belangrijkste keywords, vervolgens in de kopjes, en alles zoveel mogelijk aan het begin van een tekst.
 • Aantrekkelijkheid en relevantie: Zorg ervoor dat je vacatureteksten zowel aantrekkelijk als relevant zijn. Het is niet voldoende om simpelweg met zoekwoorden te strooien. Het is net zo belangrijk dat je kandidaten boeit met overtuigende informatie over de rol, het bedrijf en de voordelen van het werken bij jou. Ook leuk: zorg voor extra creatieve vacatureteksten die direct enorm opvallen!
 • SEO-tools: Overweeg het gebruik van SEO-tools en software om de prestaties van je vacatureteksten te verbeteren (zelf gebruiken wij bijvoorbeeld SEMrush). Deze tooling kan je helpen bij het vinden van de meest effectieve zoekwoorden en het bijhouden van je positie in de zoekresultaten. Ook kun je bijvoorbeeld bij concurrenten kijken hoe zij hun websites hebben opgebouwd.

Met deze benadering van SEO-geoptimaliseerde vacatureteksten zorg je ervoor dat je doelgroep jouw vacatures snel en gemakkelijk kan vinden, waarmee je de kans op het aantrekken van de juiste kandidaten aanzienlijk vergroot.

 

 

Tip 3: Creëer betoverende wervingscampagnes tijdens de feestdagen


Tijdens de feestdagen is de lucht vol van magie. Een mooi moment dus om daar gebruik van te maken in je wervingsinspanningen. Hier zijn enkele betoverende ideeën om je wervingscampagnes creatiever en gedenkwaardiger te maken:

 • Kerstborrels en eindejaarwebinars: Organiseer virtuele of fysieke kerstborrels en eindejaarwebinars om potentiële kandidaten te betrekken. Laat hen kennismaken met je bedrijfscultuur, de mensen achter de organisatie en de voordelen van werken bij jou.
 • Film je bedrijfsverhaal: Laat een kerstfilm maken die het verhaal van je bedrijf op een originele en meeslepende manier vertelt. Dit kan een unieke manier zijn om de cultuur en waarden van je organisatie te delen en kandidaten te inspireren. Eén van onze klanten heeft een VR-pagina waarop je een virtuele rondleiding krijgt op de vloer; ook een perfecte manier om een inkijkje te geven in je bedrijf!
 • Sociale media spektakel: Gebruik sociale media om een feestelijke sfeer te creëren. Deel feestelijke content, zoals kerstquizzen, medewerkersverhalen en feestelijke foto’s. Moedig je medewerkers aan om hun eigen kerstwervingsberichten te delen om het bereik te vergroten.
 • E-mailmarketing met een twist: Stuur gepersonaliseerde kerstgroeten en wervingsboodschappen via e-mail. Overweeg het toevoegen van exclusieve kerstaanbiedingen of incentives om kandidaten aan te moedigen om te solliciteren. Cadeautjes doen het altijd goed en zeker tijdens de feestdagen!
 • Feestelijke blogposts: Creëer blogposts die de feestelijke sfeer vastleggen en tegelijkertijd relevante tips en bedrijfsinformatie delen. Vertel bijvoorbeeld een leuke anekdote over hoe de kerstpakketten dit jaar tot stand zijn gekomen.

Deze creatieve benaderingen helpen je om potentiële kandidaten aan te trekken en je merk te versterken. Ze zorgen ervoor dat je wervingsinspanningen tijdens de feestdagen zowel leuk als effectief zijn. Vergeet niet dat de feestdagen draaien om plezier en verbinding, en dit kun je ook toepassen in je wervingsstrategie.

 

 

Tip 4: Flexibiliteit tijdens de feestdagen in sollicitatiegesprekken voor een betere kandidaatervaring


Een p
ersoonlijk sollicitatieproces, maakt een wereld van verschil. Door vanaf de start empathie en betrokkenheid te tonen laat je direct zien wat je als werkgever waard bent. Tijdens de feestdagen hebben kandidaten vaak extra verplichtingen en een hectisch schema. Beweeg naar ze toe om de kans op succesvolle werving te vergroten — ook bij het plannen van sollicitatiegesprekken. Overweeg de volgende stappen:

