Cv maken? Alles wat je moet weten + handige voorbeelden

6 min. leestijd
voorbeeld cv maken met tips

Bij een sollicitatie hoort naast een motivatie- of sollicitatiebrief ook een goed cv. Maar hoe maak je een cv? En op welke dingen moet je letten bij het opstellen van je cv? Welke cv opbouw houd je aan? Een goed cv kan veel deuren voor je openen, maar dan moet je wel weten hoe je dit aan moet pakken. Hier vind je een aantal handige tips om simpel en effectief een onderscheidend cv te maken, inclusief uitgebreide cv voorbeelden. Aan de slag!

Hoe maak je een cv?

Voordat je je cv gaat opstellen zul je het nodige speurwerk moeten verrichten in jouw persoonlijke en werk-gerelateerde geschiedenis. Welke opleiding heb je ook alweer gedaan en in welke jaren? Wanneer was je lid van welk bestuur? En welke (bij)banen heb je gehad en hoe lang heb je overal gewerkt? Het is handig als je dit altijd in een bestand op een rijtje hebt staan en alleen af en toe hoeft aan te vullen. Je cv maken duurt dan direct een stuk minder lang.

informatie verzamelen cv maken

Bekijk vacatures op GoodCompany

Kies een sector en vul een functietitel in:


Bekijk alle vacatures per sector:

Cv opbouw

De opbouw van een cv moet ‘scanbaar’ zijn, wat betekent dat iemand in slechts een paar seconden een indruk kan krijgen van de inhoud. Een recruiter of HR-medewerker krijgt dagelijks veel cv’s onder ogen en met een sterke cv opbouw zorg je ervoor dat die van jou de aandacht trekt.

  1. Gegevens
  2. Korte introductie 
  3. Werkervaring
  4. Opleidingen
  5. Kwaliteiten en vaardigheden 
  6. Hobby’s/nevenactiviteiten

1. Gegevens

Wat heb je nodig om een eerste indicatie van iemand te krijgen? Persoonsgegevens. Welke informatie heb je nodig om iemand te kunnen bereiken? Contactgegevens. Als je je cv gaat maken vormt dit samen dan ook de belangrijkste concrete inhoud. Denk hierbij aan:

  • Naam
  • Geboortedatum
  • Adres en woonplaats
  • Email en telefoonnummer

De gegevens hoeven niet heel groot en prominent op je cv te staan, maar ze mogen zeker niet ontbreken.

Tip: zet deze gegevens bovenaan je cv, dan hoeft de lezer niet te zoeken naar je naam of e-mailadres.

2. Korte introductie

Naast het vermelden van je gegevens is het ook belangrijk om een korte samenvatting te geven van jou als persoon en je carrière. Dit stukje wordt ook wel het ‘profiel’ genoemd. In je profiel laat je weten waar je goed in bent, wat jou motiveert en waar je naar op zoek bent.

3. Werkervaring

Uiteraard wil jouw toekomstige werkgever het een en ander weten over je werkende verleden. Welke functies heb je gehad? En bij welke bedrijven? Door je werkervaring overzichtelijk te vermelden op je cv, laat je zien dat je in de loop der jaren gegroeid bent als professional. Je kunt overwegen om bij iedere functie in 1 of 2 zinnen uit te leggen wat je voornaamste taken waren binnen deze rol. Starter en nog weinig werkervaring? Ook stages kun je prima vermelden bij dit onderdeel!

Tip: benoem je verschillende functies in a-chronologische volgorde, dus je meest recente baan bovenaan. Op die manier krijgt de lezer direct een indruk van wat je op dit moment kan.

4. Opleidingen

Ook je gevolgde opleidingen en behaalde diploma’s vinden een plaats op je cv. Benoem hierbij de naam, start- en einddatum van je opleiding, of je het diploma hebt behaald en bij welke onderwijsinstelling je deze opleiding hebt gevolgd. Ook hier kun je overwegen in het kort uit te leggen wat de studie precies inhoudt en/of welke richting je hebt gekozen.

5. Kwaliteiten en vaardigheden

Als je je kwaliteiten en vaardigheden wil benoemen op je cv is het belangrijk dat je voor jezelf onderscheid maakt tussen zogenoemde ‘soft skills’ en ‘hard skills’. Onder soft skills vallen je persoonlijke eigenschappen, zoals ‘vriendelijk’, ‘meelevend’, ‘energiek’ of ‘vastberaden’. Dit zijn vrij abstracte kwaliteiten, maar zeker niet onbelangrijk! Onder hard skills verstaan we doorgaans kwaliteiten en vaardigheden als ‘programmeerkennis’, ‘kennis van Microsoft Excel’, etc. Deze kwaliteiten zijn tastbaarder en kun je vaak goed toetsen. Benoem daarom in je cv opbouw welke hard skills je bezit en in welke mate je deze beheerst.

6. Hobby’s/nevenactiviteiten

Hoe onbelangrijk dit ook mag lijken voor het krijgen van een baan, het benoemen van je hobby’s kan je een sterke voorsprong geven. Ze laten namelijk zien wie jij bent als persoon, wat je belangrijk vindt en waar je energie uit haalt. Voor veel bedrijven is de ‘bedrijfsfit’ (of jij bij de cultuur past) minstens zo belangrijk als de kwaliteiten die je meebrengt. En je hobby’s kunnen hier inzicht in geven.

