Over de baan
Is je nieuwe baan het waard om voor te verhuizen? Dat is natuurlijk het belangrijkste om voor jezelf vast te stellen. Daarbij kun je de volgende vragen gebruiken:
1. Om wat voor baan gaat het?
Gaat het echt om je droombaan waarvan je al jaren roept dat dat is wat je graag zou willen doen, of lokt de baan je vooral omdat het even iets anders is dan het bekende? Zijn de werkzaamheden die je in jouw baan uit gaat voeren anders dan wat je op dit moment in je huidige baan doet? Voor iets nieuws gaan is altijd spannend en lijkt daarom al snel interessant. Maar kijk eens of je daar ook doorheen kunt prikken. Is de baan dan nog steeds precies wat je wil?
Bekijk vacatures op GoodCompany
2. Hoe ziet de toekomst van het bedrijf eruit?
Zowel startups als bedrijven met grote namen lijken vaak heel tof om bij te werken. Ze hebben het misschien over hun grootse plannen en vernieuwende projecten. Maar hoe zit dat eigenlijk echt? Probeer door het promopraatje heen te kijken en te ontdekken hoe het bedrijf er daadwerkelijk over 5 jaar voor staat. Het handigst zou zijn als je een aantal mensen kan spreken dat al een langere tijd voor het bedrijf werkt. Hoe ervaren zij de groei en vooruitgang van het bedrijf? En hoe is het verloop wat betreft de werknemers?
3. Zijn de vooruitzichten beter dan in mijn huidige situatie?
Het kan best zijn dat de werkzaamheden die je in je nieuwe baan gaat uitvoeren grotendeels hetzelfde zijn als de taken die je nu doet. Maar dan kan er wel verschil zitten in de vooruitzichten van je baan. Waar je in je huidige functie misschien al een tijd blijft steken op hetzelfde niveau kan het best zijn dat je in je nieuwe baan veel meer verantwoordelijkheden en doorgroeimogelijkheden krijgt. Probeer voor zowel je nieuwe baan als je huidige baan vast te stellen wat je over 5 jaar doet en kan.
4. Hoe is de financiële situatie?
In principe is het belangrijker dat je de nieuwe baan kiest om de werkzaamheden en doorgroeimogelijkheden die er geboden worden. Toch is de financiële situatie niet geheel onbelangrijk, zeker als je gaat verhuizen. De verhuizing zelf en eventuele aanpassingen aan de nieuwe woning brengen natuurlijk flink wat kosten met zich mee. Maar nog belangrijker is: wat ben je in verhouding maandelijks kwijt aan het wonen? Het kan best zijn dat je flink veel meer gaat verdienen in je nieuwe baan, maar als je verhuist naar een stad waar de woningprijzen aanzienlijk hoger liggen ga je er in verhouding niet veel op vooruit. Houd hier rekening mee.
Over de woonplaats
Als je overweegt om te verhuizen voor je baan is het natuurlijk belangrijk of de nieuwe baan leuk is. Maar minstens zo belangrijk is het om vast te stellen of de nieuwe woonplaats ook zal bevallen. Ga er vooraf meerdere keren langs en probeer de volgende zaken te achterhalen:
5. Hoe bevalt de ligging van de nieuwe woonplaats?
Dat is natuurlijk een heel open vraag. Maar het antwoord zal voor iedereen van verschillende aspecten afhangen. Woon jij graag in een drukke stad of liever ergens op het platteland? Ligt het tussen de snelwegen of is er veel natuur in de omgeving? En is de woonplek te bereiken met het openbaar vervoer? Vind je dit belangrijk?
6. Hoe zijn de inwoners van de stad? En pas ik daar tussen?
Naast de ligging is het ook belangrijk om de inwonerscultuur van de woonplek te bepalen. Is het een studentenstad, een stad waar veel jonge gezinnen wonen of is de gemiddelde leeftijd 50plus? Is dit heel anders dan waar je nu woont? Zie jij jezelf hier wel wonen? En hoe zit dat over 5 jaar?
7. Hoe is de stad buiten werk om?
Of je nou een baan hebt van 32 uur per week of 40 uur per week, je bent nog altijd meer uren in de week niet aan het werk. Daarom is het ook belangrijk om na te gaan wat de woonplaats te bieden heeft buiten werk om. Houd jij van cultuur? Dan zul je het belangrijk vinden dat er een schouwburg / bibliotheek / bioscoop in de stad aanwezig is. Ben je een sportliefhebber? Dan kijk je waarschijnlijk eerder naar de verschillende sportaccommodaties en evenementen die de locatie biedt. Bepaal aan de hand van wat jij belangrijk vindt of de woonplaats bij jou past of niet.