 • Buiten de kantoortijden: Bied avond- en weekendopties aan voor sollicitatiegesprekken. Dit maakt het voor kandidaten die overdag werken of andere verplichtingen hebben veel gemakkelijker om deel te nemen.
 • Virtuele opties: Overweeg het gebruik van virtuele sollicitatiegesprekken via videoconferentie. Dit bespaart kandidaten reistijd en geeft hen nog meer flexibiliteit.
 • Duidelijke communicatie: Communiceer helder met kandidaten over de flexibele opties die je aanbiedt. Dit toont je betrokkenheid bij hun behoeften en creëert een positieve eerste indruk.
 • Stel alternatieve data voor: Als een kandidaat aangeeft dat ze niet beschikbaar zijn op de voorgestelde tijden, wees dan bereid om alternatieve datums voor te stellen om ervoor te zorgen dat ze de kans krijgen om te solliciteren. Of plan eerst een korte telefonische kennismaking van ongeveer 30 minuten in. Dan kun je toch al even kort checken of het mogelijk iets gaat worden. Het is wel belangrijk dat dit het sollicitatieproces niet onnodig vertraagt, dus daarna weer snel doorpakken!

Het bieden van flexibiliteit in sollicitatiegesprekken is niet alleen een teken van respect voor kandidaten, maar het kan ook resulteren in een positievere kandidaatervaring en helpen bij het aantrekken van geschikte kandidaten voor je organisatie.

 

 

Tip 5: Afstemmen op seizoensgebonden behoeften voor effectieve werving tijdens de feestdagen


Seizoensgebondenheid kan een cruciale rol spelen in het succes van je wervingsstrategie tijdens de feestdagen. Het is belangrijk om te herkennen of je specifieke seizoensgebonden behoeften hebt en je wervingsbenadering daar vervolgens op aan te passen. Hier zijn enkele belangrijke stappen:

 • Analyseer de behoeften: Identificeer welke afdelingen of functies in je organisatie seizoensgebonden versterking nodig hebben. Bijvoorbeeld, in de detailhandel kan extra personeel nodig zijn om de feestdrukte op te vangen.
 • Duidelijke communicatie: Wees duidelijk en transparant in je communicatie met potentiële kandidaten. Leg uit dat de functie tijdelijk en seizoensgebonden is, en benadruk eventuele specifieke vereisten, zoals beschikbaarheid tijdens de vakantieperiode.
 • Voordelen benadrukken: Vergeet niet de voordelen te benadrukken die seizoensgebonden medewerkers kunnen ontvangen, zoals flexibele werktijden, een hoger salaris tijdens feestdagen, ervaring opdoen in een specifieke branche en mogelijkheden voor langetermijnwerk na het seizoen.
 • Snelle actie: Eigenlijk is dit altijd enorm belangrijk, maar zeker voor seizoensgebonden werk: zorg voor een efficiënt wervingsproces. Snelle reageren en vlug opvolgen zijn écht essentieel om toptalent aan te trekken. Bij langdurige trajecten, teveel mensen die er over willen meebeslissen en/of extreme assessmenttrajecten, haken kandidaten snel af en worden afgeleid door een andere interessante werkgever die wél snel handelt.

Door je wervingsstrategie af te stemmen op seizoensgebonden behoeften, kun je de juiste mensen aantrekken om de piekperiode met succes aan te gaan, terwijl je tegelijkertijd de verwachtingen van kandidaten managet. Dit draagt bij aan een soepel wervingsproces en een positieve ervaring voor zowel jouw organisatie als de kandidaten.

 

 

Tip 6: Versterk je wervingsnetwerken met feestelijke connecties


Tijdens de feestdagen trekken mensen dichter naar hun vrienden en familie, wat een uitgelezen kans biedt voor slimme werving. Maak gebruik van deze gelegenheid door je huidige medewerkers aan te moedigen om potentiële kandidaten enthousiast te maken voor je organisatie. Hier zijn enkele strategieën om dit effectief te doen:

 • Medewerkers als ambassadeurs: Moedig je medewerkers aan om je organisatie te vertegenwoordigen en te delen met vrienden en familie tijdens Sinterklaasavonden, kerstdiners en oudejaarsborrels – zowel thuis als op de studentenvereniging en voetbalclub. Ze zijn je beste ambassadeurs en kunnen perfect vertellen waarom jouw bedrijf de moeite waard is.
 • Verwijzingsprogramma’s: Richt verwijzingsprogramma’s in die medewerkers belonen voor het doorverwijzen van gekwalificeerde kandidaten die uiteindelijk in dienst treden. Dit kan variëren van financiële beloningen tot andere incentives. 
 • Duidelijke communicatie: Zorg ervoor dat je medewerkers goed geïnformeerd zijn over de openstaande functies en het soort kandidaten dat je zoekt. Duidelijke communicatie helpt ze om effectiever te verwijzen.
 • Follow-up en waardering: Wees proactief in het opvolgen van verwijzingen en toon waardering voor de inspanningen van je medewerkers. Het creëren van een cultuur waarin medewerkers zich gewaardeerd en betrokken voelen, zal de bereidheid om potentiële kandidaten door te verwijzen alleen maar verder vergroten.