Hoe schrijf je een profiel?

Bij het maken van je cv kun je naast het weergeven van de feiten ook een klein persoonlijk stukje over jezelf schrijven. Een kort inleidend tekstje over wie je bent en welke kwaliteiten je hebt, waarin je jouw competenties uitlicht, je drijfveer benoemt en je ambities benadrukt.

Maak je persoonlijke profiel vooral niet te lang. Het is een korte indicatie van jou als persoon, geen autobiografisch hoogstandje. Houd wanneer je bezig gaat met je cv maken in gedachten dat je curriculum vitae kort en bondig moet zijn.

Geschikte foto voor je cv maken

Een foto toevoegen in je cv kan zeker verschil maken. Het maakt je cv namelijk persoonlijker en een professionele foto zet jou op een voorsprong. Gebruik dus niet die vakantiefoto waar je zo leuk op staat met je zonnebril op. Steek er liever even wat energie in om een goede foto voor op je cv te (laten) maken.

Cv schrijven

Na het noteren van je basisgegevens voor het maken van je cv en het toevoegen van je foto, begint het echte werk. Het noemen van je professionele kwaliteiten, je werkervaring en eventuele andere relevante vaardigheden. Deze kun je op verschillende manieren weergeven.

De meest mensen die hun cv maken gebruiken hiervoor bulletpoints. Dit is een ordelijke manier om de gegevens weer te geven, maar het kan ook aantrekkelijk zijn om ze eens in een ander jasje te steken. Zo kun je je werkervaring bijvoorbeeld mooi noteren in de vorm van een tijdlijn. En bij de vaardigheden zou je met een percentage of een ingekleurd balkje kunnen aangeven in hoeverre je alles beheerst.

Cv sjabloon

Als je bij het cv maken inspiratie nodig hebt of niet goed weet hoe je iets zou kunnen weergeven, kun je gebruikmaken van een bestaande cv template of cv sjabloon. Gratis templates kun je bijvoorbeeld vinden op Canva, en voor een klein bedrag koop je op Creative Market een waar kunstwerk. Het enige wat je hoeft te doen is je eigen tekst op de goede plek invoegen, en je hebt een indrukwekkend cv in handen.

Cv voorbeeld Good Company

Download cv voorbeeld

Cv zonder randzaken

Een cv maken is niet hetzelfde als een motivatiebrief schrijven. Je cv is vooral bedoeld om op een logische en overzichtelijke manier jouw kwaliteiten naar voren te brengen. Er mag dan ook niet te veel verhalende tekst op staan.

Pas daarnaast ook op met niet-relevante informatie. Het is voor een werkgever meestal niet nodig om te weten op welke basisschool je hebt gezeten of dat je een krantenwijk hebt gehad toen je dertien was. Beperk je bij je cv maken tot wat belangrijk is om te weten voor je toekomstige werkgever.

Cv voorbeeld

Op internet zijn veel goede cv voorbeelden te vinden die als inspiratie kunnen dienen wanneer jij bezig gaat met het maken van je cv. Je kunt dan vervolgens zelf in alle vrijheid bepalen wat je uit welke voorbeelden meeneemt, om zo tot je eigen unieke cv te komen. Enkele originele voorbeelden zijn:

CV voorbeeld voor social media marketeerCV voorbeeld voor marketing manager

Overige cv tips

Probeer je cv klein te houden. Dat is dé gouden regel bij een cv maken. Bij voorkeur niet meer dan een A4’tje, maximaal twee. Bedenk dat je waarschijnlijk een motivatiebrief mee gaat sturen, waarin je dieper in kunt gaan op je kwaliteiten en motivatie.

Controleer je spelling! Niets staat zo knullig als een dikke dt-fout in je cv. Laat je cv even nakijken door een vriend of stuur hem even langs je moeder, alle feedback is welkom.

Als aanvulling op je cv kun je tegenwoordig erg goed refereren aan je LinkedIn-profiel. Hier kun je extra informatie kwijt die niet op je cv past. Zorg dus dat deze ook te allen tijde up-to-date is.

Op zoek naar een nieuwe baan?

Deel je cv met ons, dan gaan we samen op zoek naar een baan die echt bij je past.

Sleep je cv hierheen of een bestand

of een bestand (docx of pdf)

(docx of pdf)

Solliciteren
Alle artikelen >
Blog cv updaten

Cv updaten in 2024: 10 handige tips

Heb je het gevoel dat je meer kunt halen uit je cv? Wij geven je de voorzet! Gebruik deze 10 tips en beland niet langer onder aan de stapel.

Sara de Rouw

5 min

effect coronavirus op sollicitatiegedrag

Hoe het coronavirus ons sollicitatiegedrag beïnvloedt

Wat hebben persconferenties over het coronavirus en sollicitaties met elkaar te maken? En waarom is werkzekerheid voor velen juist nu zo belangrijk?

Good Company Redactie

3 min

Gerelateerde artikelen