A GOOD Life – Make 2024 REAL

4 min. leestijd

In de dagelijkse drukte vergeten we soms dat we allemaal bezig zijn met het inkleuren van ons eigen meesterwerk: ons leven. Je zet er met potlood de lijntjes voor uit, maar wat het uiteindelijke resultaat mag worden, merk je pas along the way. 

En we willen het allemaal heel graag zo goed mogelijk doen… dus alles wat er voorbij komt in dat leven, zit dan ook wel eens in de weg. Volgens de leer van Wabi Sabi, een Japanse filosofie, zit schoonheid juist in dat wat imperfect is. Niets is perfect, niets is ooit af en niets is voor altijd. En dat is oké, dat is zelfs prachtig.

Hier zijn wat eenvoudige tips voor 2024 om een oprecht en betekenisvol leven te leiden, zonder de druk van perfectie, meningen en verwachtingen.

  1. Paint With Your Own Colors

Het leven is jouw canvas en je hoeft geen Picasso te zijn om er een meesterwerk van te maken. Kies de kleuren die je liefhebt, blijf trouw aan jezelf en leef je leven met passie, zonder voortdurend beïnvloed te worden door het kleurenpalet dat een ander aanspreekt. Gekke, vrolijke dingen doen die geen enkel ander doel hebben dan dat het plezier oplevert, is daarom intens belangrijk. Soms helpt het om eens buiten je comfortzone te stappen. Vergeet niet: de enige mening die echt van waarde is, is die van jezelf. Be bold!

  1. Simply Positive

Altijd maar positief moeten zijn… het is eigenlijk best wel stressvol. Je hoeft echt niet constant met een glimlach rond te lopen. Al helpt het je wel om situaties die je lastig vindt, eens anders te benaderen. Kun je er misschien ook de lol van inzien dat je zoon een puberbrein heeft of dat iemand op straat heel geërgerd kan kijken? Ook met dankbaarheid stilstaan bij kleine momenten, levert je veel op. Probeer ze te vangen. De zon op je gezicht, het klunzige loopje van een hond, een wegschietende eekhoorn in de boom. Het leven kan al heel mooi zijn in die subtiele momenten van plezier en die zijn overal te vinden, als je er maar voor openstaat.

  1. Embrace Time

De tijd gaat enorm snel, voor de meesten van ons. We leven in de waan van de dag – of wórden geleefd. Wat niet meehelpt, is dat we de tijd die we ‘vrij’ hebben, vaak moe zijn, omdat we al zoveel moeten (vaak ook opgelegd door onszelf). En daarbij in een wereld leven die bestaat uit korte, digitale fragmenten van vermaak die gemaakt zijn om jou eindeloos naar te laten kijken. Dat kost weinig energie dus je valt er al snel voor. Maar als je opkijkt van je scherm, is er zo weer een avond voorbij en heb je het tikken van de klok volledig gemist. Wil je de tijd wat vertragen? Pak dan liever een boek, plan een avond met vrienden, ga muziek luisteren en leg je schermen aan de kant. Je zult zien dat je avonden en weekends (en dus je vrije tijd) daarmee veel langer duurt, je meer bewust bent van je vrije uren én er meer van geniet.

Maakt werken gelukkig? Het antwoord dat je niet verwacht!

  1. Connections That Feel Real

Verbinding ontstaat in de echte momenten, niet in perfecte scenario’s. Kijk eens om je heen en zie de mensen met wie we samen de wereldbol over wandelen. Een praatje bij de bakker, iemand helpen in de supermarkt, een vriendelijk knikje naar een wildvreemde op straat. We zijn hier niet alleen en niemand is een eiland. We hebben elkaar nodig en elke glimlach die je uitdeelt, geeft een ander ergens weer door. Inspireer jezelf door anderen te inspireren. 

  1. Grow Unpolished

Groei is er in alle vormen en maten. En we groeien meer dan we vaak denken. We zijn er met z’n allen namelijk ontzettend goed in geworden om te focussen op wat niet af is, en heel snel te vergeten wat we allemaal al wél gedaan hebben. Kijk eens terug in je agenda of je foto’s en je ziet al snel zoveel mooie momenten, behaalde successen, geslaagde acties en misschien ook (inmiddels verwerkte) moeilijkere momenten terug. Vergeet daarbij niet dat immateriële groei je uiteindelijk veel meer oplevert dan steeds een grotere auto. Groei de kant op die bij je past en wees jezelf, zodat de mensen die op zoek zijn naar iemand als jij, je ook daadwerkelijk kunnen vinden. 

Meer tips over persoonlijke ontwikkeling vind je hier!

  1. A Life in Progress

Besef dat jouw meesterwerk nooit af is – niet zolang je leeft althans. Het gaat niet om het einddoel, het gaat om jouw reis. Waarom zou je dan zo’n haast hebben? Je leven is een voortdurende creatie, een werk in uitvoering. Schilder met authenticiteit, omlijn de details met oprechtheid en strooi er glitters overheen waar mogelijk. Zodat je leven een feest van echte kleuren is waar jij zelf volledig in tot je recht komt. Probeer vooral niet zo snel mogelijk die eindstreep te halen… en neem jezelf niet altijd zo serieus. 😉

Het jaar zit er weer bijna op! We hopen oprecht dat je er – ondanks ook alle verdriet in de wereld (of misschien wel juist daarom, omdat het immers ook heel veel in perspectief heeft gezet) – net zo van hebt kunnen genieten als wij dat hebben gedaan. Good Company wenst iedereen een oprecht en betekenisvol 2024.

Leven
Alle artikelen >

A GOOD Life – Make 2024 REAL

In de dagelijkse drukte vergeten we soms dat we allemaal bezig zijn met het inkleuren van ons eigen meesterwerk: ons leven. Je zet er met potlood de lijntjes voor uit, maar wat het uiteindelijke resultaat mag worden, merk je pas along the way.  En we willen het allemaal heel graag zo goed mogelijk doen… dus […]

Eva Haarsma

4 min

Gerelateerde artikelen