Het benutten van bestaande netwerken en het aanmoedigen van medewerkers om potentiële kandidaten te verwijzen, kan resulteren in waardevolle aanwinsten voor je organisatie. Dit versterkt niet alleen je talentenpool, maar bevordert ook een positieve bedrijfscultuur waarin betrokkenheid en samenwerking centraal staan.

 

 

Tip 7: Een warm welkom voor nieuwe teamleden tijdens de feestdagen


Wanneer je nieuwe medewerkers tijdens de feestdagen verwelkomt, wil je ervoor zorgen dat ze zich direct welkom en gewaardeerd voelen. Hier zijn enkele stappen om een positieve onboardingservaring te creëren en nieuwe teamleden te betrekken bij de feestsfeer:

 • Persoonlijke introductie: Zorg voor een warm welkom door nieuwe medewerkers persoonlijk te begroeten en hen te introduceren bij hun collega’s. Dit bevordert een gevoel van verbondenheid vanaf dag één. Eén van onze klanten vertelde dat ze elke nieuwe medewerker met een enorm applaus begroeten op de eerste werkdag. Reken maar dat je je dan gezien en welkom voelt!
 • Feestelijke betrokkenheid: Betrek nieuwe teamleden bij alle georganiseerde feestjes. Laat hen deel uitmaken van de feestelijke tradities en activiteiten in je organisatie, wat bijdraagt aan een gevoel van samenhorigheid. Dit is immers het perfecte moment om je collega’s direct écht te leren kennen.
 • Mentorschap en ondersteuning: Wijs een mentor toe aan nieuwe medewerkers, iemand die hen begeleidt en ondersteunt tijdens hun eerste weken. Dit helpt ze om snel vertrouwd te raken met de bedrijfscultuur en processen. Breng dit ook al tijdig met elkaar in kaart zodat niet direct de eerste onbaordingsdagen de mentor/buddy al met vakantie is.
 • Duidelijke onboarding: Zorg voor een gestructureerd onboardingproces waarbij nieuwe medewerkers duidelijke informatie krijgen over hun rol, verantwoordelijkheden en bedrijfsprocedures. Dit geeft hen een gevoel van controle en vertrouwen.
 • Open communicatie: Moedig nieuwe medewerkers aan om vragen te stellen en feedback te geven. Een open communicatiekanaal (zelf gebruiken wij bijvoorbeeld Slack) kan ze geruststellen en een gevoel van betrokkenheid vergroten. Bovendien blijf je op die manier ook verbonden met de mensen die thuis werken.

Een warm welkom en een positieve onboardingervaring dragen niet alleen bij aan de tevredenheid van nieuwe medewerkers, maar versterken ook hun betrokkenheid op de lange termijn. Dit draagt bij aan een hechte en productieve werkomgeving, ongeacht het seizoen.

Liever de feestdagen zelf zoveel mogelijk thuis vieren, alle drukte en hectiek van werven laten voor wat het is, maar wél nieuwe mensen aannemen? Neem vrijblijvend contact met Good Company op. We weten precies hoe we deze periode succesvol door kunnen komen en staan graag naast je tijdens het gehele traject.

 

Voor werkgevers
Alle artikelen >
Personeel werven feestdagen

Personeel werven tijdens feestdagen: 7 slimme tips voor succes

De feestdagen komen er weer aan! Kaarslicht, kerstbomen, uitgebreide diners, pakjes en gezelligheid. Maar ook een unieke kans voor slimme wervers die tijdens de feestdagen personeel aanwerven. Terwijl de wereld zich in kerstsfeer hult, versieren bedrijven zich met talent om hun doelstellingen van het nieuwe jaar te gaan waarmaken. In dit artikel onthullen we de […]

Eva Haarsma

11 min

Blog Good Company_Ervaring van Studytube

Ervaring Good Company door Studytube: Van veelbelovende start-up tot internationale scale-up

Studytube maakte de afgelopen jaren een indrukwekkende groei door van kleine start-up naar een internationale scale-up met een succesvol leerplatform. Hoe ze deze ontwikkeling doormaakte, wat Studytube precies voor bedrijf is, waar ze naartoe willen groeien in de toekomst en wat de bijdrage van Good Company is geweest als recruitmentpartner? Dat lees je in dit interview met Studytube!

Eva Haarsma

7 min

Gerelateerde artikelen