8. Hoe is de woonplaats voor mijn gezin?
Wanneer je een gezin hebt dat meeverhuist is het natuurlijk ook belangrijk om te bekijken of de woonplaats ook voor hen genoeg te bieden heeft. Is er een goede school voor je kinderen? En is dat alleen een basisschool of biedt de locatie ook middelbaar onderwijs aan? Is er verder ook genoeg te doen voor je partner en kinderen?
9. Hoe is het klimaat?
Deze vraag is misschien vooral interessant als je van plan bent om naar het buitenland te verhuizen. Vertrek je dan naar een plek waar het warmer is dan waar je nu woont? En kun je hier goed tegen? In Nederland zijn de verschillen minder groot, maar misschien heb je zelfs hier wel een voorkeur voor een binnenlands klimaat of een frisse zeebries.
Algemeen
Behalve de belangrijke zaken rondom je nieuwe baan en de woonplaats waar je naartoe verhuist, is er ook nog een aantal andere punten om rekening mee te houden.
10. Is mijn partner akkoord?
Dit punt hadden we misschien wel iets eerder kunnen noemen, want het is behoorlijk belangrijk of degene met wie je samenleeft aan boord is met dit idee. Wat voor consequenties heeft het voor hem of haar? En wat voor effect heeft het op jullie relatie als jullie verhuizen voor jouw baan?
11. Matcht de nieuwe stad en organisatie met mij en mijn familie?
Er is al genoemd dat het belangrijk is om te bepalen of de woonplaats genoeg te bieden heeft voor jou en je gezin. Maar het is ook goed om vast te stellen wat de nieuwe woonplaats en je nieuwe werk voor invloed hebben op de tijd die jullie samen doorbrengen. Ben je langere dagen van huis en moet je veel overwerken? Of heb je juist hele flexibele tijden en is er ook de mogelijkheid om thuis te werken?
12. Wat laat ik achter?
Het is natuurlijk goed om te kijken wat je er allemaal voor terugkrijgt als je verhuist en begint aan een nieuwe baan. Maar besef je ook wat je allemaal achterlaat als je deze stap zet. Laat je veel vrienden en familie achter? En hoe zit het met je sportclub? Kan je hier wel zonder? En hoeveel moeite is het om je sociale contacten te blijven zien?
13. Hoe ga ik om met verandering?
Het is heel goed dat je je tot in de puntjes voorbereidt door je te verdiepen in de nieuwe baan en woonplaats. Maar dit is een vrij theoretische aanpak. Probeer je ook zo goed mogelijk voor te stellen hoe het er in de praktijk uit gaat zien. Heb jij snel last van heimwee? En leg jij snel nieuwe contacten? Kan je snel schakelen of duurt het altijd wel even voordat jij ergens op je plek bent?
14. Heb ik een backup plan?
Het is misschien niet heel leuk om over na te denken, maar het zou natuurlijk kunnen dat het hele avontuur nogal tegenvalt. Is er dan nog een weg terug? Ga je je huis direct verkopen? Of verhuur je deze in eerste instantie onder? En hoe zit het met je huidige werk? Mag je hier weer aankloppen als je spijt hebt of wordt dit lastig? Het is natuurlijk niet nodig om er bij voorbaat vanuit te gaan dat het een flop wordt, maar het kan wel handig zijn om te weten wat je opties zijn als het toch tegenvalt.
15. Voors en tegens
Als je je al het bovenstaande hebt afgevraagd komt er waarschijnlijk wisselende informatie tevoorschijn. Er zijn ongetwijfeld een boel positieve punten waaruit blijkt dat het een goed idee is. Maar er zullen ook nadelen aan het plan kleven waardoor je nog niet helemaal overtuigd bent. Wat je simpelweg kunt doen is de voors en tegens naast elkaar leggen en kijken welke rij het langst is. Wel handig om de voor- en nadelen ook in te delen op de waarde die je eraan hecht. Het ene punt is waarschijnlijk belangrijker dan het andere en zal dus ook zwaarder wegen op de voor- en tegen balans.